Trudnoća Porođaj 08. prosinca 2020.

Kako izgleda prvi sat bebinog života?

porod novorođenče beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su pažljivo promatrali bebe i uočili kako se ponašaju na samom početku svog života

Švedski znanstvenici pažljivo su promatrali 28 beba ne bi li uočili kroz kakve sve promjene prolaze na samom početku svog života. Ovo istraživanje objavljeno u magazinu “Acta Pediatrica” pokazalo je kako se novorođenčad ponaša instinktivno, kada su prepušteni prvim slobodnim pokretima svog tijela i prvom kontaktu s majkom.

Možda te zanima... Apgar - prvi test za novorođenče Trudnoća
 • Rođenje: Beba plače glasno, budeći na taj način svoja pluća.
 • 2. minuta: Beba se primiruje, odmara – ukoliko je moguće na majčinim grudima.
 • 2,5. minuta: Bebe otvaraju oči prvi put i postepeno počinju pomicati glave i usne.
 • 8. minuta: Bebe postaju aktivnije – drže oči otvorene dugo. Promatraju majčine oči i grudi, pokazuju da su gladni plačem i usmjeravaju šake prema usnama.
 • 18. minuta: Dijete se ponovo odmara nakon ovih pokreta.
 • 36. minuta: Bebe počinju upotrebljavati svoje osjetilo mirisa, još uvijek se zanimaju za majčine grudi.
 • 62. minuta: Vrijeme je za prvo dojenje! Bebe piju kolostrum – prvo majčino mlijeko, koje sadrži brojne hranjive tvari i molekule koje jačaju imunitet. Ovo rano sisanje stimulira proizvodnju mlijeka i pomaže maternici da se što prije vrati u prijašnje stanje.
 • 70. minuta: Bebe tonu u san i dobivaju zaslužen odmor.
Novorođenče Možda te zanima... 8 stvari kod novorođenčeta koje bi te mogle iznenaditi Beba

Ovo istraživanje izvršeno je na malom uzorku djece, i to u Švedskoj, gdje se bebe po rođenju imaju priliku odmoriti na majčinim grudima i uživati u njezinom prvom mlijeku, a to nije privilegija novorođenčadi u cijelom svijetu. Ipak, ovi rezultati smatraju se pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vrijeme varira od bebe do bebe, a navedene minute istaknute su kao prosječne vrijednosti.

Možda te zanima... 10 zastrašujućih prvih trenutaka s novorođenčetom Beba
 • voxovej

  My co-worker's step-mother makes $81 every hour on the internet.. she has been fired from work for 9 months and last month her pay was 15737 just working from home for two hours every day, check out this.,.,.,.,. Www.earn75.Com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.