Trudnoća Beba u trbuhu 02. listopada 2022.

Najveći trudnički strahovi: kilogrami, pobačaj i briga za novorođenče

Foto: Guliver ; Najveći trudnički strahovi: kilogrami, pobačaj i briga za novorođenče
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U nastavku teksta možeš pročitati razne strahove koje su trudnice i majke iznijele za The Bump.

Između svih stresova planiranja i ludih hormonalnih promjena u tijelu nije ni čudo da rođenje djeteta može donijeti mnoštvo novih briga. No, iako su neki strahovi možda potpuno opravdani, ima i onih drugih, iracionalnih, za koje ne možeš kriviti nikoga drugoga osim samu sebe.

1. Ležanje na trbuhu i gnječenje bebe

"Uvijek sam se bojala da ću se nekako valjati na trbuhu dok spavam i smrviti dijete! Sad me to nasmijava jer bilo mi je gotovo nemoguće pomaknuti se, pošto sam bila ogromna!"

Ovaj strah puno puta prođe kroz glavu trudnica. Istina je da se možeš opustiti - tvoje tijelo stvoreno je tako da beba unutra ima puno mjesta. Ginekologinja iz New Yorka, Ashley Roman navodi kako je u ranim fazama trudnoće savršeno sigurno spavati na trbuhu. "Jednom kada ti trbuh počne rasti, neće biti udobno spavati na njemu, zato iskoristi rane faze."

Možda te zanima... Što se događa s bebom u trbuhu kad spavaš na leđima? Trudnoća

2. Promjene na licu

Moj strah broj jedan bio je da će mi se nos raširiti. Mislim, sjećam se starije prijateljice koja je zatrudnjela dok sam bila na fakultetu, a nos joj se gotovo udvostručio. Kako je trudnoća napredovala, nos joj se činio natečen proporcionalno trbuhu!”

Može li se ukloniti trudnička maska?

Tijekom trudnoće, dr. Roman priznaje da neke žene naizgled primjećuju značajne promjene na licu, ali puno toga ima veze s debljanjem, zadržavanjem vode i hormonskim promjenama koji se događaju u tvojem tijelu. Dobra vijest je, međutim, da bi se one mogle poništiti nakon porođaja, nakon što se hormoni smire ili čim smršaviš. Dakle, ako se plašiš da ćeš se jednog dana pogledati u ogledalo i pronaći drugu osobu koja gleda nazad u tebe - nemoj se bojati. Sve je u glavi i pozitivnom razmišljanju.

3. Konzumiranje jela koje će naštetiti bebi

Bila sam zabrinuta da bih nehotice pojela nešto ili učinila nešto što bi naškodilo djetetu. Stalno sam čitala knjige o trudnoći i provjeravala naljepnice kako bih se uvjerila da ne jedem prirodni sir ili nitrate ili ne konzumiram previše kofeina. Veliki dio trudnoće živjela sam u strahu i to pripisujem pretjeranom istraživanju svega."

Uz mnoštvo savjeta koje sigurno dobiješ od prijatelja i obitelji, vezanih uz ono što smiješ, a što ne smiješ jesti, potpuno je normalno razmišljati o tome. No, osim sirovog mesa, morskih plodova, nepasteriziranog mlijeka ili sira, i naravno alkoholnih napitka, nema previše stvari koje su van granica konzumiranja za trudnice. Čak je i kofein - koji se često oglašava nesigurnim tijekom trudnoće - i dalje dopušten u umjerenim dozama. Sve dok držiš općenito izbalansiranu i zdravu prehranu s bebom bi sve trebalo biti u redu.

Možda te zanima... 10 važnih 'da' i 'ne' u prehrani trudnice - na neke stvari moraš paziti Trudnoća

4. Spontani pobačaj

Moj najveći strah je pobačaj. Bio je to neprestani strah - no na kraju dana, ja oko toga, osim jesti zdravo i odmarati, nisam mogla ništa drugo učiniti."

Definitivno može biti teško prevladati strahove od gubitka djeteta. No, također je važno ne dopustiti da ti strahovi vladaju svim tvojim mislima - i da znaš statistiku. Većina pobačaja se dogodi unutar prvog tromjesečja i dogodi se unutar oko 15-25 % svih trudnoća. Dakle, ako si prošla 14 tjedana, rizik od pobačaja zapravo je negdje oko jedan posto.

5. Nikada neću skinuti kilograme nakupljene u trudnoći

Trebam li to priznati? Moj najveći strah od trudnoće bio je taj što ću dobiti 50 kilograma. Kad je došlo drugo tromjesečje  moje prve trudnoće, bila sam gladna poput konja i činilo se da sve što sam pojela ostaje na meni. Osjećala sam se da kad sam pojela mrkvu, dobila bih kilogram."

Kako se riješiti trbuha i kilograma nakupljenih u trudnoći?

Naravno, možda neće sve izgledati točno kako je nekada bilo nakon što rodiš, ali nemoj brinuti o gubitku kilograma prije nego što dijete uopće dođe! Imaj na umu da svi gube na težini u različitim koracima, pa se odupri porivu da se uspoređuješ s drugim mamama koje odmah uskaču u svoje uske traperice

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Pucanje vodenjaka u javnosti

Bojala sam se ići bilo gdje zbog straha da će mi vodenjak puknuti. Te su me brige držale kod kuće."

Ovo bi se, nažalost, moglo dogoditi. No, obično pucanju vodenjaka prethodi upozorenje na to da je dijete gotovo spremno, koje ćeš također osjetiti. Čak i ako dođe bez upozorenja, vjerojatno neće biti toliko tekućine koliko ti zamišljaš da će biti. 

7. Strah od prijevremenog poroda

Bojala sam se da ću prerano dobiti svoje blizance. U početku sam mislila da sam paranoična, ali zapravo sam gotovo izgubila blizance oko 21 tjedna. Provela sam pet mjeseci mirujući u krevetu prije nego što sam u skoro 37 tjednu rodila zdrave malene djevojčice."

trudnica, liječnik Možda te zanima... Kako prepoznati opasnost prijevremenog poroda? Trudnoća

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da prijevremeni porođaj utječe na oko 10 % svih trudnoća u SAD-a, ali većina tih slučajeva odnosi se na mame koje su već u opasnosti od toga i na to su ih liječnici upozorili. To se događa uglavnom u slučajevima kada postoji povijest prijevremenog porođaja, kada je trudnoća višestruka ili majčina maternica nije u potpunosti formirana. No, iako je tako, postoje mnoge mame koje zapravo prijevremeno rađaju, bez ikakvog upozorenja ili bilo kojeg od prethodno spomenutih simptoma. Dakle, ako si nervozna, smiri se spoznajom da su izgledi za to zapravo prilično mali i održavaj stalni kontakt sa svojim doktorom.

8. Loša kontrola mjehura

Svaki put kad bih se smijača, kihala, kašljala - ili ne daj Bože da učinim bilo što od navedenog dok hodam ili se krećem - mjehur bi me iznevjerio."

Kad dođeš u krajnje faze trudnoće, iznenadni smijeh, kihanje ili kašljanje u osnovi će biti popraćeni pokojom kapljicom mokraće koju nećeš moći zadržati. No, hoće li se to pretvoriti u situaciju da ne budeš uopće mogla kontrolirati mjehur? Vjerojatno ne. Ako malo "pobjegne", u redu je. Nasmij se dodatno toj situaciji.

9. Neću znati brinuti za svoju novorođenu bebu

Brinula sam se da neću moći brinuti o djetetu. Nikad nisam promijenila pelene prije nego što se rodila moja kćer!"

Dobra vijest je da, iako je faza novorođenčeta s vremena na vrijeme definitivno naporna i iscrpljujuća, vjerojatno ti neće trebati dugo da shvatiš da, poput trudnoće, i ovo možeš i budeš preživjela. Dakle, čak i ako nikada nisi bacila pogled na pelenu, ne brini - to nije kvantna fizika .Osjećaj će ti doći sam od sebe, a znanje s praksom.

Možda te zanima... 7 neugodnih pojava s kojima se susreću trudnice Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.