Trudnoća Trudnica 07. kolovoza 2021.

Može li se ukloniti trudnička maska?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako vam je kao posljedica ljetne trudnoće na licu ostala takozvana trudnička maska, ne očajavajte. Istražili smo kakvim je tretmanima ove tamne mrlje, koje se barem privremeno pojave kod čak 75 posto trudnica, ipak moguće izbijeliti

Melasma, koja se još naziva i kloasma i maska trudnoće, čest je poremećaj pigmentacije koji uglavnom zahvaća lice, a pojavljuje se kod čak 75 posto trudnica. Ovaj problem najviše pogođa žene tamnijeg tipa kože, koje žive u područjima s intenzivnim UV zračenjem, a glavni čimbenici uključeni u njezin nastanak su sunce, hormoni i nasljeđe.

Dermatologinja iz Poliklinike Manola, dr.med. Ivana Manola opisala nam je karakterističan izgled trudničke maske: Na koži čela, obraza i brade, često simetrično, pojavljuju se plošne pigmentirane mrlje veličine do dječjeg dlana, okruglog ili ovalnog oblika, oštro ograničene od okoline. Boja melasme može varirati od svjetlo smeđe preko tamno smeđe, crvene do pepeljasto sive ili plave boje.

Uz terapiju je obavezna dobra UV zaštita

Melasme nastale u trudnoći ponekad spontano nestaju, ali je u nekim slučajevima za uklanjanje mrlja na licu ipak potrebna terapija, s kojom se započinje na jesen i traje cijelu zimu.

 

Ivana Manola | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

 

"Tijekom jeseni i zime uz specifičnu terapiju izbjeljivanja nužno je koristiti sredstva za zaštitu od UV zraka s nižim SPF faktorima, a već od početka veljače se kao zaštita od UV zračenja koriste preparati s visokim zaštitnim faktorima, poput SPF 50. Kasnije, kako bi se postignuti terapijski rezultat održao, vrlo je važno tijekom ljeta nastaviti primjenjivati UV zaštitu i izbjegavati direktno izlaganje UV zrakama zbog moguće ponovne pojave melasme", objašnjava dr. Ivana Manola.

Prema njezinim riječima, terapija izbora u liječenju melasme su preparati za izbjeljivanje i kemijski pilinzi, a uz njih je nužna svakodnevna primjena fotozaštitnih preparata koji sadrže fizikalne filtere kao npr. cink-oksid ili titan-dioksid. Ti preparati trebaju se nanijeti pola sata prije izlaska van, a uz fotozaštitna sredstva preporučuje se i nošenje šešira širokog oboda.

Tri vrste tretmana

Najdjelotvorniji preparati za izbjeljivanje melasme se: hidrokinon, azelaična kiselina i vitamin C. Od biljnih preparata u svrhu izbjeljivanja se koristi arbutin (ekstrakt biljke medvjetke). Ovi preparati, objašnjava dermatologinja, uglavnom se primjenjuju kroz nekoliko mjeseci, a djeluju tako da smanjuju ili sprečavaju sintezu melanina.

Osobama s melasmom koje nisu odreagirale na ranije primijenjene preparate za izbjeljivanje, dr. Ivana Manola preporučuje kemijski piling: "Kemijskim pilingom se potiče ljuštenje kože i olakšava prodiranje depigmentirajućih tvari u dublje dijelove kože. Najčešće se primjenjuju pilinzi glikolnom kiselinom, i to na način da se počinje s primjenom nižih koncentracija koje se postupno  povećavaju. Pilinzi se provode svaki tjedan ili svaka tri tjedna, a preparati za izbjeljivanje se primjenjuju prije pilinga i između dva pilinga".

Još jedan način uklanjanja trudničke maske su tretmani laserom, za koje doktorica Manola kaže da se s velikim oprezom mogu primijeniti kod melasmi koje ne reagiraju na ostalu terapiju. Upozorava da primjenom lasera koji se trenutno nalaze na tržištu može doći do pogoršanja melasme i nastanka neželjenih učinaka, popout hipo i hiperpigmentacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.