Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. listopada 2016.

Dijabetes sve češći kod djece mlađe od pet godina

dijabetes djevojčica liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sjedilački način života, prekomjerna tjelesna težina i neprimjerena prehrana spadaju u ključne čimbenike rizika za razvoj dijabetesa, pa je izuzetno važno redovito bavljenje sportom

U posljednjih 50 godina raste učestalost dijabetesa tipa 1 kod djece i adolescenata, koji je nastao kao posljedica autoimunih procesa u organizmu. Istodobno, uočava se sve češća pojava bolesti u djece mlađe od pet godina, što podupire tezu o važnosti vanjskih čimbenika u nastanku dijabetesa.

Dijabetes sve češći i u predškolskoj dobi

Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tip 1 prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji s obzirom da se godišnje u nas dijagnosticira dijabetes u oko 19 do 20 djece i adolescenata na 100 tisuća djece iste dobi, odnosno oko 130 do 160 djece.

Sjedilački način života, prekomjerna tjelesna težina i neprimjerena prehrana spadaju u ključne čimbenike rizika za razvoj dijabetesa, pa je izuzetno važno redovito bavljenje sportom, koji predstavlja jednu od važnijih mjera u liječenju i regulaciji šećerne bolesti kako u tipu 1 tako i u tipu 2 dijabetesa.

Dojenje smanjuje rizik za dijabetes i srčane bolesti u starosti

Tjelesna aktivnost važna za kontrolu bolesti

Istraživanja su pokazala da je redovita, svakodnevna tjelesna aktivnost jedan od najznačajnijih faktora kojim osobe koje boluju od dijabetesa mogu dugoročno održati dobru metaboličku kontrolu bolesti.

Također su pokazala da među osobama s dijabetesom koje imaju dobru metaboličku kontrolu bolesti, oni koji se redovito bave tjelesnom aktivnošću imaju manju učestalost komplikacija i bolju kvalitetu života od onih koji nisu redovito tjelesno aktivni.

‘Mama zna koliki mi je šećer preko male kutije bombona’

Sport je važan i za fizičko i psihičko zdravlje

U dobro uvježbanim mišićnim stanicama uz pomoć inzulina glukoza se brže i lakše iskorištava i koristi za energetske potrebe. Osim toga, tjelesna aktivnost koja je u skladu s uzrastom, spolom i mogućnostima djeteta značajna je ne samo za tjelesno već i za psihičko zdravlje djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.