Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća Beba u trbuhu 25263 prikaza 24. svibnja 2013.

1. tjedan trudnoće: Niste još trudni, ali je vrijeme za pripremu

trudnoca 1
Foto: Thinkstock

Budući da je gotovo nemoguće utvrditi točan trenutak začeća, 40 tjedana trudnoće zapravo se broji od prvog dana vaše zadnje menstruacije. Na taj se način određuje i termin porođaja, s tim da se računa na moguće odstupanje od dva tjedna prije ili poslije termina, koje se još uvijek smatra normalnim.

trudnica trbuh kalendar Možda te zanima... Kako se računaju tjedni trudnoće i termin poroda? Trudnoća

Do začeća će doći u vrijeme ovulacije, oko dva tjedna od početka zadnje menstruacije, a sa sigurnošću ćete znati da ste trudni tek nakon izostanka sljedeće menstruacije, što je, prema ovakvom načinu računanja, već četvrti ili peti tjedan trudnoće.

Ukoliko planirate trudnoću, ovo je pravo vrijeme da se počnete pripremati za to novo, važno životno razdoblje. Ako već niste, počnite više brinuti o svome zdravlju. Zdravije se hranite, razmislite o uzimanju folne kiseline i drugih dodataka prehrani za trudnice i svakako izbacite iz svog života alkohol, cigarete i sve vrste droga. Ako uzimate neke lijekove, provjerite jesu li sigurni tijekom trudnoće.  

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Želim dijete

Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće te normalnoj sintezi aminokiselina i normalnom stvaranju krvi. Dodatnim unosom folne kiseline povećava se razina folata majke, dok niska razina folata majke rizičan je faktor za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.

Saznajte što se događa s bebom i vašim tijelom u svih 40 tjedana trudnoće!

  • Ana123

    Radila sam test na trudnoću kad sam bila prehladjena i pokazalo je negativno može li prehlada utjecati na tocnost testa

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.