Trudnoća Planiranje trudnoće 20. rujna 2019.

Ovo je najpopularniji datum rođenja u Hrvatskoj!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatski podaci sasvim se poklapaju sa svjetskim kad govorimo o najpopularnijem mjesecu rođenja, kao i najmanje čestim datumima u godini kad bebe dolaze na svijet

Svake godine u rujnu pišemo o tome kako se upravo u devetom mjesecu rađa najviše beba u svijetu, a kakvo je stanje u Hrvatskoj, donosi najnovija analiza Centra za longitudinalne populacijske studije koja otkriva i najpopularniji datum rođenja u godini.

Možda te zanima... Znaš li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini? Trudnoća

Naime, Centar za longitudinalne populacijske studije objavio je da je 22. rujna taj dan u godini kad u Hrvatskoj najviše osoba slavi rođendan.

"Do tog zaključka došli smo obradom podataka Državnog zavoda za statistiku o točnim datumima poroda (za živorođenu djecu) tijekom zadnjih dvadeset godina (od 1998. do 2017.)", napisao je prof. dr. sc. Ivan Čipin, demograf s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Centra za longitudinalne populacijske studije na službenoj web stranici CLPS. 

A da je rujan najpopularniji mjesec za rađanje u Hrvatskoj pokazuje i činjenica da su među top petnaest najpopularnijih datuma za rađanje svi u mjesecu rujnu, većinom u njegovoj drugoj polovici, također navodi.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Kako prosječna trudnoća traje 38 tjedana, iz ovih podataka očito je da najviše začeća ostvari se u prazničko vrijeme, u razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana", piše prof. dr. sc. Ivan Čipin, a ti podaci poklapaju se i sa svjetskim podacima.

Već smo nekoliko puta pisali o godišnjem dobu, kalendarskom mjesecu, pa čak i danu u godini kad je najbolje vrijeme za rad na bebi, odnosno kad je začeto najviše djece, a prema statistikama, to je upravo božićno vrijeme, kasni prosinac i početak siječnja, odnosno oko Nove godine.

Čak i najmanje popularan datum za rađanje sasvim se poklapa sa svjetskim podacima, naime, to je Božić, 25. prosinca. Naravno izuzevši 29. veljače koji se pojavljuje svake prijestupne godine.

"Općenito, datumi na koje se rađa najmanje djece oni su koji padaju na praznike ili blagdane, poput Svih Svetih, Praznika rada i sl. Zasigurno je da liječnici nastoje dogovoriti porod tijekom radnog dana, a porod carskim rezom uglavnom se ne planira praznicima, blagdanima i vikendima", piše prof. dr. sc. Čipin.

Možda te zanima... Zašto je božićno vrijeme najbolje za rad na bebi? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.