Trudnoća Trudnica 20. ožujka 2024.

Zašto se OGTT radi u 24. - 28 tjednu trudnoće?

OGTT pretraga
Foto: Unsplash+ ; OGTT pretraga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gestacijski dijabetes melitus je dijabetes koji se prvi put dijagnosticira u trudnoći, a najčešće nastaje u drugom tromjesečju trudnoće prije svega zbog pojave inzulinske rezistencije.

OGTT je skraćenica za test oralnog opterećenja glukozom (engl. Oral glucose tolerance test). Test se izvodi na način da trudnica popije otopinu glukoze tijekom pet minuta te se određuje koncentracija glukoze u krvi u 0., 60. i 120. minuti. Provodi se od 24-28 tjedna trudnoće kako bi se otkrio gestacijski dijabetes.

Gestacijski dijabetes melitus je dijabetes koji se prvi put dijagnosticira u trudnoći, a najčešće nastaje u drugom tromjesečju trudnoće prije svega zbog pojave inzulinske rezistencije. Razvoj inzulinske rezistencije u normalnoj trudnoći služi kao fiziološka (prirodna) prilagodba majke kako bi se osigurala odgovarajuća opskrba hranjivim tvarima za brzo rastuće dijete iza 20. tjedna trudnoće. To se uglavnom postiže povećanim lučenjem inzulina, ali i kontrainzularnih hormona iz posteljice koji tako skreću veću količinu šećera (hrane) za dijete.

OGTT pretraga Možda te zanima... OGTT pretraga: Što je i kada se radi? Trudnoća

Kako trudnoća napreduje do trećeg tromjesečja, osjetljivost na inzulin može postupno pasti na 50 % normalne očekivane vrijednosti. Ako gušterača majke ne uspije kompenzirati ovu veću potrebu za inzulinom, razviti će se gestacijski dijabetes.

Upravo početak ubrzanog rasta djeteta i rastuća inzulinska rezistencija koji nastupaju nakon 20. tjedna su razlog da se OGTT radi od 24-28. tjedna trudnoće. Osjetljivost na inzulin, a samim time i bolja regulacija glikemija, kod žena s gestacijskim dijabetesom melitusom može se poboljšati promjenom prehrane, načina života, količine i vrste tjelesne aktivnosti. S druge strane, trudnice sa šećernom bolešću tip 1 moraju se prilagoditi inzulinskoj rezistenciji povećanjem doze inzulina za čak i do 100 % više nego na početku trudnoće. Nakon poroda i nestankom kontraregulatornih hormona naglo se smanjuje potreba za inzulinom, pa u tom periodu treba biti pažljiv zbog rizika hipoglikemija i smanjiti doze inzulina.

DiaEdu tim, ispred Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju (doc. Anela Novak, dr.med., Anja Barač Nekić, dr.med., Karla Čikeš, dr.med., Mirjana Đukić, dr.med., Ivana Dora Vodanović, dr.med.)

Za više informacija o šećernoj bolesti i drugim endokrinološkim bolestima posjetite web stranicu, Instagram profil ili Facebook stranicu.

Možda te zanima... Tihi ubojica modernog doba: Možemo li spriječiti dijabetes? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.