Trudnoća Porođaj 23. travnja 2020.

Rodila četvrto dijete par sati nakon što je saznala da je trudna! Pitali smo ginekologinju kako je to moguće

Foto: Facebook/Karin Dale Fortwangler
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ženama koje su doživjele jake udarce pod rebra svojih beba neshvatljivo je da neke žene uopće ne osjete pokrete bebe. No svake godine čujemo vijesti o ženama koje nisu znale da su trudne do samog porođaja

Karin Fortwangler probudila se 15. ožujka u 4.30 ujutro i shvatila kako u leđima ima neugodno žarenje i bolove. Majka troje djece tad je pomislila kako je isto to osjetila pred porod sa svakim od njih, no nije joj bilo jasno što se zbiva.

Naime, nije ni slutila da je trudna, a samo tri sata kasnije u svom je naručju držala svoje četvrto dijete, piše Metro. Djevojčica koja je stigla u obitelj bila je šokantno, ali prelijepo iznenađenje. Amerikanka Karin kaže da je, kad gleda unatrag, imala simptome poput umora i pospanosti, no to je pripisala životnom tempu svake majke i dojenju.

novorođenče beba Možda te zanima... Kako je moguće da žene ne znaju da su trudne sve do poroda? Trudnoća

Osim toga, iskusila je i mučnine, ali u isto to doba su njena djeca - Charlotte (4), Roger (2) i Caroline (1), imali crijevnu virozu, pa joj je bilo logično da se i sama zarazila od njih.

- Porođaj je poprilično specifičan osjećaj pa sam bila poprilično sigurna da se o tome radi, jedina druga opcija su bili neki bizarni bubrežni kamenci i napadaj. Moj se muž probudio i spremao za posao oko 5 ujutro, kad sam mu rekla 'mislit ćeš da sam luda, ali mislim da rađam' - ispričala je.

Nakon što mu je opisala kako se osjeća, muž Alex je nazvao hitnu službu koja je brzo poslala bolnička kola. U bolnicu je stigla u 6 sati i 15 minuta, a sve se odigralo kao u ubrzanom filmu. - Čim su mi stavili ultrazvuk na trbuh, doktor je rekao 'je, tu je beba!' - ispričala je. Krenuli su raditi još neke testove jer su shvatili da je riječ o prijevremenom porođaju, a plan im je bio odgoditi porod dok dijete ne bude staro 36-37 tjedana.

fb Možda te zanima... Nisu stigli u bolnicu: Tata snimio porođaj u dnevnom boravku Trudnoća

No, čim su izašli iz sobe, Karin je dobila još snažnije trudove i porođaj je bio nezaustavljiv.  - Svi moji porodi su bili relativno kratki, najdulji je trajao 5 sati, a najkraći dva, pa sam i sada znala da će beba brzo doći - ispričala je.

Kad su je liječnici pogledali, već je bila otvorena 7 cm. Ubrzo se počela nazirati i bebina glava, a prije nego je Karin i sama shvatila, rodila je - samo tri sata nakon buđenja s bolovima. Djevojčicu koju je rodila nazvala je Katherine Allison Fortwangler te je težila 2,6 kilograma.

Iako ju je nosila mjesecima, Karin kaže da nikada nije ni pomislila da je trudna za to vrijeme, a bilo kakve znakove lako je objasniti ostalim okolnostima, pogotovo zato što se njezina najmlađa kći rodila nešto više od godinu dana prije, u siječnju 2019.

- Nisam imala menstruaciju, ali još uvijek sam dojila svoje najmlađe dijete, tako da je to bilo potpuno normalno. Nisam pratila svoju težinu, ali odjeća mi je i dalje odgovarala, iako je bila nešto uža - objasnila je.

Kako nije znala za trudnoću, nije uzimala vitamine, povremeno je pila alkohol i analgetike, pa se brinula je li to imalo kakav utjecaj na razvoj bebe. Na sreću, liječnici su potvrdili da je curica savršeno zdrava.

Trudnoću je moguće otkriti kasnije, ali je čudno ne osjetiti sve jače bebine udarce

Ženama koje su doživjele jake udarce pod rebra svojih beba neshvatljivo je da neke žene uopće ne osjete pokrete bebe.

"Moram priznati da nemam puno osobnog iskustva s ovakvim slučajevima. Samo doživljavanje vlastitog tijela je subjektivno te je teško komentirati kako neke žene negiraju postojanje promjena na tijelu čak do porođaja. Jako je teško suditi o razlozima, ali oni su najčešće uzrokovani određenim psihičkim poremećajima ili činjenicom da žene negiraju ili skrivaju trudnoću zbog osobnih razloga", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić nastavljajući da je to češće moguće kod žena koje inače nemaju pravilne cikluse ili imaju određene komplikacije trudnoće koje uzrokuju smanjeni rast i dinamiku ploda jer je inače vrlo teško zanemariti porast maternice i micanje djeteta. 

No, ginekologinja napominje kako je medicinski objašnjivo da žene kasnije saznaju za trudnoću, čak i oko 20. tjedna. Tad se naime kod većine osjete pokreti bebe.

Josipa Vulić, korisnica Možda te zanima... 'Tek u 20. tjednu saznala sam da sam trudna' Roditelji

Nevidljiva ili kriptična trudnoća zapravo nije rijetkost. Procjenjuje se da je jedna od 2500 trudnoća nevidljiva sve do poroda, dok jedna od 450 žena ne zna da je trudna do 20. tjedna.

Vjeruje se da trudnoća može proći neopaženo češće kod žena: s policističnim jajnicima koje su pred menopauzom, koje su nedavno su bile trudne i njihovi hormoni se još nisu izbalansirali, još uvijek doje i hormoni se nisu uravnotežili, imaju vrlo nizak postotak tjelesne masti, što može prouzročiti hormonalni disbalans, koriste kontracepcijske implantante koji nastavljaju otpuštati hormone u tijelo.

Hormonalna neravnoteža smatra se odgovornom što tijelo uopće ne registrira da je u drugom stanju, pa majke nastavljaju ovulirati i dobivati mjesečnicu. Upravo zato što krvare redovito, hormon trudnoće hCG ne uspijeva se umnožiti i zato se ne izluči dovoljno u urinu i krvi da bi testovi registrirali trudnoću.

Prema istraživanju Grupe za potporu nevidljivim trudnoćama, od više stotina provedenih pregleda ultrazvukom, samo sedam je otkrilo trudnoću. To je zato što u ovim trudnoćama tijelo ne dobiva potrebne signale da omogući maksimalan razvoj djeteta pa su te bebe puno manje za svoju gestacijsku dob i teže ih je uočiti na ultrazvuku. Ove trudnoće upravo zbog sporijeg razvoja bebe znaju trajati i puno puno duže od 40 tjedana. 

žena, wc, kupaona Možda te zanima... Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći? Trudnoća

Žene koje nisu znale da su trudne mogu doživjeti velik šok. U trudnoći se svaka majka priprema na novi život, a kada on dođe posve neočekivano, to može biti vrlo teško. Također, djeca se obično rađaju manja i često im je medicinska pomoć potrebnija nego kod uobičajenih trudnoća. Također kod žena koje znaju, tj. osjećaju da su trudne, ali liječnici ne potvrđuju njihovu trudnoću postoji opasnost od brojnih rizika. Često ne mogu voditi trudnoću kod ginekologa, nemaju adekvatnu pomoć, obitelj i prijatelji im ne vjeruju, a nerijetko su prisiljene zbog toga i roditi kod kuće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.