Beba Razvoj u 1. godini 14. ožujka 2018.

Kako prepoznati zašto beba plače?

novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bliskost između vas i vašeg novorođenčeta raste tako ćete sve lakše shvaćati zašto vaša beba plače

Novorođenčad plače, u prosjeku, dva sata dnevno. Tijekom prvih nekoliko tjedana, koje su za većinu majki prilično naporne i stresne, zaista je teško prepoznati pravi uzrok plača. Kako vrijeme prolazi, a vi sve više upoznajete bebu, počet ćete identificirati njene želje na osnovu visine tona kojim se javlja. Uskoro ćete postati pravi stručnjak za plač.

Muške bebe plaču nižim tonovima, ženske višim?

Kako se bliskost između vas i vaše bebe bude povećavala, sve ćete bolje razumjeti njezine osjećaje. Štoviše, uvjerit ćete se da beba sve rjeđe plače jer unaprijed zadovoljavate njene potrebe.

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

U međuvremenu, ako vam se čini da beba uopće ne prestaje plakati, a ne možete shvatiti zbog čega, najbolje rješenje je da "prođete" listu potencijalnih problema i da ih eliminirate jedan po jedan.

Možda te zanima... Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu Beba

Najčešći razlog plača malih beba jest glad, te joj najprije ponudite hranu. Beba također može plakati jer osjeća bolove (koji najčešće nastaju zbog plinova i grčeva), zbog dosade, pretjerane stimulacije, vlažnih pelena, zato što joj je previše toplo ili hladno ili želi vaš dodir i zagrljaj.

Ne znate zašto beba plače? Od sada više ne morate pogađati!

Ako bebu nešto boli, ona će plakati drugačije – obično je taj plač glasniji, visokog tona i neprekidan.

U kasnijem razvoju, mališani uče druge oblike komunikacije, kao što su kontakt očima, osmijeh i gugutanje, što smanjuje potrebu za plačem. Golicanje i stimulacija dodirima potaknut će bebu da komunicira s vama. Ako osjeti da joj poklanjate pažnju od najranijih dana, to će joj pomoći da postane otvorenija i sigurnija u sebe u kasnijim fazama rasta i razvoja.

Prepoznajte kolike i saznajte kako ih olakšati!

beba, plač Možda te zanima... Bebe baš nikad ne plaču bez veze! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.