Trudnoća 20. travnja 2024.

12 bapskih priča koje ti otkrivaju bebin spol – i bez ultrazvuka, naravno

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad zatrudniš, svi žele znati hoćeš li roditi curicu ili dečka. Pa i ti, naravno. Čak i ako se odlučiš ne znati spol, to ne znači da ne želiš. Pa možeš onda nagađati, a evo kako se to u bapskim pričama radi.

Dakle, nosiš li djevojčicu ili dječaka? Pitanje koje ćeš tijekom trudnoće čuti poprilično puno puta. Čak i ako odlučiš ne znati spol prije porođaja, sigurno će i tebe kopkati taj podatak i na neki ćeš način ipak željeti znati. No, u svakom slučaju je zabavno nagađati. A to najbolje rade naše bake i ostatak njihove generacije. Evo nekih bapskih priča koje nagađaju/pogađaju spol djeteta koje je u trbuhu – i to bez ultrazvuka!

Možda te zanima... 11 stvari zbog kojih se u trudnoći ne trebaš opravdavati Trudnoća

Samo jedna napomena, usput: naravno da stručnjaci neće ovo odobriti i naravno da niti jedna znanost neće potvrditi da je to točno, ali to ne znači da se ne možemo zabaviti ili nasmijati. Uostalom, sigurno si barem neku od ovih teorija već čula…

Želja za slatkim/slanim

Ako žudiš za slatkim, to je znak da nosiš djevojčicu. Žudnja za slanim ili čak hranom bogatom proteinima znači da bi mogao biti dječak. (A ako žudiš za svime? Pa, to samo znači da si trudna.)

U stvarnosti, trudničke želje nemaju jasan razlog. Stručnjaci smatraju da je žudnja za određenom hranom u trudnoći povezana s nedostatkom nečeg u prehrani, određenih spojeva hrane koji stvaraju ovisnost ili čak društvenog i kulturnog utjecaja.

6 super razloga zašto ne otkriti bebin spol prije rođenja

Test češnjakom

Ovaj test radiš na vlastiti - i partnerov - rizik! Ako možeš pojesti puno češnjaka, a nakon tog ne, hm, mirišeš po češnjaku, to je dokaz, kažu, da nosiš djevojčicu. Naravno, nijedna znanstvena studija nije pronašla nikakve dokaze za to.

Međutim, to nije najnevjerovatnija priča na ovom popisu, unatoč tome što je jedna od čudnijih. Tijekom trudnoće tvoje znojne žlijezde postaju aktivnije, a mijenja se čak i sastav znoja, pa bi se tvoj miris tijela mogao dramatično pojačati. Uzmi u obzir da se miris puno ljudskog znoja može zamijeniti s mirisom češnjaka i eto, priča je rođena!

Jutarnja mučnina

Nažalost, ovaj rani simptom trudnoće nema tendenciju ukazati na razliku u spolu. Ali ako patiš od pretjerane mučnine i jutarnjih mučnina, kažu da bi mogla nositi djevojčicu. Još jedna bapska priča u kojoj ima i zrnce istine!

Ne, vjerojatno ne možete predvidjeti spol svoje bebe na temelju jutarnjih mučnina. Međutim, nekoliko je studija otkrilo povezanost između ekstremnih jutarnjih mučnina—hyperemesis gravidarum—i čimbenika poput prve trudnoće, višeplodne trudnoće i ženskog fetusa.

Trudnički sjaj - ili ne

Ako ti je ten svijetao i kosa nalikuje na reklamu za skupocjeni šampon, moglo bi to značiti da nosiš dječaka. Ako je taj "trudnički sjaj" o kojem se toliko priča nešto o čemu samo maštaš, to može samo značiti da nosiš djevojčicu. (Priča se da male djevojčice kradu mamin dobar izgled.)

Istina je da ako kod sebe primijetiš taj trudnički sjaj, to možeš zahvaliti promjenama hormona i povećanom protoku krvi, a ne spolu tvog djeteta.

Debljanje partnera

Kako kaže ova bapska priča, ako se tvoj partner deblja dok si ti trudna (poznato i kao "težina suosjećanja"), to bi mogao biti znak da nosiš djevojčicu.

U većini slučajeva njihov dobitak na težini ima jednostavan izvor. Budući da jedete za dvoje, vjerojatno u kući ima više hrane na raspolaganju i tebi i partneru.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ćudljivo ili blago

Ako si više neraspoložena nego opuštena, to možda znači da ćeš roditi djevojčicu. Ako si opuštenija, priča kaže da se trebaš pripremiti za dječaka. Naravno, trudnoća dolazi s valom hormona koji brzo mijenjaju tvoje tijelo. Umor ti teško pada, a nesanica također. Svatko bi pod tim uvjetima bio mrzovoljan, bez obzira na spol djeteta.

Test oka

Jedna od najstarijih ženskih priča kaže da je super lako predvidjeti spol bebin spol! Pogledaj se u ogledalo i gledaj se oko minutu. Ako ti se zjenice šire, znači da ćeš dobiti dječaka. Trudnoća može uzrokovati dosta promjena na očima, zahvaljujući promjenama u zadržavanju vode i suhoći očiju, ali ova priča vjerojatno nema mnogo – ako uopće – istine.

Nosiš visoko ili nisko

E ovo je možda najčešća teorija za kojom posežu susjede kad te sretnu. Ova se legenda o predviđanju spola na temelju oblika i položaja trbuha proširila svijetom i opstala stoljećima. Ako je tvoj trbuh visoko, to znači da ćeš dobiti djevojčicu, a ako nosiš nisko, znači da je dječak. Iako ovo nije nužno točno, nije nužno ni netočno.

Gdje se nalazi najizbočeniji dio tvog djeteta u trbuhu ovisi o veličini i položaju tvoje maternice, što ovisi o stupnju trudnoće i veličini tvog djeteta. Neka istraživanja pokazuju da muški fetusi rastu brže, te da su veći od ženskih, što znači da trbuh izbočen najviše u nižem dijelu može upućivati ​​na to da nosiš dječaka.

Test prstenom

Od svih čudnih i zanimljivih načina predviđanja spola, ovaj je vjerojatno najzabavniji. Zaveži prsten na konac i drži ga da visi iznad trbuha. Ako se vrti kružno, moguće da je djevojčica, a ako se ljulja s jedne na drugu stranu, to znači da je dječak.

U nekim kulturama kažu da se prsten objesi na pramen kose umjesto uzice ili vrpce, pa ako nosiš kratku frizuru, ništa od točnog odgovora.

Brzina otkucaja srca

Dok su mnoge ove priče već poprilično stare, ova je relativno nova. Tijekom sljedećeg ultrazvuka obrati pozornost na otkucaje bebina srca. Ako ono kuca brže od 140 otkucaja u minuti, pripremi se za djevojčicu. No, ako si već na ultrazvuku, možda da ipak pitaš…

Zdravi broj otkucaja srca za fetus obično je između 110 i 160 otkucaja u minuti, ali viši brojevi obično su posljedica razine aktivnosti djeteta i gestacijske dobi. Dakle, iako lupanje srca možda ne otkriva spol, moglo bi predvidjeti jednu aktivnu bebu.

Kineska rodna karta

Mnoge kulture imaju vlastite načine predviđanja spola djeteta. Prema nekim legendama, u kraljevskoj grobnici u Pekingu prije više od 700 godina pronađena je ovakva (ne ista, naravno) karta. Stavi jedan prst na dob u kojoj si začela, a drugi na mjesec začeća. Tamo gdje se prsti spajaju na sredini čeka te odgovor nosiš li dječaka ili djevojčicu. Spremna?

Krvni tlak prije začeća

Ovo je malo teže napraviti. Studija je pokazala da što je viši krvni tlak žene 26 tjedana prije začeća, veća je vjerojatnost da će roditi dječaka. Dakle, ovo možeš provjeriti ili znati samo ako redovno mjeriš tlak ili ako si bila kod liječnika prije nego što si zatrudnjela.

Možda te zanima... 6 super razloga zašto ne otkriti bebin spol prije rođenja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.