Trudnoća Porođaj 17. veljače 2016.

Potresna priča iz vinkovačkog rodilišta: Beba umrla na porođaju iz pakla

mateja janković
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mateja Janković kaže kako je taj dan bila jedina u rađaonici. Doktor joj nije znao ni ime, a iscrpljenu ju je prisiljavao da skače po pilates lopti iako je potpisala papire za carski rez. Tragedija se mogla izbjeći

Više od 14 sati trajao je mukotrpan porođaj Mateje Janković (24) iz Ivankova. Nakon mučenja kojemu je, kako kaže, bila izložena jer joj dežurni doktor N. K. nije htio obaviti carski rez, Matea je rodila mrtvog dječačića. U rodilište je došla 30. siječnja u 5 sati i primio ju je šef ginekologije koji je konstatirao da je porođaj počeo i poslao ju je u rađaonicu. U jutarnju smjenu je došao ginekolog N. K.

"Cijelo sam vrijeme bila priključena na CTG i čula otkucaje srca moje bebe. Znala sam da je živ, osjetila sam ga. Skinuli su mi CTG zadnjih desetak minuta prije nego što su me porodili. To su bile zadnje minute života moje bebe, mojeg Ivana, dječaka od 3849 grama i 54 centimetara dužine", rekla je očajna Matea.

Kaže da je bila jedina rodilja u rodilištu tih 14 sati, jedini pacijent tog doktora. "Ne mogu mu izgovoriti ime jer mi se gadi, a on nije bio u stanju ni pogledati u karton kako se zovem niti pregledati moje nalaze u kojima je jasno stajalo da je moja trudnoća visoko rizična, da imam trombofiliju i visoki tlak", ogorčena je Matea.

Do smjene je bilo sve u redu

Opisuje kako je doktor došao u rađaonicu s papirom na kojem je pisalo da treba carski rez, no stavio ju je na drip iako je bila otvorena četiri prsta.

"Patila sam se na dripu do 13 sati kad je došao i rekao: ‘Glupačo, možeš ti to prirodno’ . Od dripa ili ne znam čega beba se popela skroz gore i nije silazila. U 16 sati mi je babica dala da potpišem papire za carski, ali doktor je rekao: ‘Da mu se ne da

mateja janković | Author: Davor Javorović/PIXSELL Foto: Davor Javorović/PIXSELL

zaje...... s time’ i pojačao drip. U 18 sati tjera babice da me skinu sa stola iako jako krvarim i vrti mi se te traži da skačem po pilates lopti da se beba spusti", opisuje i kaže kako je bila jako iscrpljena pa ju je babica vratila na stol, ali doktor je opet uz psovke naredio da se vrati na pilates loptu.

Borila se s nesvjesticom

"Skakala sam kao luda, borila se s nesvjesticom i slabošću. Vratili su me na stol u 20.30. Bila sam posve otvorena. Beba je i dalje bila gore. On se popeo koljenima na stol i podlakticama je skočio dva puta na vrh mog stomaka. Vidjela se bebina glavica i u tri truda sam rodila. Moj Ivano je izašao, vidjela sam ga samo s leđa, ali nije zaplakao. Odnijeli su ga iza nekog zida. Čula sam babicu kako kaže da mali ne diše. Nastala je panika. Strčali su se doktori. Ja sam samo ležala tamo u krvi, ostavljena od svih i plakala", prisjeća se Matea.

Matea kaže da je jako pazila na sve. Bila je na devet pregleda u trudnoći, a rađeno joj je šest UZV-a. Sve je bilo odlično i veselili su se dječaku, kupili svu opremu i sredili sobicu. "Trebao je biti ispunjenje naše dugogodišnje želje, a onda dođem na stol nekome kome sam bezimena, jedna od mnogih na njegovoj traci, obično meso", kaže Matea.

'Pisanje mi pomaže da prihvatim gubitak djeteta'

Ona i suprug Mario šest su godina pokušavali imati dijete. Prije pet godina ostala je trudna, ali je imala spontani. Odlučili su ići na potpomognutu oplodnju. Ivano je bio treći pokušaj oplodnje.Trudnoća se odlično razvijala. Beba je napredovala i bila zdrava iako se trudnoća vodila kao visoko rizična zbog umjetne oplodnje.

Liječnik je bio bahat

"Nakon što su pokušali oživiti bebu, došao mi je i rekao: ‘Umrlo je’, i to je bilo to. Nije mi ni sućut izrazio. Baš tada čula sam telefon u rodilištu. Zvala je moja mama da pita jesam rodila. On se javio. Mama je pitala je li rodila Matea Janković, a on se okrenuo prema meni i pitao me: ‘Jesi li ti Matea Janković?’. Jesam, kažem u šoku što mi ne zna ni ime. A on u slušalicu kaže: ‘Je, rodila je, ali je beba umrla’. Zar se takve informacije tako priopćavaju telefonom?!", govori Matea. Nakon što su u rodilište upali njezini roditelji i tražili objašnjenje , N. K. se, kaže Matea, našao u problemu. Govorio im je malo jedno, pa malo drugo.

mateja janković | Author: Davor Javorović/PIXSELL Foto: Davor Javorović/PIXSELL

"I pred nama je bio bahat. Govorio je gluposti. Kako je dijete rođeno živo, a to je bila laž i to je pokazala i obdukcija . Panično je htio da mislimo da sve to nije njegova pogreška, ali je obdukcija pokazala da jeste, da je dijete, dok on nije počeo skakati po Mateinu trbuhu, bilo živo. Obdukcija je pokazala da se dijete uslijed te patnje tijekom porođaja ukakilo u plodnu vodu te potom tu zelenu vodu progutalo i ugušilo se. Nije nam znao objasniti zašto nije napravio taj carski rez", kažu ogorčeni Mateini roditelji Zlatko i Antonija. Oni su jedini vidjeli unuka nakon pokušaja reanimacije.

Bebin tata nije ni stigao vidjeti sina jer je bio na terenu. Mateini roditelji su podignuli kaznenu prijavu protiv ginekologa N. K, a i Matea je pisala prigovor na njegovo postupanje bolnici.

'Tjerat ću ga na sudu'

"Dijete mi nitko ne može vratiti. Ali odlučna sam tjerati tog doktora na sudu sve dok ne izgubi pravo na bavljenje tom profesijom. Jer on je bahat i nemaran , a nakon mene će sigurno u bolnicu doći opet neka Matea kojoj će napraviti to isto. Zamjerio mi se i tim vulgarnostima i psovkama koje mi je govorio te činjenicom da nije imao dovoljno morala da mi izrazi sućut, nego je moje roditelje još nagovarao da bolnica pokopa dijete u onu grobnicu za mrtvorođenu djecu kako se oni ne bi morali cijeli život brinuti za neki tamo mali grob. Pa kakav je to čovjek", pita se Matea koja je svoju agoniju podijelila na Facebooku.

Iz vinkovačke bolnice samo su kratko priopćili da su dobili prigovor pacijentice Mateje Janković te da sad “postupaju po proceduri” i tek će se po njezinu okončanju očitovati.

Uključite se na forumu i podijelite svoje iskustvo s poroda ili iskustvo s rodilištima i njihovim osobljem.

Pošaljite nam svoju priču iskustva s poroda na mail klokanica@klokanica.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.