Trudnoća 28. ožujka 2024.

Previše kave u trudnoći može povećati rizik od autizma? Znanstvenici upozoravaju…

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom trudnoće pazimo na sebe i bebu možda više nego ikad i samo slušamo razna upozorenja, pa ih slijedimo. Nekad ipak pokleknemo i nađemo svoju mjeru, ali dobro je znati sve što se otkrije…

Ako smo ikad izrazito oprezni u svom životu i ako ikad pazimo na svaki svoj korak, svaki zalogaj, svaki gutljaj – onda je to u trudnoći. Iako vjerujemo znanstvenicima i raznim istraživanjima, nekad nam, najiskrenije, svega bude dosta, pa i previše. U tim trenutcima odlučimo da ćemo sami određivati što smijemo, a što ne, uzimajući u obzir sve što smo čuli i razne rezultate istraživanja. I tako nekako će vjerojatno biti i ovaj put, ali ipak, mi ćemo prenijeti što znanstvenici kažu.

Možda te zanima... Ako piješ kofein tijekom trudnoće, dijete bi moglo biti nižeg rasta? Beba

A ti znanstvenici sad upozoravaju da žene ne bi smjele piti previše kave tijekom trudnoće, jer su otkrili da kofein može povećati rizik od autizma kod djeteta koje je u maternici.

Istina je da se autizma na neki način plašimo, budući da imamo osjećaj da ne možemo nikako utjecati na to, a opet, nekad nam se čini da sve što radimo zapravo može utjecati na to… Eh, da, to je plodno tlo za majčinske strahove u svakom slučaju. Sve u svemu, znanstvenici su ovo istraživanje proveli na štakorima koji su dobivali količinu kofeina usporedivu s onom koju prosječna trudnica konzumira. Istraživanje je pokazalo da su oni imali bebe koje su pokazivale neke karakteristične znakove autizma.

Znanstvenici vjeruju da su uzrok promjene u radu mozga u maternici koje uzrokuju lošu komunikaciju između živčanih stanica, što dovodi do simptoma autizma. Američki Centar za kontrolu bolesti, CDC, preporučuje trudnicama da ograniče unos kofeina na oko 200 mg/dan, što bi bilo oko dvije šalice kave. Novorođeni štakori koje su rodili roditelji koji su konzumirali kofein, a nastavili su jesti hranu bogatu mastima, imali su još veći rizik od simptoma sličnih autizmu.

Ova je studija provedena na mnogima iz drugog konteksta poznatog Sveučilišta Wuhan u Kini. Studija je istaknula čimbenike rizika koje konzumacija kofeina i prehrana bogata mastima povećavaju za dijagnozu autizma, ali se istovremeno naglašava važnost izbjegavanja nepovoljnih čimbenika okoline tijekom trudnoće i nakon poroda.

Ovo nije definitivno prva studija koja je pokazala da kofein u trudnoći nije dobar. Ranije su studije pokazale da će trudnice koje konzumiraju kofein imati veću vjerojatnost da će roditi manju djecu. Znanstvenici su sada upozorili da mnoge žene piju više od 300 mg kofeina dnevno, pa čak i do 500 mg/dan, te sugeriraju da će sve više i više beba pokazivati znakove autizma ako trudnice ne smanje unos.

Inače, procjenjuje se da svako 36. dijete u SAD-u ima dijagnozu poremećaja iz spektra autizma, a ona se obično postavlja oko četvrte godine života. Prije manje od tri godine, u 2021. godini, taj je postotak bio manji, odnosno autizam je dijagnosticiran kod svakog 44. djeteta.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Kod štakora koji su bili podvrgnuti istraživanju provedeni su testovi ponašanja kako bi se identificirala ponašanja nalik autizmu kod potomaka, uključujući testove društvene interakcije i izazove pamćenja. Također su znanstvenici proveli fiziološke testove kako bi odredili sastav mikrobioma i aktivnost mozga.

Rezultati su pokazali da su štakori koji su bili izloženi kofeinu u maternici imali veću vjerojatnost da će nakon rođenja pokazivati znakove autizma, poput socijalne disfunkcije i lošeg rasuđivanja u prostoru.

Važna je i prehrana nakon rođenja

Smatra se da kofein remeti napredak u razvoju, dok prehrana bogata mastima povećava upalu i neravnotežu crijevnih bakterija, za koje se vjeruje da oboje povećavaju izglede da dijete pokaže znakove autizma.

Nakon što su štakorice rodile, potomci su podijeljeni u dvije skupine – one koji su dobivali normalnu, zdravu prehranu, te one koji su dobivali prehranu bogatu mastima, kakvu konzumiraju brojni Amerikanci, a ni nama nije strana više.

Dr. Dan Xu, autor studije i profesor farmaceutskih znanosti na Sveučilištu Wuhan, rekao je o rezultatima: „Otkrili smo da su mužjaci štakora izloženi nepovoljnom prenatalnom okruženju pokazivali autistična ponašanja, ali i mužjaci i ženke štakora pokazali su tipično autistično ponašanje nakon što su hranjeni prehranom s visokim udjelom masti nakon rođenja.“

Naime, promjena mikrobioma crijeva povezana je s procesom u kojem je određena imunološka stanica prošla kroz promjene, što je dovelo do viših razina spoja poznatog po svojstvima koja izazivaju upalu u tijelu. Ovaj upalni spoj može doći do mozga i oštetiti važne veze između moždanih stanica.

Sve u svemu, dokazali su ono što mnogi već neko vrijeme govore – u crijevima bi mogla biti tajna za prevenciju i liječenje autizma. Učinci su bili najuočljiviji kod mužjaka štakora, što sugerira da se slična razlika može vidjeti i kod ljudskih beba.

Možda te zanima... Genetika ima daleko najveći utjecaj na autizam, potvrdilo istraživanje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.