Trudnoća Trudnica 11. travnja 2024.

Ovo je 5 pouzdanih znakova da ti je pukao vodenjak

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kakav je osjećaj kad pukne vodenjak i kako to uistinu izgleda? Iako je to iskustvo različito za svaku trudnicu, postoje određeni znakovi koji upućuju na to da je vaša amnionska vrećica pukla...

Kad pukne vodenjak, to je znak da je porod 'iza ugla'! Čak za 80 posto žena će u roku od 12 sati od puknuća vodenjaka početi porod.

Možda te zanima... Kako prepoznati znakove početka poroda i kada krenuti u bolnicu? Trudnoća
Beba u trbuhu se razvija i raste u vrećici ispunjenoj amniotičkom tekućinom. Kad je vrijeme da beba dođe na svijet, vrećica pukne i tekućina iscuri, što zovemo prsnućem vodenjaka. Iako većini trudnica vodenjak pukne tijekom poroda, to se može dogoditi i prije nego porođaj počne. 

Kako izgleda pucanje vodenjaka?

Kako se bliži datum poroda, briga o tome da će vam puknuti vodenjak može postati posao s punim radnim vremenom. Vjerojatno ćete zamišljati da ste mokri, u panici, vrištite i brzo odlazite u bolnicu kolima hitne pomoći. Srećom, pucanje vodenjaka vrlo vjerojatno neće izgledati kao na Hollywoodskim filmovima.  

"Pucanje vodenjaka obično je mnogo manje dramatično nego što ljudi misle", objašnjava Joyce Gottesfeld, MD, ginekolog u Denveru. Kako onda znati je li vam pukao vodenjak i što trebate učiniti nakon toga? Razgovarali smo sa stručnjacima kako bismo saznali više o ovom važnom znaku približavanja trudova.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Zašto dolazi do pucanja vodenjaka?

"Tijekom trudnoće, beba raste unutar maternice i nalazi se u vrećici ispunjenoj amnionskom tekućinom", objašnjava Ilana Ressler, MD, reproduktivni endokrinologinja s Illume Fertility u Norwalku, Connecticut. Ova amnionska tekućina regulira temperaturu maternice i pomaže u razvoju fetusa.

U nekom trenutku prije poroda, membrane amnionske vrećice će puknuti i tekućina će izaći iz vagine. Ovo "puknuće membrane" obično se naziva pucanjem vodenjaka.  Unatoč uobičajenim zabludama, samo oko 15% do 20% žena doživi pucanje vodenjaka prije porođaja. Amnionska vrećica obično pukne tijekom porođaja. U iznimno rijetkim slučajevima, amnionska vrećica možda nikada neće puknuti, a beba se može roditi unutar nje (što se naziva rođenjem "en caul").

Možda te zanima... Beba rođena u vodenjaku pomaže nam zamisliti život u maternici Trudnoća

Kako prepoznati pucanje vodenjaka?

S obzirom na širok raspon iskustava kada je riječ o pucanju vodenjaka, mnogim ženama može biti teško razlučiti je li došlo do pucanja vodenjaka. U nastavku izdvajamo nekoliko pouzdanih znakova

Znak #1: Curenje tekućine se ne može kontrolirati

Kada vam vodenjak pukne, možete osjetiti curenje amnionske tekućine ili ćete primijetiti samo sporo curenje. Količina ovisi o tome imate li puknuće ili veliku rupturu. “Ako amnionska vrećica pukne ispod djetetove glavice, tada se tekućina nakupila i iscurit će van”, kaže Brichter. "Ali ako se ruptura dogodi više u maternici, tekućina će morati curiti između vrećice i sluznice maternice, tako da protok neće biti tako jak." U svim slučajevima, međutim, protok tekućine se ne može kontrolirati i možete očekivati ​​da će se ukupno oko 2 1/2 do 3 šalice tekućine na kraju isprazniti iz amnionske vrećice. Nered i vlažnost možete smanjiti tako što ćete nositi higijenski uložak (nikad tampon) ili sjediti na čistom ručniku.

Znak #2: Tekućina je uglavnom bistra i bez mirisa

Općenito, amnionska tekućina je bez mirisa. Također tekućina je obično bistra ili blago ružičasta s mrljama krvi.

Znak #3: Osjećate bezbolan pritisak ili pucanje

Mnoge žene osjećaju blagi pritisak u trenutku kada im pukne vodenjak, druge pak osjećaju pucketanje praćeno curenjem. Nijedna situacija nije bolna, kaže dr. Ressler. "Međutim, kontrakcije se mogu povećati u učestalosti i intenzitetu nakon pucanja vodenjaka."

Znak #4: Osjećaj je kao da curi urin

Pucanje vodenjaka može se osjećati kao urinarna inkontinencija, što je uobičajeno tijekom trećeg tromjesečja trudnoće. No, postoje razlike; urin ima žućkastu boju i miriše na amonijak, dok je amnionska tekućina obično bez mirisa. Ako još uvijek ne možete reći radi li se o amnionskoj tekućini ili mokraći, isprobajte ovaj Brichterov trik: Sjednite nekoliko minuta, a zatim ustanite. Ako još uvijek curi tekućina, to je vjerojatno znak da je vaš vodenjak puknuo.

Znak #5: Tekućina nije ljepljiva i gusta kao iscjedak

Trudnice također mogu zamijeniti puknuće vodenjaka za iscjedak (koji se tijekom trudnoće može povećati u volumenu), osobito ako polako curi. Dok i amnionska tekućina i vaginalni iscjedak obično nemaju miris, potonji je općenito ljepljiviji, gušći i može izgledati kao bistra ili mliječno bijela sluz. Amnionska tekućina, s druge strane, obično je vrlo rijetka i vodenasta.

Također pazite da ne pobrkate pucanje vodenjaka s gubitkom sluznog čepa, što je još jedan znak približavanja poroda. Sluzni čep izgleda kao veći komadi želatinozne, guste i žućkasto-bijele tekućine, sluzave konzistencije. Također može biti obojen krvlju.

Što napraviti kada pukne vodenjak?

Ako osjetite znakove pucanja vodenjaka, javite se svom liječniku ili primalji. Ako kontrakcije nisu počele ili su još rijetke i blage, liječnici će vas vjerojatno potaknuti da se odmarate kod kuće dok vam kontrakcije ne uznapreduju. Međutim, vjerojatno ćete se morati odmah uputiti u bolnicu u sljedećim okolnostima:

  • Ako vodenjak pukne prije 37. tjedna: 
  • Amnionska tekućina ima neugodan miris, izgleda zelenkasto ili smećkasto ili sadrži puno krvi
  • Kontrakcije nisu započele unutar 24 sata nakon što je vaš vodenjak puknuo: ako prođe značajno vrijeme nakon puknuća amnionske vrećice prije poroda, postoji veća šansa za razvoj infekcije koja može naštetiti bebi, kaže dr. Gottesfeld. Ako vam vodenjak pukne, ali trudovi ne počnu ili ne napreduju, vaš liječnik može vam dati intravenske (IV) antibiotike kako biste spriječili infekciju 
  • Pozitivni ste na streptokok skupine B (GBS): Trudnice se općenito testiraju na GBS između 36. i 37. godine trudnoće, a ako se utvrdi da su nositelji, trebat će liječenje antibioticima prije rođenja. 
porod Možda te zanima... Oporavak od vaginalnog i carskog porođaja: 10 najčešćih pitanja i odgovora Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.