Trudnoća Liječenje neplodnosti 15. svibnja 2018.

Prva beba u Hrvatskoj rođena nakon autotransplantacije jajnika

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prošle godine u Hrvatskoj po prvi put je izvedena autotransplantacija jajnika kod pacijentice koja je ušla u tzv. ranu menopauzu. Četiri mjeseca nakon operacije, njezin jajnik uspio je proizvesti jajnu stanicu i ostvarena je trudnoća, a prije nekoliko dana rodila je djevojčicu

"Ne mogu opisati kakav je osjećaj nakon toliko dugo vremena postati mama. Najsretniji trenutak u mom životu bio je kad sam primila svoju bebu u ruke, jer svaki dan trudnoće bio je umiranje od straha", rekla je razdragana 37-godišnja mama, jedna od tri pacijentice kojoj je tim stručnjaka u Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu izveo autotransplantaciju i aktivaciju jajnika nakon koje je zatrudnjela te 8. svibnja rodila djevojčicu tešku 3 kg i dugu 49 cm.

"Kad se rodila, plakala sam. Plakala je mama, plakala je beba, plakao je i naš doktor", rekla je sretna mama, ali zamolila nas je da je ne fotografiramo. "Moja beba je samo moja i neka tako ostane", objasnila je i dodala da jedva čeka da svoju kćer dovede kući gdje je sve već spremno za njezin dolazak.

Zbog rane menopauze jedina opcija za trudnoću bila je donacija jajnih stanica

Nakon ukupno skoro sedam godina čekanja da dobije svoje dijete, mama nam je ispričala da je beskrajno zahvalna dr. Alebiću i svim drugim stručnjacima koji su vjerovali u nju i bili joj podrška kroz sve godine liječenja neplodnosti i kroz cijelu trudnoću koja je završila na najljepši mogući način - rođenjem zdravog djeteta. 

Ivana Crnković Možda te zanima... 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna' Roditelji

Naime, sa samo 32 godine dobila je dijagnozu prijevremene potpune iscrpljene rezerve jajnika i jedina opcija za trudnoću bila joj je donacija jajnih stanica, što kod nje nije dolazilo u obzir. Odlučila je pokloniti povjerenje timu stručnjaka u Specijalnoj bolnici Podobnik koji su u ožujku 2017. po prvi put u Hrvatskoj izveli autotransplantaciju i aktivaciju jajnikaČetiri mjeseca poslije, njezin jajnik uspio je proizvesti jajnu stanicu koja je sazrela do potrebne razine, nakon čega je ostvarena trudnoća uz pomoć IVF-a.

 | Author: Rodilište i Poliklinika Podobnik Foto: Rodilište i Poliklinika Podobnik

Prim. dr. sc. Miro Šimun Alebić objasnio nam je da se ovdje radi o eksperimentalnoj metodi koja je u svijetu tek u povojima, a kod ove pacijentice radilo se o tome da je ona 'potrošila' svoju rezervu jajnih stanica, odnosno ušla u tzv. ranu menopauzu. 

"U određenom broju parova koji se bore s neplodnošću primarni razlog leži u malom broju i slabijoj kvaliteti preostalih jajnih stanica koje ne mogu odgovoriti na konvencionalne načine pripreme za oplodnju bilo u spontanim ili u medicinski potpomognutim ciklusima. U dijelu takvih pacijentica može se raditi o jajnim stanicama koje je je moguće aktivirati metodom koja uključuje autotransplantaciju tkiva jajnika. 

Kako se izvodi autotransplantacija jajnika?

Izvodi se na način da se jajnik izvadi iz tijela žene, pripremi u laboratoriju te se zatim fragmentiran (na više od 80 komadića veličine 1 mm kubni) vrati u tijelo žene na mjesto koje se ocijeni pogodnom za reimplantaciju. Nakon zahvata slijedi praćenje i čekanje prilike za postupak izvantjelesne oplodnje. Na stimulaciju ovulacije ili u spontanom ciklusu, kod žena koje optimalno odgovore, dolazi do sazrijevanja jajne stanice koja se potom izvan tijela oplodi i dobiveni zametak prenese u tijelo žene", objasnio je dr. Alebić koji je bio u timu stručnjaka koji su proveli ovu proceduru kod tri pacijentice koje su se konvencionalnim metodama dugo i bezuspješno borile s neplodnošću, klinički i biokemijski parametri su im ukazivali na posve iscrpljene rezerve jajnih stanica, a donacija jajnih stanica nije im bila željena terapijska opcija.

Tihana Kunštek Možda te zanima... Nakon 10 godina i 25 potpomognutih oplodnji, rođen je moj dječak ispod duge Roditelji

"Iako je kod još jedne pacijentice bilo naznaka da se jajnik budi, samo je kod ove pacijentice jajna stanica sazrela do potrebne razine. I kod nje je prijenos dobivenog zametka u rujnu rezultirao trudnoćom, a trudnoća je, prije nekoliko dana, završila porodom zdravog djeteta što je raritet i u svjetskim razmjerima. Naime, poznato je tek 20-ak objavljenih poroda", rekao je.

Nada za pacijentice s izrazito malim izgledima

Tim koji je zaslužan za ovaj nevjerojatan uspjeh medicine sastoji se od više stručnjaka: Milan Milenković, Klinika Karolinska, Stockholm, Ivan Brlečić, Drzislav Kalafatić (kirurgija), Mona Sheiki, IVF Stockholm, Davor Štimac, SB Podobnik (klinička embriologija), Davor Ježek, Medicinski fakultet, Zagreb (histologija), Damir Žalac, SB Podobnik (anestezija), Miro Šimun Alebić, SB Podobnik, Barbara Pahek, SB Podobnik (endokrinologija reprodukcije).

"Zahvalni smo pacijenticama na ukazanom povjerenju, slijede daljnja istraživanja i unapređivanje metode kako bismo pomogli što većem broju naših pacijentica s izrazito malim izgledima", rekao je prim. dr. sc. Miro Šimun Alebić, dr. med. specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije te dodao da osjeća iznimnu zahvalnost što je mogao pridonijeti ovom, skoro da ga se može nazvati - čudu.

par, doktor, neplodnost Možda te zanima... Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.