Trudnoća Beba u trbuhu 12. srpnja 2021.

36. tjedan trudnoće: Beba je spremna za sisanje

Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

U 36. tjednu trudnoće beba teži oko 2700 grama, a dugačka je oko 47.5 centimetara. Beba i dalje ubrzano dobiva na težini i nastavlja 'skupljati' masne naslage koje će joj pomoći da se zagrije i regulira tjelesnu temperaturu nakon poroda. S tijela su već otpale dlačice, koje su joj pokrivale tijelo, a gubi se i verniks – voštana tvar koja pokriva i štiti kožu tijekom devet mjeseci boravka u plodnoj vodi. Beba sve te tvari guta, kao i drugi sekret, a to će sve biti sadržaj prvog bebinog izmeta - mekonija. U 36. tjednu razvijeni su i mišići za sisanje te samo čekaju prve dan hranjenja. Budite spremni - nakon napornog poroda, beba će biti jako gladna!

Možda te zanima... 10 stvari koje niste znali o bebinoj prvoj stolici - mekoniju Beba

Vrlo je vjerojatno da ćete u ovom razdoblju moći dodirnuti ruku ili nogu vaše bebe. Doduše, ne baš izravno, već preko kože svog trbuha. Budući da maternica postaje sve tješnja, beba se manje migolji, ali su zato pokreti jači i definiraniji. Stoga ćete moći vidjeti lakat ili petu koji se pojavljuju ispod kože.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tvoja beba je sada veličine zelene salate, a njezina naborana koža počinje se ispunjavati kako postaje bucmastija. 

Bebina dužina: 47.5 cm

Bebina težina: 2622 grama

Mama - Spuštanje bebe u zdjelicu

Većina beba u 36. tjednu okrenula se glavom prema dolje. Ako je beba okrenuta na zadak, moguće je da liječnik pokuša izmanipulirati njezino okretanje u položaj za porod. Budući da vam beba zauzima sve više prostora, možda se nećete baš najbolje osjećati nakon jela. Pokušajte jesti manje i češće.

S druge strane, više nećete imati problema sa žgaravicom jer se otprilike u 36. tjednu beba spušta niže u zdjelicu. Kada beba 'padne', smanjit će se pritisak na prsni koš i trbuh, no osjetit ćete veći pritisak na mjehur pa ćete vjerojatno češće mokriti. Ako je beba smještena dosta nisko, vjerojatno ćete osjećati nelagodni pritisak na vaginu.

vagina, žena Možda te zanima... Kako se vagina mijenja nakon poroda? Beba

Pripazite na razmak između kontrakcija

U ovom periodu vjerojatno ćete češće osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije. Sa svojim liječnikom razgovarajte o svim simptomima koji prethode porodu kako biste izbjegli bespotrebni i prijevremeni odlazak u bolnicu.

trudnica bol trudovi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ženama je ponekad teško razlikovati pravilne od lažnih (neučinkovitih) trudova. Od pomoći tada može biti poznavanje nekih karakteristika lažnih trudova. Tako se najčešće ovi trudovi smiruju ukoliko se trudnica počne kretati, dok kod pravih trudova ništa neće pomoći u pokušaju smirivanja grčenja i bolova. 

trudnica, trudovi Možda te zanima... Kako razlikovati prave od lažnih trudova? Trudnoća

Ako su vam kontrakcije redovite, njihov intenzitet se pojačava, a pojavljuju se svakih četiri do pet minuta, traju po minutu i tako jedan do dva sata, nazovite liječnika. Ako, pak, osjetite lagano, bezbolno curenje tekućine, moguće je da vam je puknuo vodenjak. U tom slučaju, odmah krenite u bolnicu čak i ako nemate trudove jer se beba mora poroditi u narednih 12 do 24 sata kako bi se izbjegle infekcije.

Bilo bi dobro i da izbjegavate putovanja posljednjih tjedana trudnoće jer porod može krenuti svakoga trenutka.

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Očekuje vas i kupon s 10% popusta na BABY opremu koji možete iskoristiti na Abrakadabra webshopu! Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.