Beba Mama poslije poroda 16. svibnja 2013.

Brzo mršavljenje upućuje na problem sa štitnjačom

mama drži bebu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U rizičnoj skupini za poremećaj rada štitnjače nakon poroda nalaze se prvenstveno žene koje imaju obiteljsku anamnezu bolesti štitnjače, zatim one koje boluju od dijabetesa tipa 1 ili od autoimunih bolesti

Iako gubitak težine nakon poroda smatrate dobrodošlim i poželjnim, ako je on brži nego što ste očekivali, a uz to osjećate kako vam srce ubrzano radi, možda je riječ o poremećaju rada štitnjače. Ovo bi bili simptomi hipertireoze, pojačanog rada štitnjače, koji je učestaliji nakon poroda, dok se smanjena funkcija štitnjače, odnosno hipotireoza, češće javlja u trudnoći i to osobito u prvom tromjesečju.

Simptomska slika ovisi o tipu neravnoteže u radu štitne žlijezde te je iznimno široka. Tako za stanje hipotireoze varira od osjećaja umora, depresije, boli u mišićima, zaboravnosti, do intolerantnosti na hladnoću te dobivanja težine, dok kod hipertireoze prevladava osjećaj vrućine, pojačano znojenje, emotivna uzbuđenost, nervoza, anksioznost, povraćanje ili ubrzan rad srca. Dva najčešća simptoma hipertireoze su jako ubrzan rad srca, iznad 100 otkucaja u minuti, i gubitak težine.

Rizik raste s dobi i viškom kilograma

Stres uzrokovan suvremenim načinom života definitivno je dominantan faktor rizika, ali potrebno je imati na umu kako su pojedine skupine žena sklonije problemima u radu štitnjače.

U rizičnoj skupini se nalaze prvenstveno žene koje imaju obiteljsku anamnezu bolesti štitnjače, zatim one koje boluju od dijabetesa tipa 1 ili od određenih autoimunih bolesti koje su često povezane s autoimunim bolestima štitnjače (vitiligo, insuficijencija nadbubrežne žlijezde, hipoparatiroidizam, atrofični gastritis, perniciozna anemija, sistemska skleroza, sistemski lupus, Sjögrenov sindrom).

Dodatan rizik imaju pretile žene s indeksom tjelesne mase preko 40 ili one koje imaju tjelesnu težinu 20 posto veću od idealne. Rizik raste i s dobi, podložnije su mu osobe iznad 30 godina starosti.

Terapija za dojilje

Ako je žena dojilja, ne treba prestajati s terapijom, samo je bitno da se vrsta i doza prilagodi laktaciji, kako putem majčinog mlijeka ne bi imala utjecaja na dijete. Važno je naglasiti da je kod stanja hipertireoze i propisane terapije propiltiouracila potrebno smanjiti terapijsku dozu tog lijeka ako majka doji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.