Trudnoća Planiranje trudnoće 11. listopada 2018.

Broj djece određuje kada ćete ući u menopauzu

žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene koje su prvu mjesečnicu dobile u 12 godini ili kasnije i imaju dvoje djece imaju dva puta veću mogućnost da uđu u raniju menopauzu

Kada će neka žena ući u menopauzu ovisi o tome kada je prvi put dobila mjesečnicu i koliko djece ima, pokazala je novo istraživanje rađeno u Australiji. Žene koje su dobile mjesečnicu prije 12 godine života i nemaju djece imaju pet puta veću mogućnost za preuranjenu menopauzu i dva puta veću mogućnost da uđu u ranu menopauzu.

Preuranjenom menopauzom smatra se kad se izostanak menstruacije dogodi prije četrdesete godine, a ranom menopauzom kad žena izgubi menstruaciju u dobi između 40 i 44 godine. Žene koje su prvu mjesečnicu dobile u 12 godini ili kasnije i imaju dvoje djece imaju dva puta veću mogućnost da uđu u raniju menopauzu.

Ključ za sporije starenje? Veći broj djece

Simptomi koji mogu ukazivati na početak menopauze

Dob u kojem je žena dobila prvu mjesečnicu i koliko djece ima bitni su pokazatelji ženskog reproduktivnog zdravlja. "Još uvijek se ne zna kako ta dva faktora utječu na cjelokupno zdravlje žene, a dok se ne otkrije ta dva markera bit će važni pokazatelji za praćenje reproduktivnog zdravlja te rane medicinske intervencije, ako su potrebne", rekao je dr. Gita Mishra, glavni autor rada i profesor epidemiologije na Sveučilištu u Queenslandu.

obitelj, generacije, baka, mama, beba Možda te zanima... Žene koje zadnje dijete rode kasnije doživjet će duboku starost Trudnoća

Četiri značajna razloga o kojima ovisi ulazak u menopauzu

Istraživači su koristili podatke 51,450 tisuća žena iz Velike Britanije, Skandinavije, Australije i Japana  koje su navele podatke o vremenu kada su dobile prvu menstruaciju, broju djece i dobi u kojoj su ušle u menopauzu. Iz prikupljenih podataka znanstvenici su utvrdili da je prosječna dob ulaska u menopauzu s 50 godina. Od svih žena iz studije dva posto ih je ušlo u preuranjenu menopauzu, a 7,6 posto ih je ušlo u ranu menopauzu. Među ženama koje su dobile prvu menstruaciju prije 12 godine i nisu imale djece 5,2 posto ih je ušlo u preranu menopauzu, a 9,9 posto u ranu menopauzu, navodi se u priopćenju o istraživanju iz Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju.

Što nam govori boja mjesečnice i na koje probleme ukazuje?

Kada su znanstvenici analizirali sve prikupljene podatke došli su do zaključka da osim dva navedena faktora (prva menstruacija i broj djece) ulazak u menopauzu značajno ovisi i o drugim čimbenicima: obrazovnom i bračnom statusu, pušenju, indeksu tjelesne mase. Znanstvenici smatraju da svi navedeni razlozi kao i okolišni te genetski faktori utječu na reproduktivno zdravlje žene kao i na vrijeme ulaska u menopauzu i da ih je još potrebno istražiti. Ali da dobiveni rezultati mogu pomoći u oblikovanju kliničkih smjernica za reproduktivno zdravlje. Na primjer, liječnici mogu upozoriti žene bez djece, koja je prvu mjesečnicu dobila prije 12. godine, za mogućnost rane menopauze, kako bi mogla na vrijeme donijeti odluke o svom reproduktivnom zdravlju.

žena Možda te zanima... Prerana menopauza javlja se prije četrdesete Trudnoća

Zdrava Krava

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • RužaMaria

    U 57godini sam,imam urednu mjesečnicu Dobila sam je s 14g,rodila 1.dijete s 21g,i tako redom ćetvero. Ljecila karcinom grlica naternice u 1.stupnju Poslije 4.djeteta. s 36 sam rodila svoje 5.dijete  Svako sam dijete rodila vec po predvidenom terminu točno u dan zapisanog datuma. Željela sam jos djece no suprug je smatrao da je lijepo imati i petero.  Uvijek bi se rado pozvala na novu trudnoću s iščekivanjem mjesečnice u terminu u sebi sam imala novi izazov za majćinstvo. No dolazile su redovito uglavnom 28.dan. Nikada nisam koristila kontracepciju te planirala obitelj po oginoqnaus i bilings metodi. No nisam se nikada bojala nove trudnoće naprotiv prizeljkivala bi je. Svako dijete znam kada sam začela te taj čas blagoslivljala i nadalje. To je za mene "osobica" koja je dobrodosla na svijet.Dojila ih dugo. Uvijek sam gledala da budem u skladu s mužem te da se nekažnjavamo izostavljanja naših intimnih sjedinjenja. Držim da zdravi i redoviti sexualni odnos meďu supružnicima održava sve u dobroj formi jednako tako hormone i harmoniju bračnog života. Djeci je bilo važno vidjeti nas zaljubljene. Nisam pušać i alkohol ne konzumiram /osim prigodno/ Jedem zdravo trudim se puno kretati i ne gomilati kile. Treniram fitnes. Radovati se svemu i radovati svakoga. Vjerujem da zdravo djetinjstvo pored zdravih roditelja koji se vole i daju dobar primjer sve moze se održati u ravnoteži. Preporučam zdravi brak s prirodnom regulacijom poroda,želju za mnogobrojnom obitelji,puno zagrljaja i manje brige oko nečega što mije bitno već samo prestiž i pošast ovoga vremena. Moja djeca koja su sada roditelji i uredno visokoobrazovani tvrde da sam im dala dobar primjer i da je moja ljubav i želja da oni dođu na svijet moja zasluga za produljenu reproduktivnost i zdravlje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.