Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. ožujka 2020.

Prvo dijete u Hrvatskoj zaraženo koronavirusom? Pitali smo infektologa kako djeluje na djecu

Foto: Robert Anić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon objave da se od ponedjeljka obustavlja nastava u svim školama, na fakultetima, ali i rad vrtića, danas je objavljeno da je u Hrvatskoj 32. pacijent zaražen koronavirusom dijete iz jednog zagrebačkog vrtića. Pročitaj što kaže infektolog o bolesti kod djece

Koronavirus se i dalje širi u našoj zemlji, od ponedjeljka se obustavlja nastava u svim osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, ali i rad vrtića, a 24sata saznao je da je u Hrvatskoj 32. pacijent zaražen koronavirusom dijete iz jednog zagrebačkog vrtića. 

"Potvrđeno je da je koronavirusom zaraženo jedno dijete iz zagrebačkog vrtića. Donesena je odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika. U tijeku je obavještavanje svih roditelja o navedenom kao i o mjerama koje su dužni poduzeti", priopćenje je Grada Zagreba koje prenosi 24sata.

Razgovarali smo s pročelnikom Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike Dr. Fran Mihaljević, prof. dr. sc. Goranom Tešovićem o tome kako koronavirus djeluje na djecu i trudnice.

Djeca s kroničnim bolestima imaju veći rizik, ali bolest je blaža i podsjeća na prehladu

"Prema dosada dostupnim podacima, bolest uzrokovana novim koronavirusom (COVID-19) u djece i adolescenata blaža je nego u odraslih. Simptomima podsjeća na običnu prehladu i u gotovo svih oboljelih dolazi do spontanog oporavka unutar jednog do dva tjedna", objasnio je prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., spec. pedijatrijske infektologije, subspecijalist intenzivne medicine, koji nam je pojasnio da dosada kod djece mlađe od devet godina nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, dok je u djece i adolescenata dobnog raspona 10 do 19 godina, smrtnost 0,2%, što je značajno niže nego u odraslih.

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

Pitali smo ga imaju li djeca s kroničnim bolestima veći rizik te nam je objasnio da su teški klinički oblici bolesti u djece i adolescenata vrlo su rijetki i prema do sada dostupnim podacima, čini se da djeca s kroničnim bolestima/stanjima imaju, kao i kod drugih virusnih respiratornih infekcija, veći rizik za razvoj težeg kliničkog oblika bolesti te dodao da i u prethodnim dvjema epidemijama uzrokovanim opasnim koronavirusima (SARS i MERS), bolest je u djece bila rjeđa i daleko blažeg kliničkog tijeka.

Poznati hrvatski infektolog: Djeca umiru od bolesti za koja postoji cjepivo

 | Author: Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

'Za sada se ne čini da su trudnice i fetus ugroženi'

Pitali smo prof. dr. sc. Tešovića trebaju li se trudnice čuvati više s obzirom na opasnost od zaraze koronavirusom.

"Što se bolesti u trudnica tiče, za sada se ne čini da su trudnice rizična populacija za razvoj teškog oblika bolesti. Što se prijenosa infekcije na fetus tiče, s obzirom da je posrijedi infekcija koja je uglavnom ograničena na dišni sustav, ne čudi što ne dolazi do zaražavanja fetusa", objasnio je no dodao da mu se čini da su do sada poznati podaci preoskudni da bismo mogli donijeti neke konkretnije zaključke.

Zanimalo nas je i kad se očekuje cjepivo. "Postoje razne informacije koje su u cirkulaciji. Sasvim je sigurno da će u skoroj budućnosti biti uloženi veliki napori u razvoju učinkovitog cjepiva. Ukoliko se infekcija nastavi širiti, izvjesno je da će proces proizvodnje cjepiva biti dodatno ubrzan. Koliko će točno vremena proći prije nego li se stvori sigurno i učinkovito cjepivo, u ovome je trenutku teško reći."

Za kraj nam je dao savjete za prevenciju. "Učestalo i ispravno pranje ruku, izbjegavanje kontakta s osobama koje su nedavno boravile u područjima s dokazanom zarazom su jedino što u ovom času možemo preporučiti", zaključio je infektolog.

Pročitaj više: Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece

Možda te zanima... Trudnica zaražena koronavirusom rodila zdravu bebu u Italiji Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.