Trudnoća Beba u trbuhu 23. kolovoza 2013.

Kada se sa sigurnošću može znati spol djeteta?

trudnica, trbuh, cipelice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte kakva su iskustva roditelja i što kažu ginekolozi o tome kada se tijekom trudnoće najčešće otkriva spol djeteta i koliko su vjerodostojna predviđanja na temelju ultrazvučnih pregleda, tzv. bapskih vjerovanja i majčinskog, pa čak i očinskog instinkta

Neke se mame, čim doznaju da su trudne, počnu bebi obraćati u ženskom ili muškom rodu, pa čak i prije trudnoće "znaju" hoće li imati sina ili kćer. S druge strane, neke roditelje u trenutku poroda iznenadi spol djeteta, bez obzira što su ranije bili na ultrazvučnom pregledu i čuli "liječničku prognozu". Jedna je čitateljica na forumu Klokanice postavila pitanje "Kad ste saznali spol djeteta?" i razvila se rasprava u kojoj roditelji opisuju svoja iskustva.

Čitateljica marlaelena piše: "Od trena kada sam saznala da sam trudna, bebici sam se obraćala u ženskom rodu. Bila sam trudna šest tjedana kada sam svekrvi rekla da sam trudna i da će biti curica, žena se zamalo nije izvrnula kao od kud ja to znam. Konačnu potvrdu od ginekologa smo dobili tek u 26. tjednu.".

Komentar na ovu temu zatražili smo i od dr. sc. Senke Sabolović Rudman, spec. ginekologije i opstetricije, koja nam je objasnila kako se oblikuje spol i kada se može vidjeti pomoću ultrazvuka: "Formiranje spola djeteta rezultat je niza složenih i međusobno povezanih događaja koji započinju u trenutku začeća kada se određuje genetski spol djeteta. Praktično, to znači da informacija o genetskom spolu nastala trenutkom oplodnje određuje hoće li se primitivna gonada razviti u jajnik ili testis. Tako formirana spolna žlijezda putem hormona koje izlučuje u cirkulaciju utječe na formiranje fenotipskog spola, tj. diferencijaciju vanjskog spolovila u muškom ili ženskom smislu. UZV detekcija spola uglavnom je, uz prosječno kvalitetnu opremu i s vrlo velikom sigurnošću, moguća od 16. tjednu trudnoće na dalje", kaže dr. sc. Senka Sabolović Rudman te objašnjava da to nije uvijek jednostavno. Otežavajući čimbenici su specifičnosti u položaju djeteta i manja količina plodne vode, ali i u ovim okolnostima detekcija spola je moguća, uz duže trajanje pregleda, strpljenje trudnice i iskustvo liječnika.

'Bapska vjerovanja' predviđaju spol?

Iako je ultrazvučni pregled najčešća metoda kojom većina roditelja doznaje spol svog djeteta, često su članovi obitelji, rođaci, ali i slučajni prolaznici, 'stručnjaci' u predviđanju spola.

Senka Sabolović Rudman | Author: Privatni album Foto: Privatni album

"Brojna vjerovanja i mitovi smatraju da se spol djeteta može predvidjeti i bez liječničkog pregleda, samo promatranjem trudnice. Tako primjerice, loša cirkulacija i hladnoća u stopalima upućuju na dječaka. Ukoliko je u pitanju ženski spol djeteta, tijelo je trudnice navodno bolje prokrvljeno te stopala ne 'zebu'. Prema starim mitovima, pojačan apetit za slatkom hranom i voćem u trudnoći upućuju da je beba žensko, a ako se pak trudnica ne može zasititi slanih i kiselih namirnica, tada je u pitanju dječak. Ako žena ne rodi do navršenog 40. tjedna trudnoće već se trudnoća nastavlja dalje, prema starim vjerovanjima to ukazuje da nosi muško dijete", ispričala nam je ginekologinja, a na tzv. bapska vjerovanja osvrću se i naši čitatelji u forumu.

"Relativno kasno sam saznala spol, tek u 7. mj, i nisam se iznenadila kad je doktorica rekla da je curica, jer sam se tome i nadala. A što se tiče bapskih priča - svekrva je 'znala' da će biti cura, ne znam više kako, po položaju trbuha mislim; a jednom prilikom dok sam čekala pregled u bolnici obratila mi se neka gospođa i rekla da čekam curicu - da vidi po tome jer mi je lice čisto. Eto, svi su pogodili, ali svatko ima neke svoje 'metode'", komentirala je čitateljica pod imenom tratinčica.

Čitateljica Mamilyn_Monroe otkrila nam je svoje iskustvo: "Ja saznala da je momak s 18 tjedana, iako se čak s 9,5 tjedana na 3D-u ‘nešto’ naziralo ispod mrvičine kože. Bapskim pričama ne vjerujem, ali kako sam u prva tri mjeseca tamanila samo slano i kiselo, a vele da je to karakteristično za dečke, ajmo reći da se to poklapa".

Predviđanja po izgledu trudnice i njenog trbuha ponekad ispadaju točna, ali naša čitateljica goga kaže da je imala dvije potpuno iste trudnoće što se tiče simptoma, a rodila je dečka i curicu pa smatra da takve priče ne drže vodu.

Majčinski (ali i očinski?) instinkt

Ginekologinja dr. sc. Senka Sabolović Rudman smatra da iako je ultrazvuk precizna i vjerodostojna metoda određivanja spola, ne treba zaboraviti majčinski instinkt koji joj se u svakodnevnom radu pokazuje kao prilično pouzdan način određivanja spola. Čak je i jedna znanstvena studija ustanovila da je čak 71 posto trudnica uspjelo pogoditi spol djeteta sudeći po vlastitom osjećaju, a to potvrđuju i neke naše čitateljice, ali i čitatelji.

"Ja sam oba puta imala vrlo sličan trbuh, odličan ten no dva različita spola. Ono što sam ja osjećala jest neka intuicija koja je na kraju bila točna", kaže čitateljica PeggySue, a tata valic također je 'predvidio' spol svoje kćerkice: "Kad je žena rekla da je trudna, kupio sam za curice onu knjigu gdje se nešto svašta upisuje...i došla nam je curica".

Spol kao iznenađenje na porodu

Prema iskustvima dr. sc. Senke Sabolović Rudman, za određivanje spola ultrazvukom roditelji pokazuju izuzetno velik interes. "Prema mome iskustvu vrlo je mali broj onih koji ne žele znati ovu informaciju tijekom trudnoće, već žele da to bude iznenađenje koje će spoznati trenutkom poroda. Štoviše, nerijetko tijekom UZV pregleda u 20. tjednu trudnoće kad je potrebno detaljno analizirati razvoj svih organa i organskih sustava djeteta (engl. ovaj se pregled naziva anomaly scan) prvo pitanje koje roditelji postave je pitanje spola dok će rijetki prvo upitati je li s razvojem djeteta sve u uredu. Ovu je pojavu zaista teško objasniti, a može se pretpostaviti da je u pitanju nespremnost roditelja da se suoče s mogućnošću zdravstvenih problema svog djeteta, pa se stoga radije fokusiraju na spol", smatra ginekologinja.

Međutim, naša kolumnistica Maja Gašljević, koja je trenutno na početku trećeg tromjesečja trudnoće, još nije saznala spol svog drugog djeteta jer ona i suprug žele da im to bude iznenađenje, o čemu je pisala i u svojoj kolumni.

A kakvo je vaše iskustvo? Podijelite ga u forumu u raspravi Kad ste saznali spol djeteta?

Zabavite se uz naš alat za predviđanje spola djeteta!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nina92

    Pozz u kojem se tjednu moze vidjet spol bebe

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.