Trudnoća Trudnica 22. siječnja 2022.

Kad se najranije može otkriti spol djeteta?

trudnica, ultrazvuk
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najtočnija metoda kod ranog otkrivanja spola je koristeći kut spolne kvržice koja se može ultrazvučno prikazati već od 11. tjedna trudnoće, a u zadnjih nekoliko godina je moguće otkriti spol već od 10. tjedna trudnoće naprednim tehnologijama analize fetalne DNA iz krvi majke

U današnje vrijeme je moguće već od 11. tjedna trudnoće s pouzdanošću od 95 – 99 posto otkriti spol djeteta. Glavni razlozi su uglavnom znatiželja roditelja, a u rijetkim, ali puno značajnijim slučajevima zbog medicinskih razloga, zbog genetskih bolesti koje su isključivo vezane uz muški spol (hemofilija, neuromuskularne bolesti..).

Već od 1999. godine su rađena istraživanja o ranom ultrazvučnom otkrivanju spola, a današnjim razvojem izrazito precizne i napredne ultrazvučne tehnologije, možemo već u ranoj trudnoći vidjeti detalje razvijajućeg ploda.

trudnica, trbuh, cipelice Možda te zanima... Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta? Trudnoća

Kut spolne kvržice

Najtočnija metoda je koristeći kut spolne kvržice koja se može ultrazvučno prikazati već od 11. tjedna trudnoće. Naime, samo spolovilo nije moguće prikazati u tako ranoj trudnoći, već spolnu kvržicu (genital tubercule) koja je preteča razvoja penisa i klitorisa. Dokazano je kako je njezin izgled identičan kod razvoja muškog i ženskog spola, ali je različit kut, odnosno usmjerenje kvržice. Tako je kod dječaka, kut između spolne kvržice i donjeg dijela kralježnice veći od 30° (usmjerenje je prema gore), dok je kod curica kut manji od 30° (usmjerenje kvržice je paralelno s kralježnicom).

ultrazvuk spol | Author: Rodilište i Poliklinika Podobnik Foto: Rodilište i Poliklinika Podobnik

To je metoda koju standardno koristimo tijekom ultrazvučnog pregleda u 12. tjednu trudnoće, ali je izrazito bitno da se pravilno prikaže kut jer inače može doći do pogrešnih procjena. S obzirom da je 12. tjedan ključan za detaljan 'mini anomaly scan' i pregled ultrazvučnih markera za Down sindrom, koristeći pravilne prikaze s tog pregleda bismo mogli s velikom sigurnošću odrediti spol djeteta. Naravno, to uvelike ovisi o iskustvu i volji operatera i kvaliteti ultrazvučnog aparata kojeg koristi.

ultrazvuk trudnica Možda te zanima... Kada se najranije na ultrazvuku vidi plod? Trudnoća

DNA testiranje

Zadnjih nekoliko godina je moguće otkriti spol već od 10. tjedna trudnoće iz krvi  majke, naprednim tehnologijama analize fetalne DNA iz krvi majke. Od 2013. godine je i u Hrvatskoj dostupan niz prenatalnih neinvazivnih testova koji se šalju u velike svjetske laboratorije (NIFTY, Harmony, Tranquility, Praena Test). Navedeni testovi uz najčešće kromosomske greške (Trisomija 21, 18, 13) otkrivaju i kromosomske greške vezane uz spolne kromosome (X i Y), a samim time budući roditelji dobivaju i informaciju o spolu nerođenog djeteta. Vrijednost tih testova svakako nadilazi samo otkrivanje spola djeteta i primarno se rade kao neinvazivni testovi probira za Down sindrom, ali je samim time i cijena dosta visoka (oko 5000 kuna).

Možda te zanima... jutro Trudnoća

U svijetu (primjerice u Kanadi i Nizozemskoj) su dostupni i određeni DNA testovi iz krvi majke koji isključivo otkrivaju spol (bez analize kromosomskih grešaka) te su dostupni od 10. tjedna trudnoće i mogu se naručiti online. S obzirom na strah od etičnosti takvog isključivo ranog otkrivanja spola, u većini zemalja se ne provodi rutinski u praksi.

Saznajte spol vaše bebe pomoću kineskog kalendara

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dercy0

    Pozdrav, moje ime je Darci Lyne, iz New Jerseyja, SAD. Bio sam zaglavljen u svom ljubavnom životu i braku mnogo godina dok nisam sreo prijatelja koji mi je pričao o hramu crne magije, oni pružaju rješenje za sve astrološke probleme kroz moj crni čarobni hram. BLACK MAGIC SPELLS Želiš li svog bivšeg povratnika? političke ambicije? Rješenje problema bez djece? Tamne magijske moći? rješenje bolesti i bolesti tijela Sve vrste rješavanja problema astrologijom? Rješenje problema razvoda? Kontrolirati svog ljubavnika u ruci od strane vashikaran? Rješenje problema života u braku? Čarolija crne magije? Crna magija? Izgubljene ljubavne čarolije? Voodoo ljubavne čarolije? Whats-app: 2349083639501 KONTAKT -Email dr.nosakhare@gmail.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.