Trudnoća Porođaj 21. travnja 2024.

Tata na porodu: 5 pozitivnih i negativnih stvari

Tata na porodu
Foto: Freepik ; Tata na porodu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako mnogo muškaraca želi prisustvovati na porodu i to naposljetku opisuju kao jedno od najljepših i najintenzivnijih trenutaka, ima i onih koji imaju drugačija iskustva ili uopće ne žele biti prisutni. Također, poznato je i da ova tema otvora mnogo pitanja o prednostima i nedostacima koje to donosi i zato ih je važno znati.

Negativna stavka: Bol može biti intenzivnija

Oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi, potreban je lakši i manje bolan porod. Zato je bolje ako muškarci, koji su možda u malom strahu ili su manje informirani ili se plaše čitavog procesa drže podalje od vas za vrijeme poroda. Njihova anksioznost može dodati napetost cijelom okruženju i čak može dovesti do situacije u kojoj se razina adrenalina majke povećava, a hormon oksitocin smanjuje.

Možda te zanima... 10 znakova da će tvoj partner biti dobar tata Trudnoća

Negativna stavka: Muškarac može pasti u depresiju nakon svjedočenja porodu

Postoje muškarci koji se nakon svjedočenja porođaju počinju osjećati nemoćno i beznadno. To se događa jer su svjesni da ti ne mogu puno pomoći, osoblje ih izbjegava ili povisuje ton na njih, a oni su u strahu za tvoj i bebin život. Ti osjećaji obično nisu izraženi i duboko su sakriveni u njihovoj podsvijesti. No, ponekad se mogu pojaviti nakon prisustva porođaju, a neki od simptoma depresije mogu uključivati debljanje/gubitak kilograma, glavobolju, umor ili čak izolaciju od prijatelja i obitelji.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Negativna stavka: Svjedočenje porodu može zakomplicirati vaš ljubavni život

Iako je većina muškaraca u redu s prirodnim procesom koji jest porod djeteta, postoji i oni koji nakon toga jednostavno nisu spremni nastaviti s ljubavnim životom tamo gdje je stao za vrijeme trudnoće. Svjedočenje porodu kod nekih muškaraca pojačava osjećaj ljubavi prema partnerici, dok kod drugih može iste osjećaje umanjiti i time se vaš odnos može pretvoriti više u onaj prijatelja nego ljubavnoga para, prenosi Bright Side.

Negativna stavka: Porod će možda trajati dulje ako je s tobom u prostoriji i tvoj partner

Kad majka prvi put primi dijete u svoje naručje, ona se mora usredotočiti samo na dijete. Prvi pogled u djetetove oči, prvi dodir kože na kožu odvratit će njenu pozornost od svega drugoga. Samo razmišljanje o tome može ti pomoći da jače potisneš posteljicu te da brže dođe do poroda. No, ponekad se zbog prisutnosti partnera, zbog povećanog straha ili anksioznosti koju on možda donosi dolazi do suprotne situacije u kojoj porod traje duže i bolniji je. 

Možda te zanima... Tata smislio kako u isto vrijeme malo odspavati i čuvati djecu Roditelji

Negativna stavka: Možda će te njegova prisutnost (zbog hormona) iritirati više nego što će ti pomagati

Čak i ako muškarci odluče da žele biti tamo zbog tebe i vašega djeteta, to se može pretvoriti u stvarno lošu ideju. To je posebno točno ako porod traje više od 12 sati. Neki od njih počinju jesti u sobi, gledaju videozapise na svom telefonu, a mogu čak i otići tijekom poroda. Također, možda će se početi osjećati pospani zbog navale adrenalina, a sve to tebe će možda nervirati.

Pozitivna stavka: Bit će prisutan tijekom prve minute bebina života

Čak i ako se neki muškarci plaše i razmišljaju o tome trebaju li zapravo biti prisutni u tom trenutku, hoće li moći gledati svoju voljenu osobu u takvim bolovima, a biti bespomoćni, sve će se to pretvoriti u nezaboravan trenutak one sekunde kada vaš mališan dođe na ovaj svijet.

Možda te zanima... Podrška partnera: 20 čarobnih fotografija tata na porodu Trudnoća

Pozitivna stavka: Može ti pomoći od samoga početka, pogotovo s dojenjem

Već od prvog pokušaja dojenja, tvoj partner može biti s tobom. Ove situacije najčešće ne uspiju od prve onako kako si ti zamislila, stoga podrška može biti od velike pomoći. Nadalje, zbog nemogućnosti kretanja, partner ti može donijeti jastuk, vodu, sok ili pružiti laganu masažu dok ti ne pronađeš savršen način dojenja za svoju bebu, ali i za sebe.

Pozitivna stavka: On može biti tvoja psihološka i emotivna podrška

Budući očevi trebali bi biti pored supruga tijekom porođaja, jer im mogu pomoći da se osjećaju opuštenije te ih mogu nasmijati, prenosi Bright Side. Čak i anksiozni razgovor o susretu s djetetom mogu ti pomoći u tome da ako ništa drugo, vrijeme brže prođe dok čekate. Nadalje, kao nova mama, bit ćeš umorna i iscrpljena, vjerojatno i pod lijekovima, i lakše će ti biti opustiti se kada znaš da će dijete biti uvijek u dobrim rukama, osim kod doktora, već i kod tvog supruga.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pozitivna stavka: Bit će više povezan s djetetom nakon poroda

U novije vrijeme očevi su postali sve više uključeni u život svog djeteta. Prisutnost tijekom trudnoće, pregleda, ultrazvuka i porođaja mogu imati veliki utjecaj na to. Nadalje, to također utječe na emocionalni i kognitivni razvoj djeteta.

Pozitivna stavka: Bit će uz tebe ako će biti potrebno donesti određene brze odluke

Ponekad porođaj može ići glatko, bez ikakvih komplikacija. No, u slučaju da se dogodi nešto što nije bilo očekivano ili što zahtjeva brzo rješavanje, prisutnost muža može biti od velike pomoći, a u nekoliko slučajeva upravo je ona i spasila život supruge i novorođenčeta.

Možda te zanima... Ovih 7 stvari bismo trebali prestati govoriti tatama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.