Trudnoća 09. travnja 2024.

Malenom Šoltaninu se žurilo ugledati svijet – rodio se dok su čekali helikopter za Split

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo kako filmske priče o porodu znaju biti baš – filmske i znamo kako u stvarnosti često porod ne bude ni približno tako filmski. No, nekad i stvarni život piše filmske priče…

Na našim otocima, nije neka tajna, sve je manje ljudi, jer mnogi „bježe“ u velike gradove koji nude veće i bolje prilike. Vrijedi to i za one veće otoke, a kamoli one udaljenije i manje. Upravo zato još više veseli priča koja stiže sa Šolte i upravo zato veseli što upravo tamo „novi život se rađa“, da se poslužimo Oliverovim stihovima, vrlo prikladno.

Možda te zanima... Policajci ih zaustavili zbog brzine, a onda upalili rotirke da stignu na vrijeme u virovitičko rodilište Beba

Naime, u subotu je na šoltanskom helidromu vladala prava mala drama, ali vesela drama s hepiendom. Upravo je na helidromu, u kolima hitne pomoći, rođen maleni dječačić u obitelj Cecić, prenosi Slobodna Dalmacija. Rodija se sin, rekli bi tamošnji stanovnici, a priča o njegovu rođenju sigurno će se još dugo na otoku prepričavati.

Iako je majka, kojoj je bio nekoliko dana prošao termin poroda, bila na pregledu samo dva dana ranije, ništa nije ukazivalo na to da bi porod mogao uskoro krenuti, pa su je doktori mirno vratili doma, na Šoltu. No, sinčić je imao drukčije planove, pa je u subotu između 20 i 21 sat krenuo pravi „tulum“. Majci su trudovi krenuli kasno poslijepodne, pa su pozvali hitnu pomoć.

Trudovi su bili sve jači, pa je dežurni liječnik Zavoda za hitnu medicinu dr. Davor Juričić pozvao helikopter u pomoć, da preveze rodilju u Split. Kako civilni helikopter ne leti noću, po njih je morao doći vojni helikopter. Ekipa hitne pomoći smjestila je mamu, kojoj je ovo drugi porod, u svoje vozilo i krenuli su prema Grehotama, mjestu gdje se nalazi helidrom. No, dečkić je imao drukčije planove!

„Dobili smo informaciju kako helikopter u Divuljama zagrijava motore za let, no u tom trenutku je našoj majci pukao vodenjak i iscurila plodna voda. A "prijevozno sredstvo" sa otoka do bolnice, do splitskog rodilišta trebalo je sletjeti tek za deset minuta,“ prepričava dr. Juričić.

Tako je u trenutku dok je helikopter bio u letu prema Šolti, maleni Cecić požurio doći na ovaj svijet. Pri porodu su pomogli liječnik i patronažna sestra koja je također pozvana, a prerezana je tamo i pupčana vrpca. Maleni dječačić, najmlađi član u obitelji Cecić, tako je rođen na helidromu, a prisutni kažu da je „onako muški jako zaplakao“.

„Taman kada se helikopter spustio na helidrom malac je pustio glas,“ veselo je prepričao doktor Juričić, kojem je ovo bio prvi porod nakon skoro deset godina službe na otoku Šolti. Naravno, svi su sretni što je sve prošlo u najboljem redu i bez ikakvih komplikacija. Kad je malac rođen, na maminim je prsima krenuo put splitskog rodilišta, gdje je majci izvađena i posteljica.

Mnogi su se pitali što će malenom biti upisano kao mjesto rođenja – Šolta, odnosno Grehote gdje se nalazi helidrom, ili Split? Iako to nije bitno, zabavno je pitati se. Kao što je zabavna priča o imenu mališana – naime, mnogi su se našalili kako bi dječak mogao dobiti jedno vrlo posebno ime – Helidrom!

Pa, ne bismo mogli reći da nema i čudnijih! No, kako god se zvao, neka je njemu i obitelji sa srećom!

Možda te zanima... Sin sve snimio: Nije uspjela stići do bolnice, pa rodila u autu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.