Trudnoća 24. travnja 2024.

Ovo je 11 zabluda o trudnoći, a evo što o njima misli ginekologinja

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je jedno divno iskustvo koje mnoge žene pamte kao najljepše razdoblje u svom životu. Ali to nije pravilo, zato što je baš svaka trudnoća zasebna priča, kao i zato što često vjerujemo u neke mitove koji nisu istiniti.

Sve što je vezano uz trudnoću i porod je tako individualno da ne možemo nikad znati što nas točno čeka. Ma koliko tog pročitala o trudnoći, uvijek kod tebe nešto može biti potpuno drukčije, uvijek te nešto može iznenaditi kad dođe vrijeme za to.

Možda te zanima... Mame podijelile najčudnije savjete koje su dobile u trudnoći i s malom bebom. Neki su suludi! Beba

Isto tako, postoje neke stvari koje čuješ, a zapravo i nisu baš takve, jer mnoge se zablude prenose s koljena na koljeno. Neke lako razotkriješ, a neke su toliko uvriježene da postanu istina, odnosno „istina“. Ginekologinja Rikki Baldwin, koja radi u rodilištu otkrila je za stranicu BezzFeed 11 zabluda i što je točno zapravo.

Ovo je 11 zabluda o trudnoći i istina o njima.

Zabluda 1: Puni termin trudnoće je devet mjeseci za svaku trudnicu.

Trudnoća iznesena u punom terminu podrazumijeva trudnoću u trajanju između punih 39 tjedana i 40 tjedana i šest dana. To je još uvijek standard, ali to se može promijeniti ovisno o više čimbenika. Ako se trudnoća smatra visokorizičnom, na primjer, zbog gestacijskog dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, tada bi se beba možda trebala roditi prije punog termina.

Zabluda 2: Pucanje vodenjaka kod trudnice jedini je pokazatelj da počinju trudovi.

Gubitak sluznog čepa nije pravi znak da porođaj počinje, jer se to može dogoditi danima ili tjednima prije početka porođaja. Zapravo se uopće ne treba baviti previše time ako se to dogodi. Puknuće vodenjaka ili ispadanje sluznog čepa definitivno se može dogoditi prije početka trudova, ali svejedno nije loše otići u tim situacijama u bolnicu provjeriti stanje.

Zabluda 3: Trebaš jesti što god želiš jer to znači da tvoje tijelo to treba.

Hrana koju treba izbjegavati tijekom trudnoće uključuje nedovoljno kuhano meso i sushi jer mogu sadržavati štetne parazite ili velike količine žive. To može biti vrlo opasno u trudnoći. Meso ili mesne prerađevine najsigurnije su dobro termički obrađene, odnosno ako se radi o mesnim delikatesama onda barem zagrijane u tosteru ili mikrovalnoj, jer toplina ubija bakteriju listeriju.

Zabluda 4: Trudnice ne bi trebale previše vježbati.

Trudnice bi trebale biti aktivne tijekom trudnoće – a ne samo ležati. Tjelovježba je dobra za cjelokupno zdravlje i može biti vrlo korisna za porod i u razdoblju oporavka nakon poroda. Najvažnije je slušati svoje tijelo. Ako nešto ne pruža dobar osjećaj ili te čini umornom, trebaš odmoriti ili smanjiti aktivnost.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Zabluda 5: Svaka osoba koja ima trudove može dobiti epiduralnu.

Epiduralna je prekrasna stvar. Porođaj može biti vrlo dug proces koji traje satima ili čak danima, a epiduralna može pomoći da se taj proces lakše podnese budući da pomaže u kontroli boli. Jedna je zabluda da epiduralna može učiniti porođaj traje dulje i/ili povećava rizik od carskog reza. Studije pokazuju da nema značajne razlike u duljini porođaja ili stopi carskog reza s epiduralnom.

Zabluda 6: Trudnoća poboljšava kožu.

Ne, promjene na koži tijekom trudnoće nisu uvijek nabolje. Kod nekih se žena pogoršaju akne, dok drugi imaju čistu kožu, a to se može promijeniti sa svakom trudnoćom. Značajne fluktuacije hormona tijekom trudnoće mogu uzrokovati bezbroj promjena na koži koje mogu trajati čak i nakon poroda, u postporođajnom razdoblju. Važno je pridržavati se pravilne rutine njege kože, pravilne prehrane s puno vode, te uzimati prenatalne vitamine.

Zabluda 7: Seks je ugodan za sve tijekom trudnoće.

Seks tijekom trudnoće može biti jako bolan, ali ne za svakoga. Promjene hormona i povećan dotok krvi u maternicu mogu učiniti vaginu vrlo osjetljivom, što bi moglo dovesti do bolnijeg seksa - za neke. Osim tog, tijekom spolnih odnosa u trudnoći, možda bi trebalo izbjegavati određene položaje, poput ležanja na leđima, osobito kasnije u trudnoći.

Zabluda 8: Menstruacija se ne mijenja nakon trudnoće.

Mjesečnice nakon trudnoće mogu varirati. Ako osoba doji, možda neće imati menstruaciju tjednima ili mjesecima nakon porođaja. Međutim, trudnoća ipak može nastupiti jer dojenje nije oblik kontracepcije. Ako dođe do menstruacije, to mogu biti vrlo obilne menstruacije, a zatim se s vremenom vratiti u normalu. Kod nekih menstruacije postanu bolnije i obilnije nakon trudnoće, a kod nekih upravo obrnuto.

Zabluda 9: Točkasto krvarenje tijekom trudnoće nije uobičajeno.

Točkasto krvarenje tijekom trudnoće nije neuobičajeno i može biti pokazatelj mnogih stvari. U ranoj trudnoći može biti rezultat implantacije trudnoće unutar maternice ili mogućeg spontanog pobačaja. Kasnije u trudnoći može biti rezultat komplikacije s posteljicom, placente previae ili abrupcije. Krvarenje može biti vidljivo i tijekom cijele trudnoće ili kod vaginalne infekcije.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Zabluda 10: Svatko može lako dojiti.

Dojenje može biti vrlo zahvalan, ali i vrlo težak dio postporođajnog razdoblja. Može potrajati i do nekoliko dana prije nego što počne opskrba majčinim mlijekom. Nekim ženama je lako proizvesti dovoljno majčinog mlijeka da nahrane svoju bebu. Ali drugima to može biti vrlo težak i stresan proces.

Zabluda 11: Tijelo rodilje vraća se u normalu nakon poroda.

Ovo je velika zabluda - da se tijelo vraća u normalu nakon poroda. Hormonske fluktuacije koje se događaju nakon poroda su drastične i mogu proći dani ili tjedni, pa čak i mjeseci da se neke stvari vrate u normalu. Te promjene mogu biti emocionalne, poput postporođajne tuge, depresije, anksioznosti; ili fizičke promjene, kao što su težina, broj otkucaja srca i temperatura. Ako sumnjaš da se događa nešto što nije dobro, posavjetuj se s liječnikom.

Možda te zanima... 'Doule nisu hipi-bio-eko mame ni vještice koje mućkaju napitke; ne educiraju, nego informiraju' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.