Trudnoća Planiranje trudnoće 15. prosinca 2020.

Ključ za sporije starenje? Veći broj djece

beba mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako zbog beba manje spavate i ponekad vam se čini da od umora gubite razum, što više djece imate vaše tijelo sporije stari, zaključak je istraživanja Sveučilišta iz Kanade

Želite li što duže ostati mladi? Znanstvenici su došli do novih odgovora, rođenje svakog djeteta usporava starenje. Nova studija objavljena na Sveučilištu Simon Fraser u Kanadi i u časopisu "PLOS One" otkriva da što žena rodi više djece, njezine stanice sporije stare. 

Žene koje zadnje dijete rode kasnije doživjet će duboku starost

Istraživanje je trajalo 13 godina, pratili su 75 reproduktivno aktivnih žena od 2000. do 2013. godine. Na početku studije istraživači su skupili slinu kako bi izmjerili telomere svih sudionica. Telomeri su zaštitne kape kromosoma koji se s vremenom skraćuju i predstavljaju svojevrsne indikatore duljine života. Istraživanja pokazuju kako su dulji telomeri povezani s manje bolesti i duljim životom. Na kraju studije istraživači su ponovno mjerili telomere.

U studiju su uvršteni svi bitni faktori poput starosti, životnog stila i prihoda, istraživači su utvrdili da su žene koje su rodile više djece tijekom istraživanja imale dulje telomere. Zapravo, sa svakim rođenim djetetom žena može očekivati produljene telomera za .059 jedinica.

mama, blizanci, bebe Možda te zanima... Mame blizanaca psihički su zdravije i dulje žive Roditelji

Na pitanje kako djeca usporavaju starenje, znanstvenici su zaključili da su dvije stvari važne, estrogen i podrška. Razina estrogena u trudnoći raste, povezan je s povećanjem dopamina i serotonina u regijama mozga važnim za regulaciju emocija, ponašanja i raspoloženja. Također može djelovati kao antioksidans, štiti stanice i osigurava da se telomeri ne smanjuju. 

Veći broj djece znači da ćete imati veću podršku od voljenih"Veća podrška vodi do povećanja energije u metabolizmu koja se koristi za održavanje tkiva, što usporava proces starenja.", objasnio je profesor Pablo Nepomnaschy za Medical News Today.

Iako zbog beba manje spavate i ponekad vam se čini da od umora gubite razum, što više djece imate vaše tijelo sporije stari. To je zaključak ovog istraživanja iz Kanade.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.