Beba Dojenje 02. ožujka 2020.

Važno je ne ometati i ne prekidati dojenje: RODA objavila upute o koronavirusu

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ako majka koja doji dobije infekciju uzrokovanu koronavirusom, važno je ne ometati i ne prekidati dojenje. Dijete je u tom trenutku već bilo izloženo virusu preko majke i/ili nekog od članova obitelji te će mu najviše koristiti da nastavi kontinuirano i neometano dojiti', savjet je iz Rode

Udruga RODA - Roditelji u akciji na svojoj web stranici donosi upute za majke koje doje u ovo vrijeme kad se svijetom širi koronavirus. Na temelju preporuka UNICEF-a i La Leche League International te poštujući sav trud međunarodnih zdravstvenih institucija i prateći najnovija saznanja vezano uz širenje virusa, RODA preporučuje nastavak dojenja u slučaju sumnje ili zaraze koronavirusom.

"One majke koje se zaraze vrlo kratko prije poroda i tada počnu s dojenjem, kao i one koje se zaraze tijekom razdoblja dojenja proizvest će specifičan sekretni Imunoglubulin A i mnoge druge ključne imunološke faktore koji će pomoći djetetu da bolje i učinkovitije odgovori na izlaganje virusima i na samu infekciju, pa tako i kod izlaganja koronavirusu", stoji na službenoj stranici Rode, koja je sa skoro 20 godina iskustva u zaštiti, savjetovanju i edukaciji o dojenju, čvrsta u priznavanju dojenja kao važnog čimbenika građenja imunosnog sustava novorođenčeta i dojenčeta.

Možda te zanima... Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja Beba

"Dojena djeca najčešće ostaju zdrava iako su im roditelji ili ostali članovi obitelji podlegli nekoj zaraznoj bolesti. Raste mreža istraživanja koja pokazuju dobrobiti za djecu koja dojenjem dobivaju mnoge i različite specifične zaštitne proteine, uključujući antitijela, koja dolaze iz humanog mlijeka - direktnim dojenjem.

Ako majka koja doji dobije infekciju uzrokovanu koronavirusom, važno je ne ometati i ne prekidati dojenje. Dijete je u tom trenutku već bilo izloženo virusu preko majke i/ili nekog od članova obitelji, te će mu najviše koristiti da nastavi kontinuirano i neometano dojiti", piše, a navedena su i stanja do kojih može dovesti prekid i/ili ometanje dojenja:

  • značajne emocionalne traume za dojeno dijete,
  • pada u proizvodnji mlijeka,
  • kasnijeg odbijanja dojke zbog konfuzije koju uzrokuje uvođenje bočice,
  • pada u proizvodnji zaštitnih imunosnih faktora uzrokovanog manjkom dojenja tj. proizvodnje mlijeka nedostatnim izdajanjem koje ne odgovara potrebama djeteta,
  • zastoja mlijeka ili mastitisa kod majke, povezanog s naglim prestankom dojenja,
  • povećanog rizika od obolijevanja djeteta uzrokovanog manjkom imunosnih zaštitnih tijela koje nije primilo preko majčinoga mlijeka,
  • Zadnja točka je od strateškog značaja: kad je bilo koji član kućanstva izložen virusu, dijete se također izlaže virusu. Zato, bilo kakvo ometanje ili prekid dojenja može izazvati rizik obolijevanja djeteta.

Također, naglašeno je da bi zbog toga djetetu trebalo omogućiti neometano dojenje, ako se majka razboli i njeno stanje zahtijeva bolničko liječenje.

mastitis Možda te zanima... Pet najčešćih problema s dojenjem Beba

"U ekstremnim okolnostima, kada je prestanak dojenja na određeno vrijeme medicinski nužan i opravdan, preporučuje se ručno izdajanje ili izdajanje izdajalicom. U takvim slučajevima, izdojeno mlijeko koje sadrži mnoge imunosne faktore može se ponuditi djetetu kako bi se spriječilo da i ono dobije infekciju i kako bi se smanjila ozbiljnost i trajanje same bolesti ako se dijete stvarno i razboli", savjetuje se.

Roditelji, nema razloga za paniku, pratite službene informacije HZJZ-a

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.