Trudnoća Trudnica 26. studenoga 2014.

Je li opasan polip u trudnoći?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zabrinuta trudnica pita se koliko je opasan polip u trudnoći. Pročitajte što joj je odgovorila dr. Petra Podobnik Brlečić

Na redovnom mjesečnom pregledu ginekolog mi je radio UZV i pregledao me vaginalno (27. tjedan uredne trudnoće) te mi rekao da je sve u redu. Međutim, kada sam ustala, počela mi je curiti čista krv, prestrašila sam se, a onda me ginekolog opet pregledao te mi rekao kako imam polip koji je on slučajno "zakačio" na pregledu, da će on prestati krvariti tijekom dana i da ne brinem. Zanima me je li polip opasan u trudnoći i koji je vaš savjet što da učinim s njim nakon poroda jer sam čitala da on može s vremenom postati zloćudan. Utječe li on na moju bebu u trbuhu?

U trudnoći je česta pojava tzv. decidualnog polipa koji je hormonski uvjetovan i najčešće se spontano povlači i nestaje nakon poroda. Ako se isključe ostali ozbiljniji uzroci krvarenja (nisko sijelo posteljice, retroplacentarni hematom, prijevremeni porod), samo postojanje decidualnog polipa nije zabrinjavajuće i ne utječe na razvoj ploda.

Savjetujem vam da se izbjegavaju svi postupci koji bi mogli dovesti do krvarenja iz polipa poput spolnih odnosa i čestih vaginalnih pregleda. Na prvoj kontroli nakon poroda najvjerojatnije polipa više neće biti, a ako on i dalje postoji, savjetovat će se uklanjanje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.