Trudnoća Liječenje neplodnosti 09. listopada 2015.

Beba okružena špricama dirnula je sve koji su se borili za svoje dijete

ivf beba
Foto: Facebook/Sher Institutes
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Upečatljiva fotografija postala je viralni hit i dirnula ljude diljem svijeta, jer prikazuje težak proces liječenja neplodnosti kroz koji je majka morala proći da bi se ova beba rodila

Parovi koji su prošli kroz težak i bolan proces medicinski potpomognute oplodnje, nekad riječima ne mogu opisati kroz što su sve prošli kako bi dobili dijete. Sada ni ne moraju jer slika govori više od riječi.  

Fotografija objavljena na Facebook stranici Sher Institutes pokazuje djevojčicu okruženu tisućama šprica i bočica u obliku srca. Sve je to bilo potrebno kako bi ova prekrasna beba došla na svijet

MPO liječi više od 70% uzroka neplodnosti

Brojne pretrage koje se rade prije bilo kakvih zahvata MPO-a obuhvaćaju hormonalni detaljni uvid (krv), morfologiju spolnih organa, spermiogram, ultrazvuk zdjelice, histerosalpingografiju (HSG), rentgensko kontrastno snimanje maternice i jajovoda, laparoskopiju.

Metode liječenja neplodnosti sve uspješnije

Uz sve to koriste se i medikamenti poput klomifen citrata (za indukciju ovulacije) te HMG (otponac za ovulaciju), FSH (indukcija ovulacije i sazrijevanja jajašca), GNRH analog (indukcija proizvodnje FSH u hipofizi), metformin (kod pacijentica s inzulinskim poremećajima), bromokriptin (kod onih gdje je prolaktin visok). Metodama medicinski pomognute oplodnje danas se liječi i više od 70 posto svih uzroka neplodnosti.

Parovi proživljavaju vrlo intenzivne emocije

"Parovi koji u procesu ostvarivanja trudnoće nailaze na poteškoće, proživljavaju vrlo intenzivne emocije – tugu, strah, tjeskobu, osjećaj krivice, ljubomoru, gubitak kontrole, pad samopouzdanja, potrebu za izolacijom i narušen partnerski odnos. S obzirom na to da se muškarci i žene međusobno razlikuju, na različite načine pristupaju problemima i njihovom rješavanju", kaže psihologinja Marija Zovko Kordić, koja u sklopu zagrebačkog Zivia studija održava savjetovanje za parove koji se suočavaju s neplodnošću.

Kako se nositi s tjeskobom zbog neplodnosti?

'Igle su bile najlakši dio procesa'

Doktorica Molina Dayal iz Sher Institute rekla je za ABC News da na fotografiji nisu svi lijekovi koji su bili potrebni kako bi djevojčica sa slike bila začeta. "Majka je prošla kroz više ciklusa medicinski potpomognute oplodnje tijekom godinu i pol dana", izjavila je. Majka je htjela ostati anonimna i rekla je samo da su igle bile najlakši dio. "Emocionalna borba, ushićenje i tuga, to je ostavilo trag", rekla je za ABC News.

Iskustva s medicinski potpomognutom oplodnjom

Otkad je fotografija objavljena, podijeljena je već više od 3000 puta i potaknula je žene da progovore o svojoj borbi s neplodnošću: kako su sve igle i bočice bile vrijedne boli. 

Uključite se u raspravu na našem forumu u temi Potpomognuta oplodnja i napišite nam svoja iskustva

Wow, what a photo. Thank you to Sher Fertility St. Louis and Dr. Dayal patient Angela, who shows the true definition of love that went into making this gorgeous new baby girl.

Posted by Sher Institutes on Monday, 5 October 2015

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.