Trudnoća 13. listopada 2023.

Znaš li kako rade doule, kakvu obuku prolaze i gdje ih možeš pronaći? Imamo odgovore na ova pitanja

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatska udruga doula je u rujnu proslavila 10 godina postojanja i to je bila sjajna prilika za početak suradnje s portalom missMAMA.

U osnutku Hrvatske Udruge Doula leži strast i predanost nekoliko entuzijastičnih žena predvođenih Ninom Kanešić (tada Novotni) koja je nakon doula obuke u Beogradu 2013., dovela prvu DONA International obuku u Hrvatsku. Trenerica iz Budimpešte, Reka Dezsi je tada u Darovaru educirala prvu generaciju doula od kojih su 8 doula činile prvo članstvo.

Tko je doula i koja je njena uloga u trudnoći?

Obuke i edukacija

Jedan od ključnih aspekata djelovanja Udruge su obuke i edukacije za nove doule. Tijekom 10 godina rada, održano je 12 Temeljnih doula obuka koje su pružale sveobuhvatno znanje i vještinu pružanja neosuđujuće podrške rodiljama i njihovim obiteljima. Kroz godine nadograđivale smo edukaciju doula pa je od 2018. mentorstvo nakon završene obuke postalo dostupno našim članicama a nakon mentorstva osigurale smo i proces certifikacije doula (CD(HUD)).

Udruga trenutno broji 56 članica - educiranih doula, od njih 13 je certificiranih doula, a 28 u treningu. Četvrtina doula članica su trenutno podržavajuće članice Udruge.

Brojimo 5 doula mentorica koje mentoriraju doule u treningu.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Da bi prevenirale "sagorjevanje" u ovome pozivu održavamo grupne supervizije uživo i online te smo jedne od rijetkih doula organizacija u svijetu koji nudi takav program i podršku svojim članicama.

Doula u pratnji

Početci ulazaka u bolnice doula kao pratnja na porodu bili su prilično teški jer su nepovjerenje i nerazumjevanje medicinskog osoblja za ovakav oblik podrške bili prepreka za rad. Tek mali dio bolnica je dopuštao doule kao pratnju u porodu.

Danas, nakon 10 godina imamo rješenje Ministrstva zdravstva RH da doule jesu dobrodošle u sva rodilišta u Hrvatskoj.

U rodilištima u kojima smo prisutne svih 10 godina dočekuju nas s dobrodošlicom i željom za daljnjom suradnjom.

Kroz zadnjih 10 godina naše članice podržale su oko 600 poroda u 19 rodilišta.

Tek 7 % od tih poroda bili su kućni asistirani porodi uz primalju. Što znači da su doule mainstream fenomen u našoj zemlji a ne samo korištene u kućnim porodima. Neasistirane porode doule Hrvatske udruge doula ne podržavaju.

Uz rodilju na porodu: Zašto doule u prosjeku rade samo tri godine?

Projekti i programi

Dugododišnja predsjednica Udruge Anita Budak 2015. napisala je prvi projekt za Udrugu pod nazivom Ljudska prava u porodu koji postaje uspješna i važna priča Udruge.

Ljudska prava u porodu je besplatna radionica za trudnice i njihove partnere koja nije trudnički tečaj već spoj zdravstvenog i građanskog odgoja usmjerenog na porod. Radionica se od 2015. održava redovito svaka 4-6 tjedana a kroz radionicu o ljudskim pravima smo informirale i osnažile preko 1100 ljudi. Brojimo 69 radionica održanih većinom u Zagrebu, ali i u Rijeci, Zadru, Puli, Karlovcu, Zaboku, Osijeku pa i u Beogradu. Radionica sa svoje dvije voditeljice, Katarinom Halapir i Anitom Budak ostvarila je status MUST GO radionice za trudnice u Zagrebu.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Podržano u majčinstvo je volonterski program Udruge koji osim što pruža informativnu i emotivnu podršku rodiljama od 34. tjedna trudnoće pa do kraja babinja kontinuirano u online formi također je dio prakse doulama u treningu koje uz vodstvo i podršku iskusnijih kolegica stječu iskustvo u pružanju podrške. U ciklusu 2022. godine podržale smo 15 žena unutar ovog programa a 2023. čak 40. Broj volonterki i volonterskih sati je izniman jer dio doula podrške je kontinuiranost.

Podcast "Kako će ona pamtiti ovo?"

Na našem YouTube kanalu Hrvatska udruga doula objavile smo 33 epizode podcasta Kako će ona pamtiti ovo? koji je usmjeren na razgovore o različitim ženskim iskustvima.

Osim podcasta u zadnjih 10 godina snimile smo i različite videomaterijale koje su od koristi trudnicama i majkama, a na našem kanalu možete pronaći i različite intervjue i reportaže s našim doulama.

Udruga je 2017. postala članica Europske mreže doula te je naša predstavnica Udruge 2020. preuzela i jedno od vodećih pozicija te mreže. Udruga je postala predvodnica postavljanja dobrih praksi i razvoja doula poziva u Europi. Pripadanje Europskoj mreži doula garantira našim klijenticama, trudnicama i rodiljama najviše standarde doula podrške.

Dobru praksu osnaživanja i informiranja žena u trudnoći, porodu i babinju nastavljamo i sa suradnjom s portalom misMAMA gdje će naše članice svoje iskustvo i profesionalni podržavajući pogled na porođajnu godinu pišući za ovaj portal podići na još veću razinu. 
Veselimo se dijeliti s vama sve što smo u ovih 10 godina naučile!

Hrvatska udruga doula 
www.doula.hr 
info@doula.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.