Trudnoća Porođaj 01. srpnja 2020.

Trudnica pozitivna na koronu rodila u Zagrebu: Testirala se slučajno i nema simptome

Foto: Emica Elvedij/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Majka je rodila vaginalno sukladno svim svjetskim preporukama i prema smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Ovo je prvi zabilježen slučaj u Hrvatskoj, ali pitanje je koliko trudnica je već rodilo, a da su možda bile asimptomatske poput ove mame', rekla nam je Daniela Drandić iz Udruge Roda

"Prva zagrebačka beba koju je rodila majka zaražena koronavirusom stigla je na svijet jučer ujutro u rađaonici KB Sveti Duh, a zbog specifične situacije, porod je morao biti isplaniran do najsitnijih detalja i ništa se nije smjelo prepustiti slučaju", objavio je Jutarnji list.

Mama Melita i sinčić Teo u istoj su sobi, ali na dva metra udaljenosti i to je jedina razlika u odnosu na druge majke koje su ovih dana rodile. Melita doji svoju bebu kao i sve druge rodilje s maskom na licu jer su takve preporuke za sve, a za Jutarnji je ispričala da je sve počelo kad joj se suprug trebao vratiti na posao u Kazahstan i morao se testirati. Njegov test ispao je pozitivan, a zatim i njezin kao i od njihovo dvoje djece, ali nemaju simptome. Epidemiolozi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", kojima je ovo prva pozitivna trudnica u terminu, zatim su kontaktirali KB Sveti Duh i dogovorili sve za porod.

Možda te zanima... Tate žele na porod: Pratnja nije hir i luksuz, već potreba Roditelji

Prvi porod zaražene trudnice u KB Sveti Duh sukladno svjetskim preporukama

"Porod nije bio iznenađenje jer smo s trudnicom još od prošlog vikenda bili u svakodnevnom kontaktu. Napravili smo rutinsku kontrolu do porođaja, a razmišljali smo i o tome da idemo na indukciju odnosno potaknuti porođaj. No ginekološka slika to nije dopuštala, tako da je gospođa rodila vaginalno. Carski rez o kojem su početkom epidemije pisali u stranim medijima nije dolazio u obzir jer za njega nije bilo nikakvih indikacija. Trudnoća je bila u terminu, a sve je bilo gotovo sa svega sat i pol vremena", izjavio je za 24sata prof.dr.sc. Berivoj Mišković, prim.dr.med., predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh.

"Pripremili smo sve od transporta do ulaska u bolnicu, a za nju smo pripremili i staru rađaonu kako bismo ograničili kontakt s bilo kojim drugim pacijentom. Porod je zaista bio rutinski, a jedini je problem što je porodničaru koji je bio dežuran bilo teže raditi zbog sve dodatne opreme", pojasnio je prof. Mišković.

Pitanje je koliko trudnica je možda bilo asimptomatsko, jer trudnice u terminu se ne testiraju

"Majka je rodila vaginalno sukladno svim svjetskim preporukama i prema smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Ovo je prvi zabilježen slučaj u Hrvatskoj, ali pitanje je koliko trudnica je već rodilo, a da su možda bile asimptomatske poput ove mame. Ona se testirala slučajno, koliko vidimo iz medija, zbog muža koji radi u inozemstvu i testirao se radi posla", rekla je Daniela Drandić iz Udruge Roda te dodala da se trudnice u Hrvatskoj ne testiraju dok su u terminu.

Nakon poroda mama i beba su testirane, a analizirat će se i antitijela kod bebe kako bi se vidjelo je li bilo transmisije.

Na pitanje smatra li bi li se sve trudnice trebale testirati na koronavirus Daniela Drandić objašnjava da svakako smatra da bi trebalo više uložiti u zaštitnu opremu za medicinsko osoblje u rodilištima.

"Kod uobičajenih poroda sad zbog korone obavezno nosimo maske, no u ovom slučaju imali smo kombinezon, masku, vizir, rukavice. Kad smo ženu smjestili u rađaonu, s njom su bili jedan liječnik i jedna primalja, no svi mi ostali smo virili kroz prozorčić na vratima teče li sve prema planu", rekla je za 24sata primalja Nasiha Kukec.

"Medicinsko osoblje s njom nije bilo u izravnom kontaktu jer smo sve radili sa zaštitnom opremom, tako da nema potrebe testirati ih na COVID. Inače, majka je s djetetom bila u bolnici na udaljenosti od dva metra, dječaka doji koristeći masku za lice jer su takve preporuke, a jutros se vratila kući jer se osjećala dobro", pojasnio je prof. Mišković za 24sata.

Možda te zanima... Trudnice u doba korone: Pjevačici teško pada odgoda ginekološkog pregleda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.