Trudnoća Liječenje neplodnosti 11. veljače 2020.

Adenomioza uzrokuje probleme sa začećem: Simptomi i liječenje

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve što trebaš znati o adenomiozi, stanju u kojem se tkivo sluznice maternice ugrađuje u okolni mišićni sloj te zbog toga čini menstruacije iznimno bolnima i dugotrajnima. Koji su uzroci, simptomi i liječenje adenomioze te kako utječe na plodnost?

Adenomioza je stanje u kojem se endometrijsko tkivo, odnosno tkivo sluznice koje oblaže maternicu iznutra, širi i ugrađuje u glatko mišićno tkivo oko maternice. S obzirom da se tkivo širi i zadebljava, mišići maternice više se ne mogu pravilno stiskati, a to rezultira obilnijim i bolnim menstrualnim krvarenjima.

Što morate znati o menstruaciji u 20-ima, 30-ima, 40-ima

Ovo stanje relativno je često:

  • kod žena reprodukcijske dobi, a
  • posebno kod žena s dismenorejom (bolne menstruacije nejasnog uzroka), obilnim menstruacijama (polimenoreja),
  • onih koje su imale invazivnu operaciju maternice (uključujući i carski rez)
  • te kod žena koje otežano ili nikako ne mogu zanijeti

Adenomioza je zapravo varijanta endometrioze. Ona pogađa mišić maternice, dok se klasična endometrioza pojavljuje bilo gdje, ali klinički najčešće na jajniku, odnosno dok se kod adenomioze tkivo endometrija ugrađuje u okolne mišiće maternice, kod endometrioze se to tkivo najčešće ugrađuje u jajnike, jajovod, vaginu, mokraćovod i debelo i slijepo crijevo. 

Endometrioza - čest uzrok neplodnosti kod žena

Što uzrokuje adenomiozu?

 | Author: Guliver Foto: Guliver Iako stručnjaci još uvijek nisu uspjeli otkriti pravi uzrok ovog stanja, imaju nekoliko teorija. Prema Mayo klinici, stručnjaci vjeruju kako bi glavni uzrok mogla biti ozljeda sluznice maternice, ali i da su žene s povišenim nivoima estrogena u krvi podložnije riziku.

Ginekolog dr. sc. Erden Radončić također ističe kako do danas nije poznat točan uzrok niti adenomioze, niti endometrioze; a povreda sluznice, postupno širenje endometrioidnog tkiva u mišić ili retrogradna menstruacija (vraćanje krvi kroz jajovode u trbušnu šupljinu i kasnija reimplantacija endometrioze) ne objašnjavaju način nastanka bolesti.

"Stoga dio stručnjaka vjeruje da se u određenim okolnostima poremećaj razvije metaplazijom, što lakše objašnjava pojavu endometrioze na neočekivanim mjestima, poput pupka, primjerice, ili ožiljka od epiziotomije koja se radi prilikom porođaja. No, u svakom slučaju, jasno je da žene koje stvaraju višu razinu estrogena, imaju i veći rizik od nastanka endometrioze", dodaje ginekolog.

Možda te zanima... Trećina žena prirodno će začeti nakon liječenja neplodnosti Trudnoća

Simptomi adenomioze

Važno je napomenuti kako jedna trećina žena uopće nema nikakvih simptoma ili pak osjećaju samo blagu nelagodu sličnu menstrualnoj boli, ali neki mogući i najčešći simptomi adenomioze uključuju: 

  • teške ili obilne menstruacije
  • jake grčeve ili oštru bol u zdjelici tijekom menstruacije - dismenoreja
  • menstrualne grčeve koji se pogoršavaju s godinama
  • bol tijekom seksa
  • krvarenje između menstruacija
  • krvne ugruške u menstrualnoj krvi

Simptomi tijekom mjesečnice koji upozoravaju da nešto nije u redu

Dijagnoza i liječenje

Adenomioza se otkrije i dijagnosticira na ginekološkom pregledu, provođenjem ultrazvuka i, ako se pomoću ultrazvuka ne može dobiti jasna i čista slika maternice, koristi se tehnologija magnetske rezonance. Uglavnom se adenomioza liječi ovisno o slučaju, odnosno simptomima koje žena proživljava. Međutim, mnogi liječnici će pripisati antiupalne lijekove poput ibuprofena ili preporučiti hormonsku terapiju, a još neki od mogućih načina liječenja su hormonalna spirala, ablacija endometrija te histerektomija, koja je konačna, ali najučinkovitija metoda za liječenje adenomioze.

žena, trbuh, menstruacija, bol | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S druge strane, postoje i prirodni načini koji mogu pomoći, ali treba naglasiti kako se prije takvih alternativnih liječenja svakako treba posavjetovati s liječnikom. Međutim, mnoge biljke imaju antiupalna svojstva i mogu vam pomoći kod adenomioze, a najbolji primjeri su đumbir - koji smanjuje upalne procese u tijelu, a također djeluje analgetski pa može smanjiti bolne grčeve tijekom menstruacije te kurkuma - koja posjeduje antiupalna i antioksidativna svojstva, može pomoći i smanjenju trajanja i obilnosti menstruacije, a tijekom menstruacije možete popiti čašu mlijeka s malo kurkume u prahu.

par, doktor, neplodnost Možda te zanima... Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak Trudnoća

Adenomioza i neplodnost

Iako je svaka žena drugačija, mnoga istraživanja otkrila su kako adenomioza može negativno utjecati na žensku plodnost, odnosno mogla bi utjecati na kontrakcije jajnika i izbacivanje jajašca što predstavlja problem u ovulacijskom periodu, a čak i ako dođe do oplodnje jajašca, kontrakcije maternice se mogu povećati i tako negativno utjecati na ugradnju zigote u stijenke maternice.

Međutim, unatoč adenomiozi mnoge žene uspiju začeti dijete i ostati trudne, a zanimljivo je da se u trudnoći simptomi adenomioze značajno smanjuju što se može objasniti mijenjanjem koncentracija hormona, posebno estrogena.

Možda te zanima... Rana menopauza javlja se prije 40-e: Koji su simptomi? Trudnoća

Na kraju treba naglasiti kako adenomioza nije stanje koje je opasno po život i u većini slučajeva se može kontrolirati tako da ne utječe na kvalitetu života. Ono pozitivno je da adenomioza obično nestaje nakon menopauze, a u krajnjem slučaju, postoji trajni način liječenja, a to je uklanjanje maternice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.