Trudnoća Beba u trbuhu 09. ožujka 2024.

Kad trbuh poskakuje! Ultrazvukom snimili bebino štucanje u maternici

UZV pregled
Foto: Freepik ; UZV pregled u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li ikad tijekom trudnoće osjetila lagano ritmično "lupkanje" svoje bebe? To je moglo biti štucanje! Bebe počinju štucati već krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja, a na ovoj snimci s ultrazvuka možeš vidjeti kako to izgleda "iznutra"

Osjetila si naglo poskakivanje u trbuhu i pitaš se što je to? Ne brini – tvoje je dijete počelo štucati!

Štucanje fetusa normalan je fenomen koji osjećaju mnoge trudnice, a bebe počinju štucati već krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja. Neke trudnice mogu osjećati štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osjećaju samo povremeno. Dio je normalnog sazrijevanje pluća djeteta i najintenzivnije je u zadnjem tromjesečju.

"Svrha štucanja je 'ispiranje' pluća plodovom vodom u koju dijete mokri, a bubrezi stvaraju vrlo važnu tvar koja potiče sazrijevanja pluća. Dakle, mokrenjem se tvar izlučuje u amnijsku tekućinu, ona ispunjava pluća i štucanjem  koji se još zovu 'pokreti fetalnog disanja', se zapravo izmjenjuje s novom amnijskom tekućinom u kojoj su potrebne tvari za sazrijevanje pluća", objasnio je ginekolog dr.sc. Erden Radončić.

Kako razlikovati štucanje od drugih refleksa?

Tvoje kretanje je najbolji način da utvrdiš je li riječ o udarcu ili štucanju. Ponekad se beba može pomaknuti ako ti je neudobno u određenom položaju ili ako jedeš nešto vruće, hladno ili slatko, sve to potiče njihova osjetila.

Te pokrete možete osjetiti u različitim dijelovima svojeg trbuha, a oni se mogu zaustaviti ako promijeniš položaj. Ako je tako, to su vjerojatno samo udarci. Ako sjediš sasvim mirno i osjetiš pulsiranje ili ritmični trzaj koji dolazi s jednog područja trbuha, to bi moglo biti štucanje. 

Kako izgleda štucanje bebe u trbuhu pogledaj na ovoj snimci s ultrazvuka

Možda te zanima... Znanstvenici konačno riješili misterij zašto se bebe ritaju u maternici Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.