Trudnoća Porođaj 02. siječnja 2023.

Kako hormoni štitnjače mogu utjecati na težinu porođaja?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Buduće majke s niskom količinom hormona koji proizvodi štitnjača imat će teži porod od ostalih žena, tvrde znanstvenici

Već je poznato da premalo hormona tiroksina može zakomplicirati trudnoću, povećati rizik od pobačaja ili preranog poroda. Sada nizozemski istraživači tvrde da čak i normalne količine tiroksina mogu uzrokovati probleme poput krivo okrenute bebe što posebno otežava porod. Često se događa da su bebe okrenute prema majčinim leđima umjesto prema trbuhu, zbog čega je porod ne samo duži nego i teži i najčešće završava carskim rezom.

Žena štitnjača Možda te zanima... Bolesna štitnjača uzrokuje spontane pobačaje? Trudnoća

Istraživački tim sa Sveučilišta u Tilburgu vjeruje kako se s ovim hormonalnim problemom suočava čak jedna od deset trudnica, tako da očekuje kako bi uskoro krvna pretraga kojom se utvrđuje količina ovog hormona trebala postati dio rutine.

Profesor Viktor Popp i njegov tim vjeruju da pomanjkanje tiroksina sprječava bebu da se kreće kako bi trebala. Zbog toga umjesto u optimalnom položaju za porod ostaje zaglavljena u nezgodnijem položaju.

trudnica trudnoća trudovi Možda te zanima... Niža žena - teži porod? Trudnoća

"Nedavna istraživanja su pokazala da je razvoj motorike kod dvogodišnjeg djeteta povezan s količinom tiroksina u trudnoći", objasnio je profesor Popp dodavši da dijete do 20. tjedna ne može proizvoditi hormone štitnjače i u potpunosti ovisi od majčinih zaliha.

pregled štitnjače Možda te zanima... Simptomi trudnoće ili bolesna štitnjača? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.