Trudnoća 01. rujna 2022.

Što se događa s vodenjakom prilikom carskog reza?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nastavku saznaj što se događa s amnionskom tekućinom tijekom carskog reza

Beba u trbuhu se razvija i raste u vrećici ispunjenoj amnionskom tekućinom. Kad je vrijeme da beba dođe na svijet, vrećica pukne i tekućina iscuri, što zovemo prsnućem vodenjaka. Kako se bliži datum poroda, briga o tome da će vam puknuti vodenjak može postati posao s punim radnim vremenom. Vjerojatno ćete zamišljati da ste mokri, u panici, vrištite i brzo odlazite u bolnicu kolima hitne pomoći. Srećom, pucanje vodenjaka vrlo vjerojatno neće izgledati kao na Hollywoodskim filmovima.

Drugim riječima, pucanje vodenjaka obično je mnogo manje dramatično nego što ljudi misle. Međutim, mnoge trudnice zanima što se događa s vodenjakom za vrijeme carskog reza, a odgovor je otkrio ginekolog Hemphill Bryant za portal Romper. "U većini slučajeva obavimo umjetnu rupturu membrane neposredno prije porođaja carskim rezom”, kaže dr. Zuri Hemphill-Bryant. Liječnik će u slučaju carskog reza vjerojatno koristiti kirurški instrument da bi probio amnionsku vrećicu.

Možda te zanima... Beba rođena u vodenjaku pomaže nam zamisliti život u maternici Trudnoća

Ako carski rez nije zakazan, ali se dogodi nakon što je žena pokušavala roditi vaginalno, moguće je da je amniotska vrećica već pukla, napominje dr. Hemphill-Bryant. U rijetkim situacijama, međutim, beba bi se mogla roditi u amnionskoj vrećici, što se naziva porodom "en caul". Dr. Hemphill-Bryant dalje objašnjava: “Utvrdila sam da je korisno rađati 'en caul' kad porađam bebe puno prije termina, jer to pomaže pri ekstrakciji.”

Kimberly Hensel, bivša medicinska sestra za porođaj na području Seattlea objasnila je što se događa s amnionskom tekućinom tijekom carskog reza. Naime, nakon zarezivanja amnionske vrećice, liječnik izvadi dijete, a potom tehničar isisava amniotsku tekućinu. Potom liječnik uklanja posteljicu, ispire unutrašnjost maternice fiziološkom otopinom i na kraju se isisava i ta tekućina. Dakle, dramatične eksplozije amnionske tekućine, tj. vodenjaka izuzetno su rijetke, bilo da je riječ o vaginalnom porođaju ili carskom rezu. 

Možda te zanima... Kako znati da je porod počeo? Znakovi da je ostalo još 24-48 sati Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.