Trudnoća Trudnica 05. svibnja 2020.

Koja hrvatska rodilišta dopuštaju pratnju na porodu?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Nadamo se kako će i druga rodilišta slijediti njihov primjer, a uskoro očekujemo i ukidanje zabrane posjeta'

Uz Petrovu bolnicu (KBC Zagreb) i KBC Rijeka koji među prvima su ukinuli zabranu pratnje na porodu, od danas su svoja vrata pratnjama na porodu otvorili i OB Pula, KB Sveti Duh, KBC Split (uz potvrdu o završenom trudničkom tečaju).

"Nadamo se kako će i druga rodilišta slijediti njihov primjer, a uskoro očekujemo i ukidanje zabrane posjeta. 'Koronatrudnice' su se samoorganizirale i pisale, zvale, tražile da im se omogući rađanje uz pratnju po izboru. I dobro im ide!", kažu iz udruge Roda te su naglasili kako će popis redovito ažurirati na svojoj Facebook stranici

Možda te zanima... Rodilje i djeca na bolničkom liječenju u Hrvatskoj i dalje su bez pratnje! Trudnoća

Udruga Roda je u nekoliko navrata kroz travanj kontaktirala Ministarstvo zdravstva vezano uz zdravstvenu skrb trudnica, rodilja, babinjača i djece. Tražile su uvođenje znanstveno utemeljenih praksi u rodilišta i eliminaciju neutemeljenih praksi koje se provode ili su najavljene, poput carskog reza, odvajanja djeteta od majke kod svake sumnje na koronavirus, zabrane pratnje na porodu. 

“Usprkos tome što se u cijelom nizu zapadnoeuropskih zemalja, pa tako i u nama bliskoj Austriji, dopuštaju i nikad nisu dovedeni u pitanje mogućnost pratnje na porodu niti boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, uz opravdane epidemiološke mjere poput nošenja maski, te da u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od prvog dana pandemije jasno stoji preporuka da bi trudnicama i dalje trebalo omogućiti pratnju na porodu, nije nam jasno zašto su hrvatski stručnjaci odlučili ne poštivati znanstvene dokaze u ovom slučaju”, poruka je iz Rode.

Ministra Beroš im je odgovorio na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite da pratnja na porodu može biti dopuštena u iznimnim okolnostima, a ustanove mogu same procijeniti hoće li je dopustiti uz epidemiološke mjere. Što se tiče hospitalizirane djece, trebala bi se dopustiti pratnja najbliskijeg člana obitelji, roditelja, također uz poštivanje mjera.

Rode apeliraju kako je za zdravlje novorođenčadi, djece i žena neophodno u zdravstvenim ustanovama po hitnom postupku započeti s poštivanjem stručnih smjernica relevantnih institucija. “Postoje stručne organizacije u Europi koje redovito revidiraju i objavljuju transparentne smjernice temeljene na dokazima o skrbi za djecu, dojenčad i trudnice - potrebno ih je pratiti i koristiti.

Možda te zanima... Trudnice u doba korone: Pjevačici teško pada odgoda ginekološkog pregleda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.