Trudnoća Planiranje trudnoće 10. rujna 2018.

Simptomi tijekom mjesečnice koji upozoravaju da nešto nije u redu

žena trbuh
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trebate znati razlikovate obične od neobičnih simptoma. Ne trebate za svaku malu promjenu juriti kod ginekolga, ali ako je nešto stvarno jako drugačije nego inače ne oklijevajte

Mnoge žene teško razlikuju neobične od uobičajenih simptoma mjesečnice. O mnogim stvarima vezanim za tijelo i mjesečnicu, ženama nije ugodno govoriti pa ni s liječnikom.

Možda te zanima... Što morate znati o menstruaciji u 20-ima, 30-ima, 40-ima Trudnoća

Što nam govori boja mjesečnice i na koje probleme ukazuje?

Ovo su neki od simptoma zbog kojih se treba odmah obratiti liječniku:

  • Izrazito jako krvarenje - to se odnosi na količinu krvarenja koja se razlikuje od onog koje uobičajeno imate.
  • Intenzivni grčevi - iako puno žena ima grčeve tijekom mjesečnice, ne trebate to ignorirati. Ako grčevi postanu iznimno bolni trebate se obratiti ginekologu jer za njih postoji više uzroka.
  • Krvarenje između dvije mjesečnice - nemaju sve žene redovite mjesečnice, ali pod normalnim se smatra krvarenje svakih 28 do 32 dana. Iako krvarenje između dvije mjesečnice ne mora značiti ništa, ono može biti znak da su hormoni u neravnoteži, tako da ipak treba zatražiti savjet liječnika.
  • Ugrušci - menstrualna krv bi trebala teći lako, ako sadržava puno velikih ugrušaka to može upućivati na miome.
  • Jaka bol u donjem dijelu leđa - iako nije neuobičajena kad se širi u druge dijelove tijela, može biti simptom endometrioze, ciste ili mioma.
  • Bol u zdjelici - može biti znak endometrioze.
  • Bilo koja veća promjena - Treba znati razlikovate obične od neobičnih simptoma. Ne trebate za svaku malu promjenu juriti kod ginekolga, ali ako je nešto stvarno jako drugačije nego inače ne oklijevajte. Svi navedeni simtomi također ne moraju značiti ništa. Redoviti pregledi će vam omogućiti da znate što se događa s vašim tijelom.
menstruacija mjesečnica uložak Možda te zanima... Je li krvarenje usred ciklusa opasno i utječe li na plodnost? Trudnoća  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.