Trudnoća Liječenje neplodnosti 24. srpnja 2016.

Vratili plodnost ženi koja je bila u menopauzi pet godina

žena ginekolog doktor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je nada za sve žene koje su željele postati majke, a priroda ih je spriječila u tome. Postoje žene koje u menopauzu ulaze mlade i zbog toga nikad ne dobiju svoju djecu

Grčki znanstvenici tvrde da kako su uspjeli pomladiti jajnike kod nekih žena čime su prekinuli menopauzu kod njih. Jajne stanice ponovo su se počele proizvoditi, a žene su opet dobile šansu postati majke. Jedna žena dobila je menstruaciju nakon pet godina menopauze u koju je ušla prerano, sa samo 40 godina.

Prerana menopauza javlja se prije četrdesete

Konstantinos Sfakianoudis, ginekolog iz Klinike za plodnost Genesis Athens kazao je kako su plazmom bogatom trombocitima uspjeli potaknuti rast stanica i stimulirati regeneraciju tkiva. Tako su na neki način pomladili jajnike. Koncentriranu mješavinu tvari u krvi ubrizgavali su ženama u menopauzi direktno u jajnike i na taj način im pokrenuli menstrualne cikluse.

Napretkom medicine žene bi mogle rađati i u pedesetima

Žena koju su spomenuli na tretman je dolazila šest mjeseci i tad je dobila menstruaciju. Zahvaljujući ovoj metodi uspjeli su izvaditi tri jajašca i oploditi ih sa spermom njezinog supruga. Jedno su vratili u tijelo, a dva su zamrznuli. Sad čekaju hoće li trudnoća proći kako treba, piše Daily Mail.

Želim dijete u četrdesetima!

Inače, prosječna dob kada žene ulaze u menopauzu je 51 godina, ali nekima se to dogodi u 30-im godinama života. Bilo je i slučajeva u kojima je menstruacija prestala djevojkama od 20-ak godina. Normalnim ulaskom u menopauzu liječnici smatraju dob od 45 do 55 godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.