Trudnoća Porođaj 08. srpnja 2023.

8 važnih stvari koje babica želi da znaš prije porođaja

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od dojenja, do baby bluesa i postporođajne depresije, donosimo ti osam savjeta koje trebaš čuti prije porođaja...

1. Možda će ti trebati neko vrijeme da savladaš dojenje

Medicinski stručnjaci toplo preporučuju dojenje tijekom prvih šest mjeseci djeteta. Tvoja beba u njemu će uživati i gotovo pa joj ništa drugo ne treba, niti voda niti sok. No, možda će trebati proći neko vrijeme prije nego pronađeš idealan način dojenja za sebe i svojega mališana, a neki od savjeta koje donosi Bright Side su:

  1. Brada tvoje bebe trebala bi čvrsto dodirnuti tvoju dojku.
  2. Usta bebe trebaju biti širom otvorena.
  3. Trebala bi vidjeti više tamnije kože iznad gornje usne bebe nego ispod njene donje usne.
  4. Obrazi tvoje bebe trebaju ostati zaobljeni tijekom sisanja.
Možda te zanima... 10 stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi Trudnoća

2. Lažni trudovi mogu započeti kad si umorna, dehidrirana ili previše na nogama

Bliže četvrtom mjesecu trudnoće možda ćeš povremeno primjećivati stezanje i grčenje maternice. Obično je riječ o lažnim trudovima koji mogu doći iznenadno. Ove su kontrakcije obično bezbolne i koncentrirane u predjelu trbuha, a najčešće se dogode kad si umorna ili dehidrirana, ili čak i nakon dugih šetnji.

Što bi trebala učiniti:

  • Pij puno vode,
  • promijeni svoj položaj
  • odmori se, po mogućnosti na lijevoj strani.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Stimulacija bradavica može ubrzati porod

Stimuliranje bradavica može uzrokovati kontrakcije u maternici, prenosi Bright Side. To se događa zbog proizvodnje oksitocina, hormona koji uzrokuje proizvodnju mlijeka. Možeš to napraviti ručno ili možeš pokušati koristiti pumpu za mlijeko.

Još neke od prednosti stimulacije grudi uključuju izbjegavanje medicinski potpomognute indukcije poroda te smanjenje postporođajnog krvarenja.

4. Najbolje je kada dijete samo odredi svoj termin porođaja

Poznato je da posljednji tjedni trudnoće mogu biti teški i želja da se dijete rodi odmah je normalno, ali unatoč tim osjećajima, liječnici kažu da bi priroda trebala odrediti vrijeme rođenja i bolje je pričekati još malo, sve dok beba sama ne pokaže da je spremna.

Rijetki su slučajevi u kojima bi trebala razmisliti o induciranom porodu su:

  • Ako je prošlo više od dva tjedna od tvog termina.
  • Vodenjak ti je puknuo, ali nisi dobila trudove.
  • Imaš određenu infekciju u maternici.
  • Imate dijabetes koji se razvio tijekom trudnoće.
  • Dobila si visok tlak tijekom trudnoće.

 

Možda te zanima... Inducirani porod: Razlozi i načini izazivanja porođaja Trudnoća

5. Bol je tvoj prijatelj u trenutku kada dođe vrijeme poroda

Priroda je pametna i bol tijekom poroda zapravo igra važnu ulogu. Pomaže ti s otpuštanjem hormona poput oksitocina i, kao što već znamo, pomaže kod kontrakcija, odnosno trudova. Kad su trudovi bolni, oslobađaju se i drugi hormoni koji pomažu u upravljanju boli, a oni se nazivaju endorfini. No, anksioznost i visoka razina stresa mogu usporiti njihovo djelovanje, zato je važno osjećati se sigurno i ne bojati se.

6. Zobena kaša s voćem odličan je prvi obrok nakon poroda

Hemoroidi su prilično česti nakon porođaja, a lijekovi koje ti liječnik možda prepiše nakon njega mogu učiniti odlazak na toalet još težim. Ali, postoji nekoliko prirodnih načina kojima si možeš pomoći. Jedan od njih svakako je i zobena kaša. Prvi dan nakon poroda upravo je ona odličan prvi obrok zbog vlakana koje sadrži i koji će ti olakšati odlazak na wc. Osim nje, pobrini se da u svoj organizam unosiš i pileću juhu i jabuke koji će također pomoći.

Možda te zanima... Hrana u rodilištu: Mama pokazala nevjerojatne obroke! Beba

7. Baby blues ili postporođajna tuga se razlikuje od postporođajne depresije

Prije svega, trebala bi razumjeti da su neki osjećaji tuge normalni nakon porođaja, ali baby blues i postporođajna depresija različite su stvari. Baby blues opisuje se kao osjećaj tuge koji obično traje oko dva tjedna, a postporođajna depresija je ozbiljnija stvar i javlja se kada simptomi traju više od dva tjedna, prenosi Bright Side.

Kada je u pitanju postporođajna depresija možda ćeš imati osjećaj bezvrijednosti i izgubiti interes za svoje svakodnevne aktivnosti. Ona zahtijeva medicinski tretman u odnosu na baby blues, kažu stručnjaci. Također je važno znati da se ona može razviti u bilo kojem trenutku nakon poroda, čak i do godinu dana nakon porođaja.

8. Menstruacija ti se možda neće vratiti sve dok dojiš

Medicinski stručnjaci kažu da bi se menstruacija obično trebala vratiti oko šest do osam tjedana nakon što dijete rodi. No, ako dojiš, povratak menstruacije može varirati. Iako se to razlikuje od žene do žene i nekima se menstruacija vrati relativno rano, iako doje, drugima ona možda neće doći sve dok ne prestanu s dojenjem.

Također, trebala bi obratiti pažnju na količinu krvarenja nakon rođenja djeteta. Jaka krvarenja obično mogu trajati i do 10 dana nakon porođaja, dok se neka lagana krvarenja ili točkasta krvarenja mogu nastaviti i do četiri do šest tjedana.

porod Možda te zanima... Oporavak od vaginalnog i carskog porođaja: 10 najčešćih pitanja i odgovora Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.