Trudnoća Beba u trbuhu 03. siječnja 2021.

Udarci bebe u trbuhu: I nakon rođenja ponaša se kao da je još u maternici

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina trudnica počne osjećati bebine pokrete između 16. i 24. tjedna trudnoće. Osjete se kao udarci, treperenje, škakljanje.., ovisno o tome koliko je trudnoća odmaknula, a i kod svake je žene osjećaj individualan

Bebine udarce svaka trudnica željno iščekuje, a oni su ujedno i pokazatelj da se trudnoća razvija kako treba. Nove studije pokazuju da ti pokreti ipak nisu slučajni i da znače više od pukog protezanja u maternici. Na londonskom sveučilištu analizirali su moždane valove novorođenčadi stare dva dana, od kojih su neka bila prijevremeno rođena, pa se smatralo da se ponašaju kao da su još u maternici. Kad su udarali nogama, u mozgu im se aktivirala regija povezana s osjetilima. Znanstvenici smatraju da su ti udarci ključni za upoznavanje vlastitog tijela prije nego što se dijete rodi.

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

"Uobičajeno je djecu povijati kad se rode, tako da im ruke budu uz tijelo. To se radi zato da bolje osjećaju površinu kad pomiču ruke i noge, što im daje sigurnost, kao da su još u utrobi", pojašnjava autor studije dr. Lorenzo Fabrizi.

Povezanost udaraca s moždanim aktivnostima prestaje nekoliko tjedana nakon rođenja. Većina trudnica počne osjećati bebine pokrete između 16. i 24. tjedna trudnoće. Osjete se kao udarci, treperenje, škakljanje.., ovisno o tome koliko je trudnoća odmaknula, a i kod svake je žene osjećaj individualan.

Nema pravila koliko je udaraca u danu normalno, no primijetiš li da je beba mirnija nego inače, obrati pozornost. Pojedi nešto slatko i lezi na bok. Trebala bi osjetiti barem 10 pokreta unutar jednog sata.

Zašto je važno brojanje bebinih pokreta u trbuhu?

Pokrete fetusa žene ranije osjete u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći. Ima naravno i mirnijih i aktivnijih beba, što ne znači da će takve ostati i kad se rode. Ritmički blagi pokreti su štucanje bebe u trbuhu, koje majka također osjeti.

Između 24. i 28. tjedna fetus reagira na poznate zvukove i glasove, a udarci su najjači između 32. i 36. tjedna, kad naraste, očvrsne i ojača. Nakon tog perioda sve se smiruje jer bebi počinje nedostajati prostora i uglavnom su spremni za porođaj. Normalno je da je udaraca manje, a fetalna se aktivnost obično pojača kad se trudnica smiri, kao i nakon obroka.

trudnica, tata Možda te zanima... Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lihim

    Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! Ne from home. previous month i have easily made Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! ne from home. previous month i have easily made $ 14839 by doing this 0nl! ne j0b in my spare time for only 2 hrs a day using my laptop. i am a full time college studnet and after my college doing this j0b for 2 hrs only. easy to do and regular earn! ng are awesome from this. get your hands on this j0b today and start earn! ng 0nl! ne by just follow details on this s! te ……. > https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.