Trudnoća Beba u trbuhu 04. prosinca 2015.

Kim Kardashian želi vaginalno roditi bebu okrenutu na zadak

Kim Kardashian
Foto: Lionel Hahn/Press Association/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Slavna mama želi izbjeći carski rez i svoju bebu, koja je okrenuta na zadak, roditi vaginalnim putem pa se podvrgnula vanjskom okretu, postupku pomoću kojeg liječnik pokušava bebu okrenuti u pravilan položaj za porođaj

Poznatoj mami Kim Kardashian bliži se termin poroda, a njena beba je i dalje okrenuta na zadak. No Kim želi roditi vaginalnim putem i izbjeći carski rez, stoga se nedavno podvrgnula postupku ECV, tzv. eksternoj cefaličkoj verziji ili vanjskom okretu, pomoću kojeg se bebu pokušava okrenuti u pravilan položaj za porođaj.

Vanjski okret je postupak koji se provodi u bolnici, a može se provesti u 37. tjednu trudnoće. Pod nadzorom ultrazvuka liječnik vanjskim zahvatom pokuša guranjem okrenuti dijete u ispravan položaj.

"Uspješnost ovog postupka nije zagarantirana, a većina hrvatskih liječnika neće ga preporučiti, jer se smatra da se kod položaja na zadak nepotrebno izlagati rizicima vezanim uz ovaj zahvat. Jedan od glavnih rizika je odljuštenje posteljice, što dovodi do prijevremenog poroda, a može dovesti i do težih komplikacija i za majku i za dijete", kaže Barbara Finderle, predsjednica Hrvatske komore primalja.

Vanjski okret je kod Kim uspio iako je rekla da je postupak bio jako bolan, čak bolniji od porođaja, a inače, Kim je prije pokušavala i sve druge metode kako bi navela bebu da se okrene

Što možete učiniti kada je dijete okrenuto na zadak?

U većini rodilišta u Hrvatskoj porođaj na zadak se dovršava carskim rezom.

"Porod na zadak ne spada u domenu fiziološkog porođaja i njega vode liječnici. Nažalost sve je manje liječnika koji se 'usuđuju' pomoći ženama da rode dijete na zadak vaginalnim putem. Nova generacija liječnika jednostavno to više nema gdje naučiti", objašnjava primalja te dodaje da će se i u budućnosti sve manje žena i liječnika odlučivati na vaginalni porod djeteta na zadak, zbog povećanog rizika i za majku i za novorođenče. Naime, ovakav porođaj dulje traje, česta su oštećenja spolovila i druge traume majke i bebe.

Je li vaša beba bila okrenuta na zadak? Kakav porođaj ste imali? Podijelite svoje iskustvo s trudnicama i mamama na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.