Trudnoća Beba u trbuhu 11. ožujka 2020.

Trudnica zaražena koronavirusom rodila zdravu bebu u Italiji

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Za sada se ne čini da su trudnice rizična populacija za razvoj teškog oblika bolesti. Što se prijenosa infekcije na fetus tiče, s obzirom da je posrijedi infekcija koja je uglavnom ograničena na dišni sustav, ne čudi što ne dolazi do zaražavanja fetusa', objasnio je infektolog prof. dr. sc. Goran Tešović

Žena pozitivna na koronavirus rodila je zdravu kćer u talijanskom gradu Massa, a par dana prije porođaja pokazivala je simptome. Bebu su testirali čim se rodila i test se pokazao negativnim, javlja 24sata.

"Pacijentica nije bila teško bolesna, ali neki simptomi su nas nagnali da je ipak testiramo i zatražimo konzultaciju s infektološkim timom. Rezultati testa su stigli ubrzo i pokazali su da žena ima koronavirus. Zbrinuli smo je u odjel za zarazne bolesti i sam porođaj se odvijao pod velikim osiguranjem", rekao je doktor Roberto Marrai, voditelj epidemiološkog odjela.

Infektolog: 'Budući da se radi o infekciji dišnog sustava, ne čudi što ne dolazi do zaražavanja fetusa'

Razgovarali smo s pročelnikom Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike Dr. Fran Mihaljević, prof. dr. sc. Goranom Tešovićem o tome kako koronavirus djeluje na djecu i trudnice.

"Što se bolesti u trudnica tiče, za sada se ne čini da su trudnice rizična populacija za razvoj teškog oblika bolesti. Što se prijenosa infekcije na fetus tiče, s obzirom da je posrijedi infekcija koja je uglavnom ograničena na dišni sustav, ne čudi što ne dolazi do zaražavanja fetusa", objasnio je prof. dr. sc. Tešović, dr. med., spec. pedijatrijske infektologije, subspecijalist intenzivne medicine, no dodao da mu se čini da su do sada poznati podaci preoskudni da bismo mogli donijeti neke konkretnije zaključke.

Pozitivna vijest je što djeca lakše prebolijevaju koronavirus.

"Prema dosada dostupnim podacima, bolest uzrokovana novim koronavirusom (COVID-19) u djece i adolescenata blaža je nego u odraslih. Simptomima podsjeća na običnu prehladu i u gotovo svih oboljelih dolazi do spontanog oporavka unutar jednog do dva tjedna", objasnio je i dodao da dosada kod djece mlađe od devet godina nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, dok je u djece i adolescenata dobnog raspona 10 do 19 godina, smrtnost 0,2%, što je značajno niže nego u odraslih.

Možda te zanima... Roditelji masovno kupuju beta-glukan za djecu, pitali smo pedijatricu pomaže li Vrtić

Pitali smo liječnika infektologa i kad se očekuje cjepivo. "Postoje razne informacije koje su u cirkulaciji. Sasvim je sigurno da će u skoroj budućnosti biti uloženi veliki napori u razvoju učinkovitog cjepiva. Ukoliko se infekcija nastavi širiti, izvjesno je da će proces proizvodnje cjepiva biti dodatno ubrzan. Koliko će točno vremena proći prije nego li se stvori sigurno i učinkovito cjepivo, u ovome je trenutku teško reći.", rekao je te ponovio savjete za prevenciju.

"Učestalo i ispravno pranje ruku, izbjegavanje kontakta s osobama koje su nedavno boravile u područjima s dokazanom zarazom su jedino što u ovom času možemo preporučiti", zaključio je infektolog.

Pročitaj više: Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece

Možda te zanima... HZJZ objavio preporuke postupanja vezane uz koronavirus: Kako vrtići i škole trebaju funkcionirati Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.