Trudnoća Beba u trbuhu 15. prosinca 2017.

Termin poroda prema veličini ploda ne poklapa se sa zadnjom menstruacijom

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta čitateljica pita se je li opasna mliječna plodna voda u 34. tjednu trudnoće. Pročitajte odgovor dr. Senke Sabolović Rudman

Prema veličini ploda sam u 34. tjednu trudnoće, a prema menstruaciji bih trebala biti u 37. tjednu. Beba je dobro, teška je tri kilograma i sve odgovara 34. tjednu (dužina nogica). Plodna voda je malo mliječna i moj doktor mi je rekao da to nije opasno. Zanima me je li opasna mliječna plodna voda u 34. tjednu? I je li opasno što je razlika tri tjedna po zadnjoj menstruaciji? Moram naglasiti da nikada nisam imala redovnu menstruaciju, znalo se dogoditi da prođe i cijeli mjesec pa čak mjesec i pol, a da ne dobijem menstruaciju.

Treba se, prije svega, točno odrediti koliko je trajanje trudnoće. Ono se određuje prema datumu zadnje menstruacije, uz uvjet da UZV veličina ploda u prvih 20 tjedana odgovara (korelira) s ovim datumom. Ukoliko ovaj uvjet nije zadovoljen, tada se zanemaruje datum zadnje menstruacije i određuje trajanje trudnoće prema ultrazvuku (izračunava se datum zadnje menstruacije prema ultrazvuku).

trudnica trbuh kalendar Možda te zanima... Kako se računaju tjedni trudnoće i termin poroda? Trudnoća

To treba što prije napraviti da bi se moglo znati koliko je trajanje trudnoće te sukladno tome interpretirati vaš nalaz. U vezi s time javite se što prije liječniku koji prati vašu trudnoću da se odredi trajanje trudnoće.

Drugi dio vašeg pitanja odnosi se na plodnu vodu koja je prema vašem navodu mliječna. To nije nimalo opasno, ali napominjem da je mliječna plodna voda karakteristika terminske trudnoće. Stoga mi se čini da je u vašem slučaju najbolje krenuti od određivanja trajanja trudnoće.

trudnica ultazvuk Možda te zanima... Sve što trebate znati o plodovoj vodi Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.