Trudnoća Trudnica 27. srpnja 2022.

Koliko kilograma smijem dobiti u trudnoći?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte koliko kilograma su u trudnoći dobile naše čitateljice te što kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić koliko kilograma i kojim tempom bi ih trebala dobiti zdrava trudnica i na što se točno odnose

Danas većina budućih mama već zna da u trudnoći ne treba jesti za dvoje, a da su kilogrami koji se nakupljaju korisni za mamu i bebu. No, neke žene porod dočekaju s više kilograma nego što su mislile da će imati, dok se neke brinu da se nisu dovoljno udebljale. Tako je čitateljica anamarija na forumu otvorila temu "Kilaža u trudnoći" i postavila pitanje: "Drage trudnice, koliko ste kila dobile do sada? Ja sam u 15. tjednu i dobila sam 4 kg, to mi je puno s obzirom da sam u prvoj trudnoći ukupno dobila svega 11 kg". Komentarom joj se pridružila čitateljica Mamilyn_Monroe, koja je u 19. tjednu dobila dva kilograma, iako, kaže, "uz divlji apetit": "Bitno je da ih dobro 'nosiš' i da se dobro osjećaš, da su ti šećer i masnoće pod kontrolom, a i školski je u prva 4 mjeseca dobiti 4-5 kg".

U trudnoći je važno hraniti se zdravo, s čime se slaže i mrs.alwaysright koja kaže: "Ne zamarajte se kilažom, sve dok ona nije nakupljena junk food-om i slatkarijom (nepotrebnom). Ja sam osobno zatrudnjela s 62 kg, a porod sam dočekala s 80 kg, a jela sam isključivo zdravo i za bebu povoljno, naravno. Nakon poroda sam dojenjem i tjelovježbom povratila svoje kilograme nakon 6 mjeseci".

No, čitateljicu pod imenom bugica muči što se njena težina nije dobro "raspodijelila": "Sad sam u 24. tjednu i dobila sam 4 kg. Muči me samo to što sam izgubila mišićnu masu, odnosno imam osjećaj da sam se 'usalila', a krećem se gotovo jednako kao i prije trudnoće".

Koja je preporučljiva težina tijekom trudnoće pitali smo dr. med Petru Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i opstetricije. "Tijekom trudnoće je jako važno jesti zdravo i balansirano kako bi se beba pravilno razvijala i dobila sve važne hranjive sastojke. U trudnoći ne treba 'jesti za dvoje', nego je prosječno potrebno samo 200 do 300 kalorija dnevno više nego prije trudnoće. Na taj način će trudnica postići pravilan dobitak tjelesne mase tijekom trudnoće", kaže i objašnjava da o tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko bi svaka trudnica trebala dobiti kilograma tijekom trudnoće.

Pravilo je da bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kilograma, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kilograma, dok bi žene s prevelikom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kilograma.

 

Petra Podobnik Brlečić | Author: Rodilište i Poliklinika Podobnik Foto: Rodilište i Poliklinika Podobnik Dr. med Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i opstetricije

 

"Uobičajen je dobitak od 1 do 2 kilograma tijekom prva tri mjeseca trudnoće te potom do pola kilograma svaki tjedan. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini bi trebao biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kilograma tijekom cijele trudnoće", kaže.

Ginekologinja nam je objasnila i na što se točno odnose dobiveni kilogrami: "Jedna trećina ukupne težine odnosi se na samo novorođenče, posteljicu i plodovu vodu. Na porodu novorođenče teži oko 3.3 kilograma, posteljica 0.7 do 1.2 kilograma, a plodova voda 0.8 do 1.2 kilograma. Ostale dvije trećine težine se odnose na promjene u tijelu trudnice koje je pripremaju za porod i dojenje. Maternica koja se dramatično poveća u trudnoći teži oko 0.9 kilograma, povećani volumen krvi i ostalih tekućina koje se nakupljaju u tijelu oko 2.5, a povećane dojke 0.4 kilograma", kaže i dodaje da pohranjena mast koja služi kao spremište energije za dojenje iznosi oko 4 kilograma.

Ne više od 20 kilograma

Što se tiče vlastite težine, naše čitateljice imaju različita iskustva, ali čitateljica tinki smatra da se u trudnoći žene ne smiju opterećivati kilogramima: "Ja sam u svoje dvije trudnoće dobila 15 kg i baš me je bilo briga za kile, bitno je da je s bebicom sve u redu, a sve ostalo je nebitno. Svatko ima drukčiji organizam, netko dobije više, netko manje. Trudnoća je razdoblje u kojem se žena osjeća posebno. Drage moje, jedite kad ste gladne i pazite na svoju bebicu, a o kilama pričajte poslije poroda", savjetuje.

Ginekologinja kaže da je izrazito bitno naglasiti da dobitak tjelesne mase preko preporučenih vrijednosti tijekom trudnoće, a svakako više od 20 kilograma može nepovoljno utjecati na zdravstveno stanje trudnice te uzrokovati dijabetes, povišeni krvni tlak i niz ostalih problema koji mogu negativno utjecati na bebu i ishod trudnoće.

Svoje iskustvo u forumu je podijelila i čitateljica Pikica: "Imam još tri tjedna do poroda. Ukupno 9-10 kg, ali morala sam paziti radi trudničkog dijabetesa, iako količinski nije bilo malo kad se uzme sve što jedem kroz dan. Važno je jesti svakih 2-3 sata po pola obroka i čim više povrća i voća. Mislim, jela sam ja i čokolade i Čokolino i svašta što nisam smjela. Bitna je učestalost, količina i raznovrsnost obroka. Bebica ima 2,8 kg i sve je školski. Beba fino napreduje, sve je u redu, a ja sretna. Vjerojatno ću biti mršavija nakon poroda nego kad sam ostala trudna".

Koliko ste vi dobile kilograma u trudnoći? Napišite nam u komentarima.

Možda te zanima... 10 stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.