Trudnoća Beba u trbuhu 28. travnja 2021.

13. tjedan trudnoće: Čestitamo! Ulaziš u drugo tromjesečje!

Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

13. tjedan trudnoće uvodi te u drugo tromjesečje, koje se obično smatra najmirnijim i najugodnijim, jer u njemu nestaje većina ranih trudničkih tegoba, a rizik od spontanog pobačaja manji je za 65 posto nego do tada.

Beba

Fetus je od vrha glave do stražnjice dugačak skoro osam centimetara i težak oko 20 grama. Velik je kao manji limun. Prvo tromjesečje bilo je razdoblje intenzivnog razvoja, a sada slijedi intenzivan rast i dobivanje na težini.

Beba već ima jedinstvene otiske prstiju, organi i krvne žile jasno se mogu vidjeti kroz njezinu još uvijek tanku kožu, a njezino tijelo se izdužuje i približava pravilnim proporcijama u odnosu s glavom, koja sada čini trećinu cijelog tijela. Kako kosti sve više zamjenjuju hrskavicu, pojavljuju se i rebra. Gušterača počinje lučiti inzulin, a jetra žučnu kiselinu.

Beba osjeća zvukove

Istraživanja pokazuju da dijete već sada može čuti zvukove. Točnije bi bilo reći osjetiti ih, jer uši nisu do kraja razvijene sve do 24. tjedna, pa ono sada zapravo osjeća vibracije zvuka na koži.

Trudnica slušanje glazba trbuh Možda te zanima... Glazbeni ukus formira se prije rođenja Trudnoća

Ako nosiš djevojčicu, u njezinim jajnicima nalazi se dva milijuna jajnih stanica. Vanjske genitalije skoro su sasvim definirane, tako da bi već sada na ultrazvučnom pregledu moglo biti moguće vidjeti radi li se o dječaku ili djevojčici. No takav zaključak u ovoj fazi još uvijek trebaš uzeti sa zadrškom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ulaziš u drugo tromjesečje, a tvoja prekrasna beba je sada veličine limuna i njezine glasnice se upravo počinju razvijati.

Bebina dužina: 7.3 cm

Bebina težina: 22.9 grama

Mama - Vrijeme je za opuštanje

Među hormonima koji u tvojem tijelu dovode do raznih promjena je i relaksin, koji potiče opuštanje ligamenata i zglobova, kako bi te pripremio za porođaj. Iako je za porođaj to opuštanje važno samo u području zdjelice, hormon djeluje i na vaše ruke i noge i može te učiniti nespretnijima nego inače. Zato se ne trebaš čuditi ako ti stvari počnu ispadati iz ruku, ili se počneš češće popikavati, čak i na ravnom.

U drugom tromjesečju možda te dočeka i jedno ugodno iznenađenje: porast libida. I ako je s trudnoćom sve u redu, možeš slobodno uživati u seksu.

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10 % popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Od 29.4. do 12. 5. na mobilnoj aplikaciji MultiPlusCard za sve članove kluba pripremili smo kupone s popustima na dječje proizvode koje možete iskoristiti u Konzumu te kupone sa super uštedama na baby opremu na  Abrakadabra webshopu. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!