Trudnoća Trudnica 30. svibnja 2017.

Smijem li dojiti uz lijekove za štitnjaču?

trudnica, lijekovi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnicu brine hoće li uz lijekove za štitnjaču i povišeni krvni tlak smjeti dojiti. Pročitajte mišljenje ginekologinje Senke Sabolović Rudman

Na terapiji sam za štitnjaču, uzimam Euthyrox 0.25 pola tablete dnevno i Indamid 0.25 za tlak jednu tabletu dnevno. Trudna sam 20 tjedana i zanima me hoću li smjeti dojiti pod tom terapijom? Na toj terapiji sam već dvije godine i redovito se kontroliram.

Lijek koji uzimate Indamid SR namijenjen je liječenju povišenog krvnog tlaka (hipertenzije). Djelatna tvar u ovim tabletama je indapamid - lijek za liječenje povišenog krvnog tlaka iz skupine diuretika niskog praga. Lijekove s ovim mehanizmom djelovanja nije uobičajeno primjenjivati u trudnoći jer mogu ozbiljnije poremetiti prokrvljenost, a time i funkciju posteljice.

Tako da me u vašem slučaju više brine primjena ovog lijeka u trudnoći i mislim da bi ovaj lijek trebalo zamijeniti drugim u dogovoru s vašim ginekologom i internistom. Što se tiče Euthyroxa, drugog lijeka koji uzimate, te se tablete mogu uzimati tijekom trudnoće i dojenja.

lijekovi trudnica Možda te zanima... Sigurni lijekovi za trudnice i dojilje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.