Trudnoća Liječenje neplodnosti 29. kolovoza 2017.

Pomaže li DHEA u liječenju neplodnosti?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

GInekolog objašnjava što je DHEA, kako djeluje te zašto se preporučuje kao priprema za postupke medicinski potpomognute oplodnje

Supruga i ja smo u postupku medicinski potpomognute oplodnje. Imate li kakvih saznanja o štetnosti 'lijeka' DHEA? Naime,  po forumima se spominje do 2013. godine te potom nestaje bilo kakva informacija o njemu. Na HALMED-u ne piše ništa o njemu. Uz njega ne postoji nikakva dokumentacija. Možete ga kupiti preko jedne ljekarne u Zagrebu. Na Internetu sam pronašao ljekarnu iz koje je dopremljen te i neke dokumente vezane za njega. Cijena je DHEA 25 mg kapsule 240 komada za 1500 kuna. Naš doktor kaže 3x25 mg dnevno.

Dehidroepiandrosteron (DHEA) i njegov sulfat, primarno nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi (oko 90% produkcije) a manjim dijelom konverzijom u drugim tkivima i organima. Kako spada u skupinu steroidnih hormona s androgenim djelovanjem, u određenom dijelu sudjeluje u stvaranju i potentnijih androgena, sve do jačeg medu njima, testosterona. 

Nije međutim točno poznata uloga DHEA(S) mimo ovih navedenih; s obzirom da je njegova produkcija najjača u adolescenciji i mladosti te da postupno opada u drugoj polovici života, katkada ga se naziva "hormonom mladosti" i pripisuju mu su svakakva povoljna djelovanja – iako su mnoga nedokazana, ili slabo znanstveno dokumentirana.

dodaci prehrani, kapsule Možda te zanima... Dodaci prehrani za mušku i žensku plodnost Trudnoća

U USA, a i u većini drugih zemalja, kapsule s DHEA se mogu kupiti kao suplementi prehrani, što znači da ga se ne tretira kao lijek, već dodatak prehrani koji ne može škoditi. Njegova primjena u MPO primarno je nastala s idejom da DHEA može pospješiti stvaranje ili obnavljanja rezerve jajnika, zbog određenih spoznaja da lokalni androgeni u tkivu jajnika potencijalno potiču stvaranje antralnih folikula (stadij folikulogeneze) mobilizacijom ili indukcijom iz primordijalnih stanica.

Kako je poznata činjenica da DHEA može biti prekursor stvaranja gore navedenih potentnijih androgena, ideja je da unosom većih količina DHEA uz dovoljno dugo davanje, može eventualno povećati broj antralnih folikula u toku pripreme za MPO postupke, no problem je u toma što dobro dokumentirane studije njegove primjene nisu dali očekivane rezultate. Stoga, sa stanovišta struke – vrlo je upitna njegova primjena i učinak, no kako se radi o tvari koja vrlo vjerojatno ne nanosi nikakvu štetu – primjena je ostavljena na volju, kao i brojne druge nedokazane paramedicinske tvari.

U svakom slučaju, njegovo uzimanje ne može škoditi, no valja biti oprezan s očekivanjima, posebno s obzirom na njegovu cijenu

kava, par, doručak Možda te zanima... Kava utječe na uspjeh potpomognute oplodnje? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.