Trudnoća Porođaj 10. travnja 2020.

Pismo ministru Berošu o postupanju s trudnicama i rodiljama u rodilištima i nakon poroda

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

RODA je reagirala i na izjave u medijima da će sve trudnice u Hrvatskoj koje će imati pozitivan test na COVID-19 morati rađati carskim rezom. Ministar Beroš odgovorio im je na press konferenciji

Zbog najava i informacija iz sustava o načinu na koji se tijekom okolnosti epidemije koronavirusa postupa s trudnicama i rodiljama u Hrvatskoj, udruga Roda - Roditelji u akciji uputila je dopis ministru Berošu u kojem mu skreće pažnju na okolnosti u kojima se danas nalaze trudnice i rodilje koje su uznemirene i prestravljene najavama postupanja u rodilištima, ali i iskustvima žena koje ovih dana rađaju u Hrvatskoj, istaknuto je na njihovoj web stranici.

Roda je posebno reagirala na izjave u medijima da će sve trudnice u Hrvatskoj koje će imati pozitivan test na COVID-19 morati rađati carskim rezom. Na press konferenciji Kriznog stožera ministar Beroš odgovorio je da je upućen zahtjev za elaboraciju tog pitanja prema stručnim Službama hrvatskog liječničkog zbora.

Također je objasnio da rodilištima za sada nisu poslane nikakve službene preporuke o tome kako trebaju rađati trudnice pozitivne na koronavirus. To je za sada individualno, a kada dobiju stručno mišljenje, ono će i u hrvatskim rodilištima biti praksa.

Možda te zanima... U rodilištima nema pratnje na porodu, posjeta, trudničkih tečajeva i postupaka MPO Trudnoća

Osim pitanja carskog reza, Roda se osvrnula i na problem odvajanja novorođenčadi od majki nakon poroda i nemogućnost uspostavljanja dojenja ako postoji sumnja na zarazu, djelatnost patronažne službe diljem zemlje, o(ne)mogućavanje pratnje na porodu.

Roda je predložila mjere koje su u skladu s recentnim smjernicama krovnih stručnih organizacija iz Europe i svijeta o načinu postupanja s trudnicama i rodiljama tijekom trajanja ove epidemije.

Prenosimo pismo u cijelosti s Rodine web stranice:

Predmet: Osiguravanje skrbi temeljene na dokazima u hrvatskim rodilištima za vrijeme pandemije

Poštovani ministre,

na samom početku dopustite da Vam iskažemo poštovanje za sve napore koje ulažete i Vi osobno i svi članovi Nacionalnoga stožera civilne zaštite u zaštitu pučanstva od pandemije, a koji su i te kako vidljivi i prepoznati u javnosti. U tom kontekstu obraćamo Vam se jer ste do sada više puta pokazali razumijevanje za poteškoće trudnica i rodilja unutar zdravstvenog sustava, a o kojima smo Vas u nekoliko navrata informirale na sastancima.

Sada Vam pišemo s punim povjerenjem, zabrinute zbog ponavljajućih izjava u medijima zadnja dva dana, koje su krenule nakon najave na redovitoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, da će sve trudnice u Hrvatskoj koje budu imale pozitivan test na COVID-19 rađati carskim rezom; "djeca koja se rode vaginalnim putem zaraze se, dok djeca rođena carskim rezom ne budu pozitivna. Ako je majka zaražena, ide se na carski rez.” što je u suprotnosti sa S2K smjernicama za postupanje kod sumnje ili kliničkih znakova koronavirusne infekcije u trudnoći koje je 16. ožujka 2020. donijelo Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju (HDGO) u kojima se navodi:

Za trudnice s potvrđenom infekcijom, vrijeme porođaja treba individualizirati ovisno o tjednu trudnoće i uvjetima majke, fetusa i porođaja. Prednost treba uvijek kada je to moguće dati vaginalnom porođaju s indukcijom i mogućim operativnim zahvatom radi izbjegavanja iscrpljenosti majke.

carski rez porod porođaj Možda te zanima... Carski rez je ozbiljna operacija koja se ne smije raditi na zahtjev Trudnoća

Iako smjernice HDGO-a u nekim svojim dijelovima ne prate preporuke UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u ovom dijelu postupanja u porođaju one su usklađene sa svim relevantnim preporukama, sve do istupa zdravstvenih stručnjaka zadnja dva dana u kojima se daju drukčije upute koje mnoge trudnice uznemiruju.

Od početka pandemije podržavale smo zaštitne epidemiološke mjere Vašeg tima koje smo putem naših kanala svakodnevno komunicirale velikom broju trudnica, rodilja i njihovih obitelji. Trudile smo se i kao udruga volonterski doprinijeti na način da smo velik broj recentnih stručnih informacija o trudnoći, porodu i dojenju tijekom pandemije koronavirusa, učinile dostupnima javnosti na hrvatskom jeziku što je bilo iznimno važno u trenutku kada su trudnice i rodilje zbog razumljivih okolnosti ostale bez odgovarajućih informacija i podrške u vidu tečajeva pripreme za dojenje i porod i tijekom babinja. Te informacije, prevedene smjernice i preporuke krovnih stručnih organizacija iz Europe i svijeta, činile smo dostupnima i stručnoj javnosti, članovima Nacionalnog povjerenstva za zaštitu i promicanje dojenja i drugih radnih skupina u Ministarstvu zdravstva u kojima sudjelujemo, te smo ih dostavljale i svim rodilištima, nadajući se kako će im biti od pomoći jer promoviraju dobrobit majke i djeteta poštujući sva pravila struke.

RODA objavila smjernice za trudnice u doba pandemije

Europska i svjetska stručna javnost, uključujući SZO, UNICEF te britanski Kraljevski zbor za porodništvo i ginekologiju (RCOG) od početka pandemije imaju vrlo jasan i dosad nepromijenjen stav - skrb trudnica i rodilja treba se odvijati u uvjetima koji jamče dostojanstvenu skrb, uz odabranu pratnju, uz mogućnost da odmah po porodu dobiju svoje dijete u kontakt koža na kožu, da tijekom boravka ne budu odvojene od djeteta te da imaju svu podršku za uspostavu dojenja.

Možda te zanima... 'Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama tko će im biti pratnja na porodu' Trudnoća

Navedene stručne organizacije i društva kontinuirano prate nove spoznaje o ponašanju virusa i tijeku bolesti te na temelju novih spoznaja, gotovo u realnom vremenu, mijenjaju stručne preporuke i smjernice. Svi su jasni u zajedničkom stavu da se carski rez ne preporučuje, osim kad za to postoji opstetrijska indikacija. Naime, osim što carski rez troši resurse zdravstvenog sustava, od opreme do radne snage, on isto znači duži boravak rodilje i djeteta u zdravstvenoj ustanovi, duži oporavak majke i djeteta s većim rizikom za komplikacije, a sve to zajedno povećava rizik za proširenje zaraze u zdravstvenim ustanovama i među zdravstvenim djelatnicima.

Unatoč preporukama, u hrvatskim rodilištima se prakticira carski rez i odvajanje djece od majki koje su pozitivne na koronavirus, neposredno nakon poroda. Time se, uz sve druge rizike koje takav pristup ima, ignorira činjenica da je dojenje iznimno važna epidemiološka mjera, jer majčin organizam koji se bori protiv COVID-a u organizmu pokreće imunološku reakciju koja će pomoći njenom djetetu da lakše prebrodi bolest, što, osim što doprinosi zdravlju djeteta i, stručnjaci pretpostavljaju, blažem obliku bolesti, ako se dijete zarazi, štedi i resurse zdravstvenog sustava.

Uz navedeno, javlja se i problem neujednačenog pristupa usluge posjeta patronažne sestre novorođenčetu ovisno o tome u kojem dijelu Hrvatske majka i dijete žive. Unatoč preporukama o postupanju koje je Krizni stožer Ministarstva zdravstva uputio još 19. ožujka, među ostalima, i za djelatnost patronažne službe, svjedočimo različitim iskustvima rodilja s (ne)dolaskom patronažne sestre po porodu, ovisno o mjestu stanovanja, i različitoj, najčešće nedostatnoj zaštitnoj opremi patronažnih sestara za kućne posjete. O ovom problemu smo u dva navrata informirale i Nacionalno povjerenstvo za dojenje, posjeti se u ovom trenutku realiziraju u vrlo maloj mjeri, a majke navode da tijekom telefonskog poziva nisu bile ohrabrene na dolazak patronažne sestre.

U situacijama kad ne postoji sumnja na zarazu virusom unutar obitelji i kad su i majka i patronažna sestra adekvatno pripremljene i zaštićene, ovaj posjet patronažne sestre doprinosi uspješnom početku i kasnijem održanju dojenja, posebno imajući u vidu činjenicu da se uslijed okolnosti epidemije rodilje s djecom otpuštaju ranije iz rodilišta i kod većine njih laktacija još i nije uspostavljena.

dojenje Možda te zanima... Važno je ne ometati i ne prekidati dojenje: RODA objavila upute o koronavirusu Beba

U nekoliko navrata ste izjavili da svatko ima pravo na mišljenje, ali da se treba slušati struka - pozivamo Vas da se i u području skrbi za trudnice i njihovu novorođenčad to isto primjeni - da se opstetrička, pedijatrijska i patronažna skrb za ovu vrlo ranjivu skupinu temelji na smjernicama nadležnih svjetskih institucija, koje imaju resurse za praćenje novih saznanja i studija u skoro pa realnom vremenu.

Stoga predlažemo da Krizni stožer Ministarstva zdravstva u skladu s preporukama i smjernicama struke izda rodilištima i domovima zdravlja jasne naputke da:

  • U skrbi za majke i djecu slijede najnovije smjernice relevantnih institucija, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, te onih koje redovito revidiraju smjernice na temelju novih podataka, poput britanskog Kraljevskog zbora za porodništvo i ginekologiju
  • U slučajevima gdje je potvrđena ili postoji sumnja na infekciju koronavirusom, to nije indikacija za carski rez, a svim majkama treba osigurati boravak uz djecu nakon poroda
  • Omogući pratnja na porodu, uz adekvatne epidemiološke mjere (asimptomatična osoba, ograničeno kretanje, zaštitna oprema)
  • Potiče i podrži dojenje, te inicira dojenje odmah po porodu, uvijek kad se majka osjeća dovoljno dobro da doji, neovisno je li majka zaražena
  • Osigura posjet patronažne sestre svakom novorođenčetu u čijoj obitelji nije potvrđena zaraza, sve dok postoji potreba dolaska zbog uspostave dojenja
  • Primaljama, liječnicima i patronažnim sestrama osigura dostatna i adekvatna zaštitna oprema kako bi se svi gore navedeni napuci mogli i slijediti.

Jasno nam je da se tijekom epidemije neka prava korisnika zdravstvenih usluga s razlogom trebaju ograničiti, ali iskazujemo veliku zabrinutost kad se u najranjivijim trenucima krše teško stečena prava ove posebno ranjive skupine, suprotno stručnim preporukama međunarodnih stručnih organizacija.  

U uvjerenju da ćete ove prijedloge primiti u dobroj volji, kako su i poslani, te da ćete osigurati mehanizme za njihovu implementaciju,
srdačno Vas pozdravljamo i želimo uspjeh u daljnjem radu i (zajedničkoj) borbi koja je pred nama,

Roditelji u akciji - Roda

Možda te zanima... Trudnice u doba korone: Pjevačici teško pada odgoda ginekološkog pregleda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.