Trudnoća 40 tjedana trudnoće 21. lipnja 2023.

Što znače intenzivni snovi u trudnoći?

Foto: Camylla Battani /Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 37. tjednu trudnoće lažni trudovi mogu biti sve bolniji i češći, a možda će vam se pojačati i vaginalni iscjedak. Vaša beba se u ovim danima uglavnom rasteže i meškolji jer joj ponestaje prostora u maternici.

Mame, možda ćete imati intenzivnije snove nego inače – tjeskoba i zabrinutost jeste li dorasli tome da budete dobar roditelj može potaknuti maštu.

Beba

U 37. tjednu vaša beba teži oko 2900 grama, a dugačka je oko 47 centimetara, poput stabljike blitve. U vašem trbuhu uči se disati udišući i izdišući plodnu vodu kako bi usavršila tu vještinu. Može sisati palac, okretati glavu, gutati i treptati. Neka djeca imaju dugačku kosu koja ne mora biti iste boje kao vaša ili suprugova. Neka djeca se, pak, rađaju bez imalo kosice.

Ako vas u 37. tjednu uhvate trudovi, liječnici ih vjerojatno neće zaustavljati jer se za bebe u ovom tjednu već smatra da su "u terminu". Istraživanja pokazuju da je beba zapravo ta koja, proizvodeći hormone, potiče trudove, a to je njezina reakcija na skučeni prostor. Bebina pluća sada su u većini slučajeva dovoljno zrela da se u potpunosti sama prilagode životu izvan utrobe.

 | Author: Anthony Tran/Unsplash Foto: Anthony Tran/Unsplash

Vaša beba je sada dugačka kao blitva. Zbog toga što joj ponestaje prostora u tvojoj maternici, uglavnom se rasteže i meškolji.

  • Bebina dužina: 47 cm
  • Bebina težina: od 2750 grama do 2950 grama

Mama - Pojačane kontrakcije i iscjedak

Lažni trudovi sada mogu biti sve bolniji i češći, a možda će vam se pojačati i vaginalni iscjedak. Ako primijetite krvave tragove, odnosno ako vam je iscjedak prošaran krvnim žilicama, možda vam se počeo odvajati sluzni čep koji se nalazi na vratu maternice. On inače štiti plod od bakterija i infekcija, a kako se vrat maternice širi i skraćuje, sluzavi čep polako ispada.

Gubitak sluzavog čepa ne mora značiti da je porod počeo, može proći i nekoliko dana do poroda. Ako primijetite da je krvarenje obilnije, odmah krenite u bolnicu. Budite spremni i da porod ne teče baš onim tijekom kako ste vi zamislili. Iako možda dođe do promjene plana u zadnji trenutak, znajte da što god se dogodilo, rođenje djeteta bit će vam vjerojatno najljepši događaj u životu.

Trudnička zaboravljivost je prolazna

Spavanje vam je sada vjerojatno sve teže i teže. Ako ste u mogućnosti, pokušajte što više spavati i odmarati se preko dana – ovo je posljednji trenutak za miran odmor. Dok ležite, svakako pratite pokrete vaše bebe, a ako duže vrijeme ne osjećate njezine pokrete, odmah obavijestite liječnika. Možda ćete imati intenzivnije snove nego inače – tjeskoba i zabrinutost jeste li dorasli tome da budete dobar roditelj može potaknuti maštu.

Nemojte brinuti ako primijetite da dosta zaboravljate – neka istraživanja pokazala su da se mozak žena doista skuplja u trećem tromjesečju. Srećom, vraća se u normalnu veličinu nekoliko mjeseci nakon rođenja. 

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima. Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda. 

U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.