Trudnoća Liječenje neplodnosti 26. listopada 2018.

Bol i sreća: Nevjerojatno foto putovanje obitelji kroz potpomognutu oplodnju

Foto: Facebook/Tiffany Rex
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sretna mama uskoro jednogodišnje djevojčice odlučila je otvoreno podijeliti svoju borbu s neplodnošću i putovanje kroz potpomognutu oplodnju kako bi na neki način pomogla drugim parovima koji prolaze kroz slične probleme

Tiffany Rex prije skoro jednu godinu rodila je svoju djevojčicu Avery nakon što se dvije godine borila s neplodnošću, uzimala lijekove i prošla kroz četiri inseminacije (IUI) prije nego li se okrenula in vitro oplodnji (IVF). 

"Toliko puno ljudi mi se javilo i povjerilo nakon što sam objavila svoju trudnoću, zbog čega sam htjela podijeliti više detalja o dugom putovanju kroz koje smo prošli, ali i na neki način dati nadu i snagu drugima", napisala je ova mama. 

par, doktor, neplodnost Možda te zanima... Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak Trudnoća

Kroz sveukupno 38 fotografija, Tiffany je podijelila sve, od teških trenutaka do veselih trijumfa začeća kroz potpomognutu oplodnju.

Mi smo izdvojili 15 najvažnijih trenutaka kako bi prenijeli njezinu inspirativnu priču

"Puno smo mućkali oko toga kako ih i kada koristiti. Malo je reći da smo bili preplavljeni osjećajima."

'Vrijedno čekanja': Dirljiva posveta svima koji se bore s neplodnošću

Uskoro su sve 'pokopčali', ali rezultati nisu bili pretjerano glamurozni: Ovako je izgledalo 50 injekcija u trbuh (tri na dan) tijekom dva tjedna:

Ali, nakon toga uslijedile su dobre vijesti: Ultrazvuk je pokazivao samo devet jajašca, ali liječnici su uspjeli prikupiti njih 13 tijekom procesa vađenja, a njih 11 je uspješno oplođeno

"Oporavak od operacije nije bio tako loš. Imaš grčeve tu noć, ali sljedeći dan si već koliko toliko spremna za normalnu svakodnevicu", rekla je Tiffany. 

Međutim, prepreka se pojavila kada su računi počeli stizati: Potpomognuta oplodnja je skupa! Kako je ova mama objasnila, cijena se kod njih obično kreće između 15 i 25 tisuća dolara, a većina osiguranja ne pokriva taj trošak. "Mi smo uspjeli dobiti vojni popust i imali smo tu sreću da smo upoznali prekrasne medicinske sestre koje su nam nabavile neke lijekove kao uzroke pa smo sa svim tim uštedjeli oko 4 000 dolara."

Ivana Crnković Možda te zanima... 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna' Roditelji

Sljedeći korak bila je operacija kojom su trebali odstraniti polip na maternici, ali liječnici su otkrili drugi problem tijekom procesa. "Kada me moja doktorica otvorila kako bi odstranila polip, otkrila je da zapravo imam pregrađenu maternicu koja može biti uzrok mnogih komplikacija u trudnoći. To je definitivno bio jedan od razloga zbog kojeg nisam mogla zatrudnjeti i da sada nismo to otkrili, vjerojatno bismo izgubili sve naše zametke i cijela potpomognuta oplodnja bila bi bačena u vjetar."

"Srećom, sve je dobro prošlo i doktorica je ugradila balon u maternicu koji zapravo pomaže u njezinom zacjeljenju. Balon je morao ostati u maternici dva tjedna i bilo je poprilično neugodno."

Što trebate znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima

U međuvremenu, Tiffany je morala voditi računa o svim lijekovima koji su joj pripisani, što nikako nije bio jednostavan zadatak s obzirom na popriličnu listu smjernica

Nakon nekoliko tjedana čekanja, Tiffany je napokon dobila vijest da je njezina maternica spremna za in vitro oplodnju. Ali tada je na red došao drugi krug injekcija, progesteron, koji je pomogao uvećati maternicu. Tiffany je dobivala po jednu injekciju svaki dan, sveukupno dva tjedna, a one su izgledale ovako: 

Bez obzira na sve, ona i suprug nisu skidali osmijeh s lica, posebno kada je došao dan oplodnje:

Možda te zanima... Objava trudnoće nakon godina borbe i molitve za dijete Trudnoća

Šest dana nakon (i šest dana ranije nego što su očekivali vijesti), Tiffany i njezin suprug bili su oduševljeni s ne jednim, već tri pozitivna testa na trudnoću, koji su zatim potvrđeni krvnim testom. "Nosila sam svoj test svugdje sa sobom puna dva dana."

I uskoro su vidjeli svoju zdravu bebu na ultrazvuku!

Kada su odlučili i drugima javiti sretne vijesti, snimili su simboličnu, ali snažnu fotografiju koja ukratko prikazuje njihovo putovanje kroz potpomognutu oplodnju:

Godine izazova i čekanja napokon su se isplatile kada je Tiffany bila na svom prvom standardnom pregledu kod ginekologa, a koji je pokazao da ima normalnu i zdravu trudnoću

Sada kada je napokon na drugoj strani, njezin najveći savjet drugim ženama koje razmišljaju o potpomognutoj oplodnji je da budu sigurne da imaju tim liječnika i osoblja kojem vjeruju. "Provest ćete puno vremena s tim ljudima i povjeravate im najvažniju stvar u svom životu. Morate se osjećati ugodno oko njih, a ako to nije slučaj - nađite drugi tim", rekla je i dodala kako žene nikada ne smiju osjećati sram oko bilo čega u procesu. "Učinite što god je potrebno za vaše dušeno zdravlje. Ja sam izbjegavala sve trudne poznanice koliko god sam mogla. Patnja i frustracija kojoj se čini da nema kraja jednostavno su prevelike. Istinski prijatelji razumjet će kroz što prolazite, a ono najvažnije je da ostanete snažne, vjerujete svojim liječnicima i oslanjate se jedni na druge!"

I za kraj, ovo su Tiffany i njezina prekrasna djevojčica danas:

'Trudni smo': Iskrena priča tate o borbi s neplodnošću i teškom putu do bebe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.