Trudnoća 17. travnja 2024.

Potreba za čišćenjem i pospremanjem u trudnoći: Nije do tebe do evolucije je!

Foto: Shutterstock Znanost ima odgovor na pitanje zašto u trudnoći dolazi do instinkta svijanja gnijezda
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gniježđenje je potreba da sve u vašemu domu bude čisto, posloženo i spremno za dolazak novoga člana obitelji. Znanost ima odgovore na pitanja zašto i kada dolazi do instinkta svijanja gnijezda u trudnoći...

Mnoge se buduće majke neposredno prije poroda susreću sa sindromom tzv. gniježđenja, snažnom potrebom da očiste i pripreme dom za dolazak bebe na svijet. Drugim riječima, poriv za pranjem tepiha, brisanjem prašine sa polica, preslagivanjem već složenih ladica, bojanjem zidova i premještanjem fotelja nije ništa neuobičajeno tijekom trudnoće

Što je gniježđenje i zašto se događa kada ste trudni?

"Roditelji se gnijezde kako bi svojoj djeci mogli pružiti najbolji fizički, društveni i emocionalni prostor za preživljavanje i napredak. To se temelji na evolucijskoj teoriji", objašnjava neuropsihologinja dr. Judy Ho za Romper te dodaje: "mi kao vrsta učinit ćemo sve što možemo da osiguramo da naše potomstvo preživi izvan nas samih."

Doula Možda te zanima... Tko je doula i koja je njena uloga u trudnoći? Trudnoća

U životinjskom svijetu sve ženke prolaze kroz razdoblje “nestinga”. To je jednostavno životinjski instinkt. Kao što ptice grade svoje gnijezdo, tako i buduće majke uređuju svoje “gnijezdo”. Zamislite mamu pticu koja skuplja grančice i lišće kako bi izgradila gnijezdo gdje će položiti jaja. Ona bira savršeno mjesto, visoko na drvetu, daleko od grabežljivaca, i čini sve što može da stvori sigurno područje za njegovanje svojih beba koje će se uskoro izleći. Slično tome je i pripremanje vašeg (ljudskog) prostora za novu bebu.

Provedene su različite studije kako bi se ilustrirala ova evolucijska veza, uključujući i onu objavljenu u Evolution and Human Behavior, koja sažima gniježđenje na ovaj način: "Antropološki podaci sugeriraju da je kontrola nad okolišem ključna značajka pripreme za porođaj kod ljudi, uključujući odluke o tome gdje će se odviti porod i tko će biti dobrodošao u postporođajnom periodu."

Je li "krivac" biologija? 

Uglavnom, za svoje instinkte gniježđenja u trudnoći možete kriviti biologiju. "Hormoni koji se oslobađaju u mozgu kako se trudovi približavaju mogu potaknuti nagon za pripremom doma koji nazivamo gniježđenjem. Ovi hormoni potiču privrženost i povećavaju se tijekom trudnoće kako se porod približava", kaže za Romper edukatorica o rođenju i doula Sara Lyon.

Kako izgleda gniježđenje tijekom trudnoće?

Dubinsko čišćenje svakog kuta kuće, organiziranje osnovnih potrepština za bebu, preslagivanje ormara, pohranjivanje gotovih jela u zamrzivač - sve se to smatra dijelom procesa gniježđenja. Gniježđenje također može biti vrijeme u kojem se povezujete s obitelji i prijateljima kako biste se psihički pripremili za porod. Ipak, stručnjaci naglašavaju da se gniježđenje razlikuje od osobe do osobe, ali je instinkt svijanja gnijezda najjači u posljednjim mjesecima trudnoće.

"Instinkt za gniježđenjem obično je najjači tijekom trećeg tromjesečja", kaže za Romper licencirana profesionalna savjetnica za mentalno zdravlje, dr. Joanne Frederick. Svako iskustvo "gniježđenja" je različito. No ako uopće nemate potrebu da preuređujete ili pospremate stan, ne morate se osjećati loše. Mnoge su žene jednostavno preumorne i iscrpljene pred kraj trudnoće da bi uopće razmišljale o spremanju. S druge strane, ako osjećate snažan poriv za čišćenjem i spremanjem, iskoristite tu energiju na najbolji mogući način koji će vam dugoročno koristiti.

Možda te zanima... Torba za rodilište: Detaljan popis stvari koje trebaš ponijeti u bolnicu Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.