Beba Razvoj u 1. godini 06. svibnja 2017.

Bebe koriste lažni plač da bi privukle pažnju roditelja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Djeca koja su u stanju lažirati plač mogu svakodnevno uspješno komunicirati s osobama koje o njima brinu, a lažni plač također može doprinijeti njihovoj vezi', tvrdi japanska znanstvenica

Bebe starosti svega 7 mjeseci koriste lažni plač kako bi dobile pažnju. Japanski znanstvenici promatrali su šablone plakanja dvije djevojčice starosti sedam i devet mjeseci u periodu od 6 mjeseci.

beba, smijeh Možda te zanima... Mali lukavci: Bebe nas manipuliraju smiješkom Beba

Dr. Hiroka Nakajama sa Sacred Heart Sveučilišta u Tokyju, izjavila je da je mlađe dijete koristilo lažni plač kako bi privuklo pažnju majke. Međutim, dok mnogi na lažan plač gledaju s neodobravanjem, Nakajama je izjavila da ono zapravo može imati pozitivan utjecaj na odnos roditelja s djetetom. Ona smatra da je lažni plač koristan oblik komunikacije koja „u velikoj mjeri doprinosi ne samo socijalnom već i emotivnom razvoju djeteta“.

Djeca koja su u stanju lažirati plač mogu svakodnevno uspješno komunicirati s osobama koje o njima brinu, a lažni plač također može doprinijeti njihovoj vezi“, tvrdi ona.

beba plač Možda te zanima... Zašto beba stalno plače i ništa je ne može umiriti? Beba

Za vrijeme promatranja dvije djevojčice znanstvenici su primijetili da je mlađa imala 68 epizoda povezanih s plakanjem, dok je starija imala 34 epizode povezanih s plakanjem. U jednom trenutku, mlađe dijete je namjerno započinjalo s plačem kada bi se majka udaljila, ali bi po njezinom povratku plač završio.

Lažno plakanje, u usporedbi s pravim plakanjem, lakše se moglo detektirati jer bi se dijete odmah po prestanku plakanja osmjehnulo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.